Сърдечните заболявания по-често ли са при афро-американците?

Черните хора в Съединените щати имат по-ниски нива на сърдечни заболявания, отколкото белите хора. Но те са склонни да го развият по-рано и имат по-лоши резултати. Социално-икономическите фактори и по-високите проценти на основните условия играят роля в това несъответствие.

FG Trade/Getty Images

„Сърдечно заболяване“ е общ термин за широк спектър от състояния, които засягат вашата сърдечно-съдова система. Това е водещата причина за смърт в Съединени щати и по света.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)смъртните случаи, свързани със сърдечни заболявания, са намалели от 1999 г. насам. Все пак чернокожите в Съединените щати са по-склонни да получат усложнения или да умрат от сърдечни заболявания, отколкото хората от друга раса.

Чернокожите хора също са склонни да развиват симптоми на сърдечно заболяване на по-ранна възраст от хората от други раси. Така че, докато черните хора в Съединените щати са склонни да имат по-ниски нива на сърдечни заболявания като цяло, отколкото белите хора, това може да представлява по-голям риск за тяхното здраве.

Има много причини за това несъответствие и някои от тях са свързани. Тази статия разглежда по-задълбочено някои от тези причини и какво могат да направят афро-американците, за да предотвратят или управляват сърдечните заболявания.

Какъв е процентът на сърдечните заболявания при афро-американците?

Най-често срещаният тип сърдечно заболяване в Съединените щати е коронарната артериална болест (CAD), наричана още коронарна болест на сърцето. Това е, когато запушванията във вашата артерия засягат притока на кръв към сърцето ви. Въпреки че сърдечните заболявания включват няколко вида, хората често използват „сърдечно заболяване“, за да означават CAD.

Според Службата за здравеопазване на малцинствата, около 5,4% от възрастните неиспанци в Съединените щати имат CAD. Това е малко по-ниско от процента сред белите възрастни, които не са латиноамериканци (5,8%).

Но историята е много по-различна, когато погледнете смъртните случаи от сърдечни заболявания. Възрастните чернокожи неиспанци са с 26% по-склонни да умрат от сърдечни заболявания, отколкото възрастните бели. Според CDCте са повече от два пъти по-склонни да умрат, отколкото неиспаноговорящите възрастни жители на азиатски или тихоокеански острови.

Несъответствието е най-голямо, когато се разглеждат хора под 50-годишна възраст. Сърдечните заболявания са по-склонни да засегнат по-възрастните хора. Но черните възрастни под 50 са два пъти толкова вероятно е да умрат от сърдечни заболявания, колкото техните бели връстници.

Защо афро-американците са по-склонни да умрат от сърдечни заболявания?

Няма една причина чернокожите в Съединените щати да имат по-лоши резултати от сърдечни заболявания. Вместо това има сложна мрежа от фактори, които често си влияят един на друг. Ето някои от ключовите фактори:

Основни условия

Може би една от най-преките причини за по-лошите резултати сред афро-американците е по-високият процент на основните заболявания, които допринасят за сърдечни заболявания. Те включват:

 • високо кръвно налягане (хипертония)

 • затлъстяване
 • диабет
 • липидни нарушения
 • нарушения на съня

Тези състояния не само са рискови фактори за развитие на сърдечни заболявания, но и повишават риска от усложнения.

Генетика

Вашите гени могат да допринесат за риска от сърдечни заболявания. Някои генетични липидни нарушения са по-чести сред афро-американците. Те могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Докато са необходими повече изследвания, проучвания са идентифицирали гени, които може да са по-често срещани в чернокожите популации, които могат да повлияят на:

 • риск от високо кръвно налягане
 • риск от възпаление, което може да доведе до плаки във вашите артерии
 • структура и функция на сърцето

Фактори на начина на живот

Няколко фактора на начина на живот, които допринасят за сърдечните заболявания, са по-чести сред афро-американците. Те включват:

 • Липса на физическа активност: Общите нива на физическа активност са ниски в Съединените щати, но са още по-ниски за афро-американците. Само 1 от 5 чернокожи мъже и 1 от 8 чернокожи жени получават препоръчителното количество упражнения всяка седмица, съобщава The Американска сърдечна асоциация. Те също прекарват повече време от белите хора в седнало положение.
 • Диета: Независимо къде живеят, афро-американците са по-вероятно да консумирате „южняшка диета“ с високо съдържание на добавени мазнини, захари и натрий.
 • пушене: Афро-американските мъже пушат по-често от почти всяка друга расова група. Според CDC, тютюневите компании често насочват маркетинга си на ментолови цигари към чернокожата общност. Хората, които пушат ментолови цигари, по-трудно се отказват.

Здравни фактори

Чернокожите в Съединените щати са изправени пред няколко пречки пред качественото здравеопазване. Те включват:

 • Достъп: Кварталите са предимно черни по-вероятно да нямат достъп до болници и други центрове за грижи. Освен това чернокожите хора са по-склонни да бъдат неосигурени или недостатъчно осигурени, което прави разходите за лечение или превантивни грижи непосилни.
 • качество: Дори когато има налична грижа, качеството често е по-ниско. Това може да се дължи на наличните в района или на ефекта от расизма върху грижите за пациентите.
 • Връзка пациент-клиницист: Често има културни бариери които могат да повлияят на връзката и качеството на комуникацията между вас и медицински специалист. Това може да повлияе на качеството на грижите ви.
 • Придържане към лечението: Чернокожите хора са по-малко склонни да имат основни заболявания, като високо кръвно налягане, под контрол, често поради не взема лекарства както е предписано. Проблемите с комуникацията между здравните специалисти и пациентите, медицинското недоверие и разходите могат да допринесат за това.

Социални детерминанти на здравето

Много немедицински фактори могат да повлияят на вашите здравословни резултати. Те са известни като социални детерминанти на здравето. Те могат да повлияят на способността ви да управлявате основните заболявания или да направите положителни промени в начина на живот и диетата.

Примери включват:

 • доходи
 • стабилност на работата
 • къде живееш
 • наличен транспорт
 • степен на образование
 • системен расизъм

Но дори афро-американците с висше образование и повече ресурси са все още подложени на по-лоши резултати когато става въпрос за сърдечни заболявания. Това подчертава въздействието на системния расизъм и сложния набор от действащи фактори.

Какви видове сърдечни заболявания са често срещани сред афро-американците?

CAD е най-често срещаният тип сърдечно заболяване, което засяга афро-американците. Но има и други видове, които може да срещнете. Те включват:

аритмия

Аритмията е неправилен сърдечен ритъм. Има няколко вида аритмии. Един от най-честите е предсърдното мъждене (AFib).

Афро-американците са много по-малко склонни да имат AFib, отколкото белите американци, но са по-вероятно да изпитате усложнения.

атеросклероза

Атеросклерозата е натрупване на плака във вашите артерии, което ги кара да се стесняват. Често води до CAD. Някои изследвания показват, че младите чернокожи хора може да са изложени на по-висок риск от някои други групи.

кардиомиопатия

Кардиомиопатията причинява втвърдяване или отслабване на сърдечните мускули. Въпреки че има много видове, разширената кардиомиопатия изглежда непропорционално засягат Афро-американците: Те са два пъти по-склонни да го развият и до пет пъти по-вероятно да умрат от него. Причините за това са неясни.

Хипертрофичната кардиомиопатия е най-често срещаното наследствено сърдечно заболяване. Черните хора са склонни да имат симптоми по-рано в живота и е по-малко вероятно да получат подходящо лечение.

Скорошни изследвания също откриха ген, често срещан при афро-американците, който може да причини амилоидна кардиомиопатия, водеща до сърдечна недостатъчност.

Вродено сърдечно заболяване

Някои хора се раждат със структурни нередности в сърцата си. Черните хора са 31% по-вероятно е да умрат от вродени сърдечни заболявания, отколкото белите хора.

Нарушения на сърдечната клапа

Афро-американците имат по-високи нива на рискови фактори за нарушения на сърдечната клапа в сравнение с белите американци. Но според Асоциацията на черните кардиолози, афро-американците са с 54% по-малко склонни да получат лечение, отколкото белите хора. Освен това е с 33% по-малко вероятно да приемат лечение, когато им бъде предложено.

Периферно артериално заболяване

Периферната артериална болест (ПАБ) не е сърдечно заболяване, но е сърдечно-съдово заболяване. Вместо артериите в сърцето ви да бъдат блокирани, това са артериите в краката ви. Това също може да доведе до събития като инфаркт или инсулт.

Афро-американците имат по-голям риск през целия живот на PAD в сравнение с други расови групи.

Какво трябва да знаят афро-американците за предотвратяване на сърдечни заболявания?

Можете да предприемете няколко стъпки, за да намалите шансовете си за развитие на сърдечно заболяване.

Познайте риска и семейната история

Наличието на член на семейството със сърдечно заболяване увеличава риска от развитие на такова. Помага да знаете семейната си история, ако е възможно, и да вземете предпазни мерки навреме. Също така помага да сте наясно с рисковите фактори, които имате или съществуват във вашето семейство.

Прожекция

Налични са няколко инструмента, които да ви помогнат да откриете сърдечно заболяване на ранен етап. Помислете за следното:

 • Проверявайте кръвното си налягане редовно.
 • Проверете нивата на кръвната си захар.
 • Вземете липиден панел, за да проверите нивата на холестерола си.
 • Подложете се на тест за калцификация на коронарната артерия.

Обърнете внимание обаче, че някои инструменти, предназначени за ранно откриване на сърдечни заболявания, са склонни да подценявам разпространение сред чернокожите хора.

Търсете предупредителни знаци

Симптомите, за които трябва да внимавате, включват:

 • болка в гърдите
 • умора
 • задух
 • бърз или неправилен сърдечен ритъм
 • болка или подуване на крака

Останете активни

Опитайте се да се стремите към 150 минути умерена активност всяка седмица. Ако живеете в район, където това е трудно, опитайте се да намерите начини да спортувате у дома.

Управлявайте теглото и диетата си

Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания и усложнения. Редовната активност ще ви помогне да поддържате умерено тегло.

Но здравословната за сърцето диета също е положителна стъпка. Ограничаването на приема на сол може да помогне за намаляване на кръвното ви налягане и може да има голямо въздействие.

Вземете си лекарствата

Важно е да се управляват и основните условия. Това означава да приемате предписаните лекарства и да проверявате нивата на кръвната си захар, когато е необходимо.

Промени в голямата картина

Въпреки че можете да направите много сами, все още трябва да работим за някои системни промени. Не можем сами да се справим с проблемите на достъпа и социалните детерминанти на здравето.

Ние можем (и трябва) да се застъпим за промени в политиката, които увеличават достъпа до грижи, питателна храна и безопасни пространства за дейност. Експертите също насърчават усилията на общностни партньорства които имат за цел да премахнат бариерите, като осигуряване на транспорт на възрастни хора или безплатни клиники.

Ефекти от сърдечни заболявания

Без подходящо лечение сърдечните заболявания могат да доведат до:

 • Сърдечна недостатъчност: Сърдечна недостатъчност възниква, когато сърцето ви не може да изпомпва достатъчно кръв, за да поддържа работата на органите ви.
 • Сърдечен удар: Когато притокът на кръв към сърцето ви бъде прекъснат, възниква сърдечен удар. Медицинският му термин е миокарден инфаркт.
 • Удар: Подобно на инфаркта, инсултът възниква, когато притокът на кръв към мозъка ви е прекъснат.
 • Сърдечен арест: Сърдечният арест е, когато сърцето ви спре да бие.

Какво трябва да знаят афро-американците за управлението на сърдечните заболявания?

Ако имате някаква форма на сърдечно заболяване, лечението ви ще зависи от конкретния тип. Възможностите за лечение обикновено са еднакви, независимо от расата, но има няколко изключения.

По-ранни изследвания предполагат, че афро-американците може да имат различна реакция към определени видове обичайни лекарства за сърце, като някои експерти препоръчват алтернативни лечения. Тези проучвания обаче имат толкова малък размер на извадката от афро-американци, че не е ясно дали е оправдан различен подход на лечение.

Нови изследвания показват, че насоките за лечение, базирани на раса, не са подобрили резултатите в чернокожата общност. Изследователите предполагат, че индивидуализираният подход към лечението е по-ефективен от спазването на насоки, основани на раса.

По-важните фактори, които трябва да имате предвид, включват:

 • дозировка
 • допълнителни терапии
 • придържане към лекарства
 • промени в диетата и начина на живот

Говорете с лекар какво лечение може да е най-добро за вашите обстоятелства.

Сърдечните заболявания са основна грижа за много американци, особено за афро-американците. Докато резултатите за белите хора са се подобрили много през последните няколко десетилетия, чернокожите не са видели същите подобрения.

Като се имат предвид различията, за афро-американците е важно да управляват всички рискови фактори под техен контрол. Това включва управление на кръвното ви налягане, лечение на диабет и поддържане на умерено тегло.

Дори и да развиете сърдечно заболяване, все още е възможно да живеете дълъг и здравословен живот. Много от стъпките, които предприемате, за да предотвратите сърдечни заболявания, могат да ви помогнат да управлявате състоянието.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss