Hidradenitis Suppurativa и генетика: Отговори на вашите въпроси

Изглежда, че има генетичен компонент за хидраденит супуратива, но все още не знаем достатъчно, за да сме сигурни. Въпреки че има тенденция да протича в семейства, факторите на околната среда също изглежда играят роля.

Hidradenitis suppurativa (HS) е състояние на кожата, което може да наподобява тежко акне или циреи. Известен също като акне инверса, HS е известен с това, че причинява болезнени бучки под кожата ви, които могат да се отворят и да останат белези. Такива абсцеси се развиват предимно в слабините, под мишниците, вътрешната част на бедрото и под гърдите.

Докато дерматолозите знаят как да идентифицират и лекуват HS, ние все още не знаем точната причина за това възпалително състояние на кожата. Но някои експерти смятат, че ХС може да има семейства.

Хидраденит супуратива генетично заболяване ли е?

Въпреки че точната причина за HS не е ясна, експертите смятат, че това кожно заболяване се предава в семейства. Всъщност около 33% до 40% от хората с ХС имат роднина от първа степен, като родител или брат или сестра, които също имат ХС.

Но не всеки, който има близък роднина с HS, ще продължи да го развива. Така че докато HS може да е наследствен, начинът на живот и факторите на околната среда също могат да играят роля.

Колко често се среща ХС?

ХС има разпространение между 0,03% и 4% в световен мащаб. В Съединените щати засяга около 0,1% до 0,4% от хора, а тези, които са определени за жени при раждането, са изложени на малко по-висок риск.

Но изследователи смятат, че тези числа може да са по-високи поради недостатъчно докладване и погрешна диагноза на ХС.

Какво причинява ХС?

Комбинация от генетика и фактори на околната среда вероятно причинява ХС.

Изследователите преди това смятаха, че ХС се е развил поради проблем с космените фоликули. Но сега смятат, че възпалението може да е автоимунно заболяване. Някои генетични фактори подкрепят идеята, че HS може да бъде автовъзпалително заболяване. Все още не е ясно, но учените продължават да разглеждат тази възможност.

Пушенето на цигари може да бъде най-често срещаният фактор за околната среда. Около 70% до 90% от хората с ХС пушат цигари.

Но подобно на генетичния си компонент, тригерите на ХС също са променливи. Например, докато много хора с HS пушат цигари, не всеки, който пуши, ще развие това кожно заболяване.

Кой е най-застрашен от ХС?

Развитието на ХС варира в световен мащаб, което смятат изследователите може да произтича от различията в етническата принадлежност в различните региони.

В Съединените щати чернокожите са изложени на по-висок риск от развитие на HS и са склонни да имат по-тежки случаи. Испанците и хората от различни раси също са изложени на по-висок риск. Все пак учените не знаят защо това е така.

Други рискови фактори за ХС включват:

  • наднормено тегло и затлъстяване
  • псориазис
  • пушене
  • да сте на възраст под 40 години
  • като се приписва на женски при раждането, което предполага, че хормоните може да играят роля

Има ли генетичен тест за ХС?

Изследванията показват, че някои хора с HS имат мутации, включващи гама-секретазния сигнален път Notch, който контролира клетъчното развитие. Понастоящем обаче няма генетичен тест за ХС.

Вместо това дерматологът може да диагностицира подозрителен случай по време на физически преглед. Дерматологът е лекар, специализиран в лечението на заболявания на кожата, косата и ноктите.

Раждате ли се с ХС или го развивате?

Хората с ХС са склонни да го развият след пубертета и преди 40-годишна възраст. Рядко се развива HS преди пубертета и не сте родени с това състояние. Всъщност HS се появява най-вече между възрастта 21 и 29.

Каква е вероятността децата ми да имат ХС?

Докато до 40% от хората с HS имат роднини от първа степен с това кожно заболяване, няма окончателен начин да се предскаже дали детето ви може да развие HS.

Може да помислите да поговорите с педиатъра на детето си относно вашата лична или фамилна анамнеза за ХС, за да могат да потърсят възможни симптоми. Също така е важно да обсъдите това с детето си, когато порасне, тъй като състоянието има тенденция да се развива след пубертета и в ранна зряла възраст.

Как мога да предотвратя ХС?

Докато учените не могат да разкрият точната причина за ХС, не е ясно дали можете да предотвратите ХС. Но може да сте в състояние да премахнете известните рискови фактори за начина на живот и околната среда, които могат да увеличат шансовете ви за развитие на ХС. Това включва отказване от пушенето и управление на теглото.

Дерматологът може също да препоръча план за лечение, за да помогне за предотвратяване на тежестта и броя на обострянията на ХС. Това може да включва комбинация от лекарства, процедури в кабинета и продукти за грижа за кожата.

Можете ли да израснете от HS?

Няма лек за ХС. Но леченията могат да ви помогнат да управлявате и предотвратявате обостряния.

Някои хора, определени като женски при раждането, също могат да получат по-малко обостряния на HS и обща намалена тежест по време на бременност и след менопаузата.

ХС е възпалително състояние на кожата, към което някои групи може да са по-предразположени. Това включва хора от определени етноси, тези, които са определени като женски по рождение, и тези с фамилна анамнеза за HS.

Въпреки че HS се среща в някои семейства, все още не е ясно дали има пряка генетична връзка. Някои хора, които развиват HS, може изобщо да нямат фамилна анамнеза за това кожно заболяване.

Ако подозирате, че може да изпитвате симптоми на ХС или друго трудно за управление състояние на кожата, посетете дерматолог за оценка. Не можете да излекувате HS, но има опции, които могат да ви помогнат да го управлявате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss