4 мита за пушенето на лула, развенчани

Някои твърдят, че пушенето на лула е много по-малко вредно от пушенето на цигари. Но това предположение се основава на няколко стари митове, които не издържат на по-нови изследвания. Ето какво знаем.

Добре установено е, че пушенето на цигари е вредно за вашето здраве. Но какво да кажем за други форми на консумация на тютюн, като пушенето на лула?

Някои твърдят, че пушенето на лула е почти безрисково. Въпреки че някои от рисковете, свързани с тютюнопушенето, може да са малко по-ниски за тези, които пушат лула, пушенето на лула може да навреди на вашето здраве по различни начини.

Нека проучим някои общи вярвания относно пушенето на лула и да ги сравним с научни изследвания.

Мит 1: Тютюнът за лула не съдържа химикалите, които правят тютюна за цигари вреден

Тютюнът за цигари често е силно обработен и може да съдържа набор от добавки за подобряване на вкуса и аромата, като същевременно го кара да гори по-равномерно. Тези добавки могат да включват вещества като:

 • захари
 • овлажнители
 • химически овкусители

Хората рекламират много продукти за тютюневи лули като „без добавки“. Докато някои от тях може да съдържат по-малко добавки от тютюна за цигари, те често все още съдържат някои добавки за вкус, аромат и консервиране. Тютюнът за лула може също да съдържа тежки метали, като олово и кадмий, поради замърсяване на почвата.

Но дори и най-чистият, най-естественият тютюн, отгледан в здрава почва, все още произвежда вредни химикали при изгаряне, включително катран и въглероден окис. Освен това целият тютюнев дим, независимо от източника, съдържа повече от 70 канцерогени (химикали, за които е известно, че причиняват рак), според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

А 2010 проучване предполага, че има връзка между пушенето на лула и повишения риск от:

 • рак на устната кухина
 • рак на белия дроб
 • рак на пикочния мехур

Въпреки че тези рискове са малко по-ниски от тези, свързани с пушенето на цигари (и по-големи от тези, свързани с пушенето на пури), авторите отбелязват, че индивидуалният риск зависи от няколко фактора, включително този на човек:

 • честота на пушене
 • навици за вдишване
 • продължителността на времето, през което са пушили

Мит 2: Пушачите на лула не вдишват

Докато много пушачи на лула не вдишват, други го правят. Например, изследвания последователно показва, че бившите пушачи на цигари, които преминават към лули или пури като стратегия за намаляване на вредите, са по-склонни да вдишват, докато основните пушачи на лула или пури обикновено не го правят.

В допълнение, количеството дим, което вдишвате, може да зависи от фактори като:

 • вид тютюн
 • дължина на стъблото на тръбата
 • начина, по който човекът пуши лулата

Хората, които пушат от лули, са склонни да задържат дима в устата си известно време, преди да издишат.

В този случай димът все още може да се абсорбира през лигавиците в устата и гърлото ви. Тези тъкани са силно васкуларизирани, което означава, че те могат бързо да абсорбират вредните химикали и да ги транспортират в кръвния поток.

Мит 3: Пушачите на лула живеят по-дълго

Някои хора посочват доклад на Главния хирург от 1964 г. за здравните ефекти от тютюнопушенето като доказателство, че хората, които пушат лули, живеят по-дълго от пушачите и непушачите. Докладът обаче посочва, че броят на смъртните случаи е бил „малко, ако изобщо е по-висок“, отколкото при непушачите, което означава, че броят е бил подобен — не по-нисък — при пушачите на лула.

През почти 60-те години след този доклад изследователите са научили много повече за разликата в броя на смъртните случаи между пушачите на лула, пушачите на цигари и непушачите.

В средата на 70-те години на миналия век дългосрочно проучване изследва 16 932 мъже (на възраст от 20 до 49 години) за рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Мъжете бяха прегледани отново след 3 до 13 години и изследователите ги проследиха през 2007 г. Авторите публикуваха резултатите от проучването през 2010 г.

Констатациите не показват значителна разлика в броя на смъртните случаи между пушачи на лула и цигари, които пушат сравними количества тютюн.

Мит 4: Пушенето на лула от време на време е безвредно

Въпреки че понякога пушенето на лула може да бъде по-малко вредно от редовното пушене на цигари, никоя форма на пушене не е напълно безопасна и дори случайното пушене носи рискове за здравето.

Дори и да сте изложени на тютюн само от време на време, тютюневият дим съдържа вредни химикали, които могат да увредят органите на тялото и да увеличат риска от сериозни здравословни проблеми.

Изследванията показват, че пушачите на лула са изложени на повишен риск от рак на главата и шията, белите дробове и черния дроб. Дори хората, които винаги са пушили лула или пури (и никога цигари), имат повишен риск от развитие на тези видове рак в сравнение с тези, които никога не са пушили тютюневи изделия.

Освен това пушенето на лула може да има и други отрицателни ефекти върху тялото ви, включително:

 • оцветяване на зъбите и пръстите
 • причинявайки лош дъх, упорита кашлица, бръчки и преждевременно стареене на кожата
 • увеличава риска от заболяване на венците и загуба на зъби

Също така си струва да се отбележи, че никотинът е силно пристрастяващо вещество и дори случайната употреба на тютюн може да доведе до зависимост и да затрудни отказването.

Долния ред

Доказателствата сочат, че докато пушенето на цигари е намаляло с 39% от 2000 до 2015 г., пушенето на лула е скочило с 556,4%. Една от причините за тази промяна е убеждението, че пушенето на лула е по-малко вредно от цигарите.

Важно е да запомните, че дори ако не вдишвате или пушите само от време на време, пушенето на лула може да бъде вредно за вашето здраве и да увеличи риска от редица сериозни здравословни проблеми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss