Хепатит С и бъбречно заболяване

Въпреки че възпалението на черния дроб е основната област на безпокойство при инфекция с вируса на хепатит С, състоянието може също да увеличи риска от развитие на усложнения, свързани с бъбреците, като остро бъбречно увреждане или хронично бъбречно заболяване.

Хепатит С (hep C) се отнася до вид възпаление на черния дроб, което възниква, когато развиете инфекция с вируса на хепатит С (HCV). Разпространява се чрез кръв, като повечето случаи възникват от общи игли.

Хепатит С може да бъде краткотраен (остър) или дългосрочен (хроничен). повече от 50% от хората, които се заразяват с HCV, развиват хроничен хепатит С. Въпреки че е основно заболяване, което засяга черния дроб, има също така възможност хепатит С да увеличи риска от развитие на бъбречно заболяване.

Прочетете, за да научите повече за връзката между хепатит С и хронично бъбречно заболяване и важни теми, които трябва да обмислите да обсъдите с лекар, ако имате хепатит С.

Какво причинява хепатит С на бъбреците?

Хепатит С засяга директно черния дроб. Когато имате хроничен хепатит С, може да не знаете, че имате това състояние, докато не получите увреждане на черния дроб, което причинява симптоми като коремна болка или подуване, жълтеница или умора.

Но в някои случаи хепатит С може също да увреди бъбреците ви, като причини увреждане на кръвоносните съдове, възпаление и намалена способност за филтриране на отпадъците.

В някои случаи това може да доведе до хронично бъбречно заболяване, остро бъбречно увреждане и други състояния.

Хепатит С и хронично бъбречно заболяване (CKD)

Хроничното бъбречно заболяване (ХБН) се отнася до състояние, при което бъбреците ви постепенно претърпяват трайно увреждане. С напредването на това увреждане бъбреците ви вече не могат да филтрират отпадъците и излишната вода, което ги кара да се натрупват в тялото ви.

Ранните стадии на ХБН често не причиняват симптоми. Въпреки това, напредналите случаи могат да причинят:

 • повишено или намалено уриниране
 • загуба на апетит
 • неволна загуба на тегло
 • гадене или повръщане
 • главоболие
 • суха, сърбяща кожа
 • изтръпване
 • мускулни крампи
 • болка в гърдите
 • задух
 • умора
 • проблеми със съня или концентрацията

Докато хепатит С може да увеличи риска от развитие на ХБН, това не се счита за често срещано. Ако вече имате ХБН и след това развиете HCV инфекция, може да сте изложени на по-голям риск от развитие на краен стадий на бъбречно заболяване.

Понякога хепатит С може да причини вид бъбречно заболяване, наречено гломерулонефрит, при което филтрите в бъбреците, наречени гломерули, се възпаляват. С течение на времето това възпаление може да причини трайно увреждане на бъбреците и евентуално ХБН.

Също така се смята, че хората с ХБН са изложени на по-висок риск от развитие на HCV инфекции поради хемодиализа. Това лечение филтрира кръвта ви, когато бъбреците ви вече не могат да отстраняват отпадъците и излишната вода вместо вас.

Ако получавате хемодиализа, важно е да говорите с лечебното заведение относно мерките за контрол на инфекцията, за да намалите риска от предаване на HCV.

Друга връзка с ХБН е диабетът. Не само диабетът е най-често причина за ХБН, но наличието на хепатит С също повишава риска от развитие на диабет, който може да причини бъбречно заболяване и бъбречна недостатъчност.

Хепатит С и остро бъбречно увреждане (ОПН)

Въпреки че също не е често срещан, хепатит С също така увеличава риска от развитие на остро бъбречно увреждане (ОПН).

Това може да е резултат от странични ефекти на лекарството за хепатит С. един 2018 проучване установиха, че около една пета от пациентите, които са приемали ледипасвир-софосбувир, комбинирано лекарство за хепатит С, са развили AKI. Рискът също е по-голям при тези, които имат ХБН.

Хепатит C може също да доведе до възпаление на кръвоносните съдове (васкулит) в бъбреците. Това може да намали способността им да функционират нормално.

За разлика от постепенното увреждане, което настъпва при ХБН, AKI се състои от внезапна поява на намалена бъбречна функция. Също така, за разлика от ХБН, повечето случаи на AKI са обратими с лечение.

Симптомите на AKI могат да включват:

 • намалено уриниране
 • подуване, особено в долните крайници
 • умора
 • болка в гърдите
 • задух
 • гадене
 • объркване
 • гърчове

AKI се лекува с хоспитализация, по време на която може да получите диализа, интравенозни течности или лекарства за балансиране на калий и други електролити. След като сте имали AKI, може да сте изложени на риск да го развиете отново в бъдеще.

Получаване на бъбречна трансплантация, когато имате хепатит С

Хепатит С се счита за пряка причина за бъбречна недостатъчност и може също така да намали риска от оцеляване, ако имате ХБН.

Ако лекар установи, че бъбреците Ви имат по-малко от 15% на нормалната им функция, те могат да препоръчат бъбречна трансплантация. По време на тази хирургична процедура вашите увредени бъбреци се отстраняват и се заменят със здрави донорски бъбреци.

Също така е важно да знаете, че подлагането на бъбречна трансплантация може да увеличи риска от развитие на HCV, така че можете да обсъдите тези рискове с Вашия лекар преди операцията.

Колко често трябва да се изследвате за бъбречно заболяване, ако имате хепатит С?

Ако имате хепатит С, трябва да се изследвате за бъбречно заболяване поне веднъж годишно. Освен това, ако приемате определени лекарства за хепатит С, като ledipasvir-sofosbuvir, говорете с лекар относно риска от развитие на AKI.

Можете също така да помислите да посетите лекар за изследване, ако изпитвате някакви възможни симптоми на намалена бъбречна функция, като промени в уринирането, умора или задържане на течности.

От друга страна, лекарят може да препоръча редовно изследване за HCV, ако имате бъбречно заболяване.

Хепатит С е вид възпаление на черния дроб, което се развива от HCV инфекция. Въпреки че черният дроб е основната област на безпокойство при това състояние, хепатит С може също да увеличи риска от ХБН и AKI. Това е особено вярно, ако вече имате ХБН или определени състояния като диабет.

Ако имате хепатит С, важно е да говорите с лекар за начините, по които можете да намалите риска от развитие на бъбречно заболяване. Те може да препоръчат годишно изследване, но вие също трябва да им се обадите, ако изпитвате евентуални симптоми, свързани с бъбреците.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss