7 невероятни приложения за алое вера

Преглед

Гелът от алое вера е широко известен с това, че облекчава слънчевите изгаряния и помага за заздравяването на рани. Но знаехте ли, че любимото ви саксийно растение може да се използва за много повече от облекчаване на слънчево изгаряне и домашен декор?

Сукулентът има дълга история на използване за медицински цели, датираща от древен Египет. Растението е роден в Северна Африка, Южна Европа и Канарските острови. Днес алое вера се отглежда в тропически климат по целия свят. От облекчаване на киселини до потенциално забавяне на разпространението на рак на гърдата, изследователите тепърва започват да отключват ползите от това универсално растение и многобройните му странични продукти.

Облекчаване на киселини в стомаха

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е храносмилателно разстройство, което често води до киселини. Преглед от 2010 г. предполага, че консумирането на 1 до 3 унции гел от алое по време на хранене може да намали тежестта на ГЕРБ. Той може също така да облекчи други проблеми, свързани с храносмилането. Ниската токсичност на растението го прави безопасно и нежно средство за киселини.

Прочетете още: Можете ли да използвате сок от алое вера за лечение на киселинен рефлукс? »

Поддържане на продуктите свежи

Проучване от 2014 г., публикувано онлайн от Cambridge University Press, разглежда доматени растения, покрити с гел от алое. Докладът показа доказателства, че покритието успешно блокира растежа на много видове вредни бактерии върху зеленчуците. Подобни резултати бяха открити в различно проучване с ябълки. Това означава, че гелът от алое може да помогне на плодовете и зеленчуците да останат свежи и да премахне нуждата от опасни химикали, които удължават срока на годност на продуктите.

Пазарувайте гел от алое

Алтернатива на водата за уста

В проучване от 2014 г публикувано в Ethiopian Journal of Health Sciences, установиха изследователи Екстрактът от алое вера е безопасна и ефективна алтернатива на водите за уста на химическа основа. Естествените съставки на растението, които включват здравословна доза витамин С, могат да блокират плаката. Също така може да осигури облекчение, ако имате кървене или подути венци.

Понижаване на кръвната захар

Поглъщането на две супени лъжици сок от алое вера на ден може да доведе до понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, според изследване по фитомедицина: Международен вестник по фитотерапия и фитофармация. Това може да означава, че алое вера може да има бъдеще в лечението на диабет. Тези резултати бяха потвърдени от друго проучване публикуван в Phytotherapy Research, който използва екстракт от пулпа.

Пазарувайте сок от алое вера

Но хората с диабет, които приемат лекарства за понижаване на глюкозата, трябва да бъдат внимателни, когато консумират алое вера. Сокът заедно с лекарствата за диабет биха могли да намалят броя на глюкозата ви до опасни нива.

Естествено слабително средство

Алое вера се счита за естествено слабително. Няколко проучвания разглеждат ползите от сукулента за подпомагане на храносмилането. Резултатите изглежда са смесени.

Екип от нигерийски учени проведе проучване върху плъхове и установи, че гелът, направен от типични стайни растения от алое вера, е в състояние да облекчи запека. Но друго проучване от Националния институт по здравеопазване разгледа консумацията на екстракт от цели листа от алое вера. Тези открития разкриват туморен растеж в дебелите черва на лабораторни плъхове.

През 2002 г. Американската администрация по храните и лекарствата изисква всички слабителни продукти с алое без рецепта да бъдат премахнати от американския пазар или да бъдат преформулирани.

Клиниката Mayo препоръчва алое вера да се използва за облекчаване на запек, но пестеливо. Те съветват, че доза от 0,04 до 0,17 грама изсушен сок е достатъчна.

Ако имате болест на Crohn, колит или хемороиди, не трябва да консумирате алое вера. Може да причини тежки коремни спазми и диария. Трябва да спрете приема на алое вера, ако приемате други лекарства. Това може да намали способността на тялото ви да абсорбира лекарствата.

Грижа за кожата

Можете да използвате алое вера, за да поддържате кожата си чиста и хидратирана. Това може да се дължи на факта, че растението вирее в сух, нестабилен климат. За да оцелеят в суровите условия, листата на растението съхраняват вода. Тези плътни с вода листа, комбинирани със специални растителни съединения, наречени сложни въглехидрати, го правят ефективен овлажнител за лице и облекчаване на болката.

Научете повече: 9 здравословни ползи от пиенето на сок от алое вера »

Потенциал за борба с рака на гърдата

Ново проучване, публикувано в базирана на доказателства допълнителна и алтернативна медицина, разглежда терапевтичните свойства на алое емодин, съединение в листата на растението. Авторите предполагат, че сукулентът показва потенциал за забавяне на растежа на рак на гърдата. Необходими са обаче още изследвания за по-нататъшно развитие на тази теория.

Вземането за вкъщи

Има няколко начина за използване на растението алое вера и различните гелове и екстракти, които могат да бъдат направени от него. Изследователите продължават да откриват нови методи за използване на този сок. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако планирате да използвате алое вера по медицински начин, особено ако приемате лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss