Статистика и факти за астмата: разпространение, очаквана продължителност на живота и др

Астмата е едно от най-често срещаните белодробни заболявания както в Съединените щати, така и в световен мащаб. Но тарифите могат да се различават значително в зависимост от вашата раса, пол и къде живеете.

възрастен възрастен, използващ инхалатор, докато седи на легло в превозно средство
Гети изображения/Марко Гебер

Астмата е често срещано белодробно заболяване, което причинява стесняване на дихателните пътища в белите дробове, което затруднява дишането. Симптомите могат да бъдат леки при някои хора, но могат да доведат до тежки усложнения при други.

Астмата засяга стотици милиони на хора по света. Но някои популации може да са изложени на по-голям риск поради генетика или фактори на околната среда.

Какъв процент от населението на САЩ има астма?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), около 7,8% от хората (около 1 на 13) в Съединените щати имат астма. Това са повече от 25 милиона души, включително повече от 4 милиона деца. The CDC също така отбелязва, че астмата е най-често срещаното хронично белодробно заболяване при децата в САЩ.

Нивата на астма през 2020 г. са били най-високи в следните щати:

 • Западна Вирджиния – 12,4%
 • Роуд Айлънд – 12,1%
 • Кентъки – 11,5%
 • Ню Хемпшир – 11,5%
 • Мичиган – 11,0%

Процентите са най-ниски в Гуам (5,0%), Флорида (7,3%) и Тексас (7,4%).

Астматични пристъпи в Съединените щати

Не всеки с астма изпитва астматични пристъпи. относно 41% от хората с астма в Съединените щати са имали пристъп през 2020 г. Най-новите държавни данни относно астматичните пристъпи от CDC отбелязва, че нивата на астматични пристъпи са били най-високи в Аляска и Уайоминг и най-ниски в Оклахома и Северна Дакота.

Какъв процент от световното население има астма?

Астмата засяга около 262 милиона души в световен мащаб и този брой се е увеличил през последното десетилетие, според 2019 г Проучване на глобалното бреме на болестта (GBD).. Тази цифра може да е дори по-голяма, тъй като Световна здравна организация (СЗО) отбелязва, че астмата често не се диагностицира в страни с ниски и средни доходи.

Различно проучване оценява 357,4 милиона хора в света на възраст от 5 до 69 години са получили диагноза астма през 2019 г. Проучването също така изчислява, че 645,2 милиона души са имали астма в някакъв момент от живота си – процент от около 9,8%.

Проучването на GBD също така отбелязва, че нивата на астма са по-високи в страни с висок социално-демографски индекс (SDI), който е мярка за това колко развита е дадена страна. Но това може да се дължи на недостатъчна диагноза в страни с нисък SDI, където смъртността от астма е по-висока.

При мъжете или жените астмата е по-често срещана?

Езикът има значение

Сексът и полът съществуват в спектър. Използваме термините „мъжки“ и „женски“ по-долу, за да отразим езика на проучването и проучванията, за които се позовава, които за съжаление не съобщават данни за хора, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или genderless.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

Беше ли Ви полезно?

Преди пубертета астмата е по-често срещан при мъжете, отколкото при жените. Това може да се дължи на по-тесни дихателни пътища при мъже на възраст под 10 години.

Но започвайки през пубертета, астмата става по-често срещана при жените. The CDC показва, че астмата засяга 10,4% от възрастните жени в сравнение с 6,2% от възрастните мъже.

Дали астмата е по-често срещана при определени раси или етноси?

В Съединените щати астмата е най-разпространена сред чернокожите и американските индианци или местните жители на Аляска. CDC данни от 2018 г. до 2020 г. отбелязва следните нива на разпространение:

 • Черно — 10,8%
 • Американски индианци и местни жители на Аляска – 10,8%
 • Бяло — 7,6%
 • Испанци – 6,7%
 • азиатски – 3,5%

Процентите са все още по-високи за хората, които се идентифицират с няколко раси (11,5%).

Службата за здравеопазване на малцинствата (OMH) отбелязва, че сред испанците, Пуерториканци имат най-висок процент на астма – 14,9%.

Расовите и етнически различия в разпространението на астма се дължат на няколко фактора, включително генетика и социални детерминанти на здравето.

Кой е най-застрашен от развитие на астма?

Някои фактори могат да повишат риска от астма. Според Американската белодробна асоциация те включват:

 • да имате член на семейството с астма
 • излагане на работното място на астмагени (вещества, които могат да причинят астма)
 • тютюнопушене и излагане на вторичен дим
 • излагане на замърсен въздух
 • със затлъстяване
 • имащи алергии
 • с вирусна респираторна инфекция като малко дете

Проучване предполага, че децата, които живеят в градски условия, може да са по-склонни да получат симптоми на астма. Това вероятно се дължи на повишеното излагане на замърсяване на въздуха както на закрито, така и на открито. А Проучване от 2019 г установиха, че около 1 от 5 градски тийнейджъри може дори да имат недиагностицирана астма.

Астмата също е по-често срещана сред семействата с по-ниски доходи. Данните на CDC показват, че разпространението на астмата се увеличава с намаляването на семейния доход. Астмата засяга около 11% на хората под прага на бедността — с 3,2% повече от средното за страната.

С числата: Ефектът на астмата върху обществото

 • Астмата засяга 7,2 милиона деца в училищна възраст, което води до почти 14 милиона пропуснати учебни дни всяка година.
 • Астмата е причина за 4,9 милиона посещения при лекар и 1.5 милиона посещения на спешни отделения в Съединените щати през 2019 г.
 • Неконтролираната астма ще струва на икономиката на САЩ близо 1 трилион долара през следващите 20 години, като се вземат предвид преките медицински разходи и загубата на производителност от пропуснати работни дни.
 • В световен мащаб всяка година астмата е отговорна за около 250 000 предотвратими смъртни случая.
Беше ли Ви полезно?

Колко души умират от астма всяка година?

Смъртта от астма е рядка в сравнение с други заболявания. Той представлява по-малко от 1% от всички смъртни случаи в света.

Имаше 4,145 смъртни случаи, свързани с астма в Съединените щати през 2020 г. Смъртността намалява от няколко години но започна отново да нараства през 2018 г.

Цветнокожите поемат тежестта на смъртността от астма в Съединените щати. Според OMH чернокожите неиспанци са почти три пъти по-склонни да умрат от причини, свързани с астма, отколкото белите неиспанци. Испаноговорящите деца са с 40% по-склонни да умрат от астма, отколкото белите деца, които не са латиноамериканци.

Смъртните случаи от астма също са по-често срещан при възрастни над 65 години и при жени.

Проучване от 2022 г. показва, че глобалната смъртност е намаляла от 8,60 на 5,96 на 100 000 души – спад от 30% – през последните три десетилетия. Все пак СЗО изчислява, че астмата причинява 455 000 смъртни случаи всяка година.

Каква е продължителността на живота на хората с астма?

Все още можете да живеете дълъг живот с астма, особено ако контролирате астмата си. Датско проучване от 2016 г. установи, че астмата може да съкрати продължителността на живота ви с около 3,3 години ако си иначе здрав.

Иранско проучване от 2018 г. установи, че астмата причинява средно 18,6 години загубен живот на смърт. Това означава, че средно хората с астма са починали 18,6 години по-рано от хората без астма. Но тази стойност включва всички смъртни случаи от астма, включително хора, които умират в млада възраст.

Повече от 41% смъртните случаи от астма в Съединените щати се случват при хора на 65 или повече години.

Астмата е едно от най-често срещаните белодробни заболявания в света както при деца, така и при възрастни. Някои оценки определят глобалното разпространение на почти 10%. Това е особено често срещано сред децата, които са по-склонни да получат астматични пристъпи.

Астмата засяга непропорционално определени популации, включително:

 • Чернокожите
 • Американски индианци и местни жители на Аляска
 • Пуерториканци
 • деца в градска среда
 • възрастни хора
 • семейства с по-ниски доходи

Дори когато резултатите от астмата се подобряват като цяло, тези различия продължават. Справянето със социалните фактори и факторите на околната среда, които влияят на резултатите от астмата, може да помогне значително за намаляване на тежестта на астмата върху нашето общество.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss