Хирургични възможности за болестта на Паркинсон

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна Ето нашия процес.

Здравна линия показва ви само марки и продукти, зад които стоим.

Нашият екип задълбочено проучва и оценява препоръките, които правим на нашия сайт. За да установим, че производителите на продукта са спазили стандартите за безопасност и ефикасност, ние:

 • Оценете съставките и състава: Имат ли потенциала да причинят вреда?
 • Проверете фактите на всички здравни твърдения: Съвпадат ли те с настоящите научни доказателства?
 • Оценете марката: Работи ли почтено и спазва ли най-добрите практики в индустрията?

Ние правим проучване, за да можете да намерите надеждни продукти за вашето здраве и уелнес.

Прочетете повече за нашия процес на проверка.

Дълбоката мозъчна стимулация (DBS) е основната хирургична процедура, извършвана днес за болестта на Паркинсон и е едно от водещите лечения за тези, които не реагират на перорални лекарства.

Болестта на Паркинсон унищожава невроните в мозъка ви, които изпращат сигнали до тялото ви, свързани с движението, настроението ви и др. Леченията за болестта на Паркинсон не осигуряват лек, но могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Медикаменти като леводопа най-често се използват за лечение на болестта на Паркинсон и нейните симптоми. Ако пероралните лекарства не работят за вас, може да си струва да обмислите хирургични опции като дълбока мозъчна стимулация (DBS).

Тази статия ще разгледа хирургичните възможности за болестта на Паркинсон, включително кой е добър кандидат, подробности за процедурите и степента на успех.

Хирургични възможности за болестта на Паркинсон

Хирургичните лечения на болестта на Паркинсон обикновено са запазени за хора, които не реагират на перорални лекарства. Ако сте опитвали други стратегии за лечение без подобрение, лекар или здравен специалист може да предложи хирургични подходи или други терапии, за да ви помогне да контролирате симптомите си.

Повечето хирургични техники, разработени за подпомагане на лечението на болестта на Паркинсон, се фокусират върху облекчаване на двигателните симптоми или подобряване на доставянето на заместителна терапия с допамин.

Хирургичните техники за болестта на Паркинсон включват:

 • Аблативна хирургия: Тази операция локализира и унищожава (аблатира) тъканите в мозъка ви, които причиняват треперене и други симптоми на болестта на Паркинсон.
 • Трансплантация: Наричана още възстановителна хирургия, това лечение имплантира клетки, произвеждащи допамин, в определени части на мозъка ви.
 • DBS: Тази процедура вмъква дълбок мозъчен стимулатор в областите на мозъка ви, които причиняват треперене и забавяне. Вместо да унищожи клетките, стимулаторът ги деактивира с електрически импулси. Доказано е, че това лечение подобрява симптомите с по-малко странични ефекти в сравнение с други лечения.

Възможно е също да има нужда от коригиращи операции при някои хора с болестта на Паркинсон. водопади са чести и не е необичайно хората с болестта на Паркинсон да развият изместване на гръбначния стълб. Вашата нужда от тези видове процедури ще зависи от вашите индивидуални симптоми и какви усложнения може да развиете.

Какво означава да имаш болест на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е неврологично разстройство, което причинява проблеми с движението, настроението и когнитивните функции. Болестта атакува неврони, които изпращат сигнали от мозъка ви към тялото ви. Симптомите на заболяването обикновено се влошават с времето.

Има много възможности за лечение на болестта на Паркинсон, но нито една не е лек.

Ползи от дълбоката мозъчна стимулация (DBS) за болестта на Паркинсон

DBS е пионер през 80-те години на миналия век и одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през 2003 г. за лечение на болестта на Паркинсон. Стана предпочитан хирургичен вариант.

Днес той се разглежда като второто най-важно откритие за лечение на болестта на Паркинсон след пероралното лекарство леводопа.

DBS използва хирургически имплантирани електроди и невротрансмитер, за да изпраща електрически токове през вашите невронни мрежи.

Тези електрически токове не лекуват болестта на Паркинсон, но могат да помогнат за дерайлирането на необичайните електрически сигнали, генерирани от болестта. Това нарушение може да доведе до подобрение на симптоми като треперене.

Не всеки е кандидат за DBS. Тази опция изисква инвазивна хирургична процедура за първоначалното имплантиране.

Какво да очаквате след операция за дълбока мозъчна стимулация (DBS).

Първоначалното имплантиране на електроди и невротрансмитера, използвани в DBS, е инвазивен процес, който може да отнеме няколко часа. Но промените в системата за стимулиране могат да бъдат направени неинвазивно, след като се възстановите.

Корекциите в програмирането на невротрансмитера се извършват дистанционно в кабинета на вашия хирург след първоначалната имплантация.

Независимо дали имате DBS или друга процедура за лечение на болестта на Паркинсон, хората с болест на Паркинсон, които се подлагат на операция, могат да получат следните усложнения:

 • делириум
 • проблеми с преглъщането
 • колебания на кръвното налягане
 • инфекции на пикочните пътища
 • запек

Говорете с лекар преди операция на DBS за това какво да очаквате, както и за всички стъпки, които бихте могли да предприемете, за да предотвратите хирургични усложнения.

Други симптоми, които може да изпитате след операция на DBS за болестта на Паркинсон

DBS не е процедура, която идва без странични ефекти. Въпреки че DBS може да бъде полезен за облекчаване на някои двигателни симптоми на болестта на Паркинсон, някои изследвания са свързали процедурата с увеличаване на депресията, забравянето и други когнитивни или психологически симптоми.

Как болестта на Паркинсон влияе върху възстановяването след операция?

Повечето хронични заболявания или състояния оказват известно влияние върху вашето възстановяване след операция и други инвазивни процедури. Болестта на Паркинсон не е изключение.

Общата анестезия може да прикрие неврологичните симптоми на болестта на Паркинсон и дори да ги влоши веднага след операцията.

Освен това, анестетиците и другите лекарства, използвани по време на операция, имат висок риск от взаимодействие с лекарствата, използвани за лечение на болестта на Паркинсон. Така че всички хирургични планове трябва да бъдат съгласувани с лекаря, който наблюдава лечението на болестта на Паркинсон.

Някои проучвания също установиха това спинална упойка доведе до по-малко следоперативни усложнения от общата анестезия при хора с Паркинсон.

Поради потенциални усложнения, които могат да възникнат по време и след операцията, изборът на кандидати за DBS – или дори обмислянето на хора за други хирургични процедури – включва сложен процес на подбор, който може да включва множество здравни специалисти.

Ще имате ли нужда от допълнителни лечения след DBS?

Няма операции или лекарства, които могат да излекуват напълно болестта на Паркинсон. Едно проучване разкри, че нереалистичните очаквания са изиграли роля в това между 4% и 38% от хората с Паркинсон да бъдат отхвърлени за DBS.

Говорете с лекар относно очакваните резултати от медицинско или хирургично лечение за вашите конкретни симптоми и стадий на болестта на Паркинсон. Имайте предвид, че ще трябва да продължите да работите със здравен специалист и да получавате лечение за болестта на Паркинсон, независимо от терапията, която получавате.

Процент на успеваемост на DBS

В едно проучване, близо 73% от хората с болестта на Паркинсон, които са били лекувани с DBS, съобщават за подобрение на треперенето повече от всеки друг симптом.

Повече от 90% от хората, които са имали процедурата, са доволни от резултата. Между 50% и 78% казват, че лечението им е помогнало да си възвърнат независимостта при извършване на ежедневни дейности като обличане, готвене и изпълнение на поръчки.

Операциите на Паркинсон в популярната култура

Въпреки че някои медицински телевизионни драми могат да надценяват способността си да лекуват определени състояния (като д-р Мередит Грей, лекуваща болестта на Паркинсон в епизод на Анатомията на Грей), други могат да помогнат за образоването или премахването на страха за хора с определено заболяване.

Например мозъчната хирургия може да бъде страшна концепция, но осведомеността за тези процедури в популярната култура и сред знаменитостите може да осигури известна доза увереност. Такъв е случаят с Майкъл Дж. Фокс, който претърпя DBS процедура през 2015 г. Друг беше Грег Гриндли, който беше първият пациент, който някога е имал DBS процедура, излъчена на живо по National Geographic през 2015 г.

Дори без операции на живо да се излъчват или измислени телевизионни изцеления, намирането на връзки с известни хора и знаменитости може да направи живота с болести като болестта на Паркинсон малко по-свързан за някои хора.

Известни хора, които са получили диагноза болест на Паркинсон, включват:

 • Джордж Х. У. Буш
 • Мохамед Али
 • Майкъл Дж. Фокс
 • Нийл Даймънд
 • Алън Алда
 • Били Греъм
 • Преподобният Джеси Джаксън
 • Папа Йоан Павел II
 • Ози Озбърн
 • Джанет Рино
 • Линда Рондщат
 • Робин Уилямс

Често задавани въпроси относно хирургията на болестта на Паркинсон

Можете ли да си направите операция на гърба, ако имате Паркинсон?

Дали сте кандидат за каквато и да е операция е най-доброто решение, което трябва да вземете вие ​​и лекарят, който наблюдава грижите за вашата болест на Паркинсон. Операциите на гърба и гръбначния стълб са доста чести при хора с болестта на Паркинсон, за да се коригират гръбначните изкривявания и други деформации, които могат да бъдат резултат от болестта.

Можете ли да си направите операция на катаракта, ако имате Паркинсон?

Болестта на Паркинсон не е проблем за операцията на катаракта. Всъщност, много хора с Паркинсон се подложи на операция на катаракта. Говорете с хирурга и медицинския специалист, който наблюдава грижите за вашата болест на Паркинсон, за справяне с тремор и други усложнения, които могат да изложат на риск вашата процедура.

Какви са ICD кодовете за хирургия на Паркинсон?

Кодът на диагнозата за болестта на Паркинсон е G20, но кодовете за операция на DBS могат да варират. Някои от най-често срещаните Кодовете за фактуриране на Международната класификация на болестите (ICD) за DBS операция за лечение на болестта на Паркинсон включват:

 • 00H00MZ (имплантиране на олово)
 • 00H03MZ (имплантиране на олово)
 • L8679 (имплантиране на невростимулатор)
 • L8686 (имплантиране на невростимулатор)
 • L8687 (имплантиране на невростимулатор)
 • L8688 (имплантиране на невростимулатор)
 • 61863 (хирургични процедури)
 • 61864 (хирургични процедури)
 • 61867 (хирургични процедури)
 • 61868 (хирургични процедури)
 • 95970 (програмиране на устройството)
 • 95983 (програмиране на устройството)
 • 95984 (програмиране на устройството)

Колко струва операцията на Паркинсон?

Точната цена на DBS операция зависи от редица фактори, включително къде живеете, какви други медицински проблеми имате и какви усложнения развивате.

В това по-старо проучване, разходите бяха оценени на приблизително $162 000 в първоначалната DBS процедура и в рамките на 5 години след това. други изследвания изчислява, че цената на DBS е около $135 000.

Medicare също покрива някои процедури на DBS от 2003 г. насам.

Консултирайте се с вашия индивидуален доставчик на здравно осигуряване или обществена здравна агенция преди операцията, за да потвърдите покритието.

Има няколко хирургични възможности, които могат да се използват за справяне със симптомите на болестта на Паркинсон, но нито една не е лек.

DBS е основната хирургична процедура, извършвана днес. Това е едно от водещите лечения за болестта на Паркинсон за тези, които не реагират на перорално лечение.

Говорете със здравен специалист, за да видите дали сте кандидат за операция за лечение на болестта на Паркинсон или други състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss