Стресът може да причини зацапване — Ето защо се случва и какво да правите

Стресът може да доведе до скок в нивата на кортизола, нарушавайки производството на полови хормони в тялото ви. Това може да доведе до зацапване и други менструални промени.

Зацапването обикновено е под формата на малки капчици кръв в бельото или розов, червен или кафяв оттенък на изхвърлянето.

„Цветът на зацапването ви се определя от времето, което е изминало от отделянето на кръвта от лигавицата на матката“, казва Джейн ван Дис, доктор по медицина, акушер-гинеколог, медицински съветник в компанията за менструален цикъл FLEX.

Обикновено се появява от двете страни на менструалния цикъл – преди менструацията ви да започне сериозно или след като смятате, че менструацията ви е приключила – но може да се случи във всеки момент от месечния ви цикъл.

Стресът и вашият менструален цикъл

Високи нива на стресът може да подтикне вашата ендокринна система да освобождава повече кортизол. Кортизолът е стероиден хормон, произвеждан от вашите надбъбречни жлези.

Цялата ендокринна система е свързана и повишен кортизол мога да имам ефект на вълни. Както естрогенът, така и тестостеронът, например, може да намалее когато нивата на кортизол се повишават.

Неочаквана промяна в нивата на естроген може да наруши менструалния ви цикъл, което да доведе до зацапване, пропусната менструация или други нередности.

„Всичко, което ви влияе като човек, има потенциала да повлияе на менструалния цикъл и следователно да причини зацапване“, обяснява специалистът по репродуктивно здраве Фелис Герш, доктор по медицина, автор на „PCOS SOS: жизнената линия на гинеколога за естествено възстановяване на вашите ритми, хормони и щастие .”

„Разумно е например да приемем, че стресът е причината за зацапването, ако наскоро сте били съкратени, изхвърлени или преместени“, казва тя.

Предизвиканото от стрес зацапване обикновено е придружено от други симптоми на стрес, включително:

 • затруднено заспиване
 • затруднено концентриране
 • промени в апетита
 • генерализирана умора
 • мускулни болки
 • храносмилателно разстройство
 • сексуална дисфункция

Как да управлявате свързаните със стрес зацапвания и други менструални промени

„Зацапването, по името си, предполага, че индивидът освобождава по-малко количество кръв, отколкото би по време на цикъла си“, казва ван Дис.

Поради това не трябва да имате нужда от дамска превръзка или тампон, за да уловите кръвта. (Ако го направите, не зацапвате – имате друга форма на вагинално кървене).

Един обикновен чорапогащник трябва да свърши работа. Въпреки това, ако вече притежавате периодично бельо, обличането на това би било нещо повече природосъобразен опция.

Ако решите да не кървите и в крайна сметка да оцветите бельото си, тези трикове за премахване на кръв трябва да свършат работа.

Управление на стреса за предотвратяване на свързаните със стреса менструални промени напредване

Може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но за да управлявате свързаните със стреса петна, трябва да управлявате общите си нива на стрес.

„Можете да включите медитация, водене на дневник, заземяване или ходене сред природата в рутината си“, казва Герш.

Отиването на физиотерапевт, масажист или лицензиран акупунктурист за миофасциална освобождаваща терапия, масаж на дълбоки тъкани или друга форма на каросерия също може да се окаже полезно, казва тя.

Приоритет на цялостното ви здраве също може да помогне управлявате нивата на стрес. Това означава:

 • пиене на достатъчно вода
 • ядене на храни, богати на хранителни вещества
 • следене на приема на кофеин
 • поддържане на редовна практика на движение
 • ограничаване на употребата на алкохол, никотин и други вещества

Ако продължавате да се чувствате стресирани – или по друг начин се чувствате по-мърморливи, по-малко съсредоточени или по-раздразнителни от нормалното – може би е време да поговорите със специалист по психично здраве. Правилният терапевт може да ви помогне да изведете корена на вашия стрес, както и да ви даде инструменти за справяне с него.

Кога да се консултирате с лекар или друг медицински специалист

„Ако имате редовна менструация и това е първото ви зацапване, би било разумно да изключите бременността като основна причина, ако има вероятност да сте бременна“, казва Герш.

Можете да разберете дали сте бременна, като си направите домашен тест за урина 10 или повече дни след последното вагинално сношение с човек, който произвежда сперма.

Можете също така да помолите медицински специалист да назначи кръвен тест, който може обикновено откриване на бременност няколко дни по-рано.

Ако това е първият път, когато забелязвате и няма шанс да сте бременна, Герш казва, че вероятно е добре да приемете, че стресът – или някаква друга промяна в начина на живот – е причината.

Но ако изпитвате други необичайни симптоми или телесни промени, тя препоръчва да се консултирате със здравен специалист.

Долния ред

Въпреки че стресът обикновено причинява зацапване, това не е единствената причина. Направете каквото можете, за да изключите бременността и вземете под внимание всички други симптоми, които може да изпитвате.

Ако използвате хормонален контрол на раждаемостта, вашето зацапване може да е пробивно кървене. В някои случаи зацапването може да е признак на основна инфекция или друго състояние.

Когато се съмнявате, консултирайте се със здравен специалист.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss