Стареенето на място през 2023 г.: какво е това и как можете да го направите?

Маскот/Гети изображения

Според Световната здравна организация (СЗО) около 1 на 6 души ще бъде на 60 или повече години до 2030 г.

Въпреки че процесът на остаряване на всеки е уникален, много възрастни хора решават дали да останат в домовете си или да се преместят в среда като общност за подпомагане на живеенето – което най-добре се грижи за тяхното благополучие и поддържа здравословното остаряване.

Изследванията показват, че много възрастни хора искат да останат в домовете си, докато са заобиколени от близки и общността, с която са свикнали, докато не стане трудно да го направят.

В допълнение, проучване на предпочитанията за дома и общността от 2021 г. от AARP сред 2826 възрастни в САЩ установи, че около 75% от хората над 50 години искат да останат в домовете или общностите си възможно най-дълго.

Изборът да живеете във вашия дом или в общността, с която сте запознати като възрастен, е известен като остаряване на място. Тук се потапяме дълбоко в това какво представлява и как можете да остареете на място.

Какво е стареенето на място?

Казано по-просто, остаряването на място означава да изберете да останете в дома си със семейството, приятелите и съседите – вместо да се преместите в жилищно съоръжение, предназначено да поддържа дългосрочни грижи, като например център за подпомаган живот – докато остареете.

Много хора предпочитат да остаряват на място, защото това им позволява да управляват по-добре живота си и да поддържат връзка с близките си. Освен това може да бъде по-рентабилно от преместването в дом за възрастни хора или общност за подпомагане на живеенето.

Въпреки това, по-възрастните хора с физически състояния или когнитивни разстройства могат да се възползват от живот в по-благоприятна среда, като например помощно жилище, ако домът им престане да отговаря на нуждите им или стане проблем за безопасността.

Как да започнем да стареем на място

Много възрастни искат да остареят на място, но все още не са предприели стъпки за това.

Национално проучване за здравословното остаряване, базирано на проучване на 2277 възрастни на възраст от 50 до 80 години, установи, че много възрастни хора, които желаят да остареят на място, трябва да подобрят домовете си и да планират услуги като домакинство, планиране на хранене и пране.

Около 88% казват, че искат да избягват да се отдалечават от домовете си възможно най-дълго. Въпреки това, само 15% са обмисляли какви промени да направят в домовете и условията на живот, докато остареят. Вашите нужди и жизнена ситуация вероятно ще се променят с напредване на възрастта, така че е важно да знаете кога да започнете да подготвяте дома си за стареене. Никога не е твърде рано да започнете да планирате стареенето на място.

Като начало помислете как изглежда вашата идеална жизнена ситуация. Например, ако искате да поддържате силна система за подкрепа в напреднала възраст, можете да поканите любими хора да живеят с вас, ако те вече не са, да планирате редовни посещения или да се преместите, за да сте по-близо до тях.

Ако имате хронично здравословно състояние, обсъдете го с Вашия лекар. Те могат да споделят съвети за бъдещето и да предоставят препоръки за здравословна диета и полезни устройства, технологии или инструменти, като напомняния за лекарства, устройства за наблюдение на състоянието и устройства за носене.

Начини за стареене на място

Като цяло хората могат успешно да остаряват на място, когато разполагат с ресурси, които им осигуряват достъп до навременно и адекватно здравеопазване, домакински услуги, компания, транспорт, безопасност и социални и физически дейности.

Здравеопазване

Свързани с възрастта състояния като загуба на слуха и зрението, проблеми със съня, костна и мускулна загуба, диабет, хипертония и влошаване на физическата и умствената функция могат да повлияят на способността на човек да остарява на място.

Технологията може да помогне в този случай. Носимите устройства, които следят сърдечната честота, телесната температура, нивата на кислород в кръвта, съня, кръвното налягане, нивата на физическа активност и други, могат да ви помогнат да управлявате по-добре здравето си и дори да посочват кога може да се нуждаете от медицинска помощ. Някои носими устройства могат да открият падания и да се свържат със службите за спешна помощ.

Напомнянията за лекарства и други устройства могат да ви помогнат да ви напомнят да вземете лекарствата и добавките си или дори да пиете вода.

Можете също така да получите лична подкрепа от здравни специалисти, които могат редовно да ви посещават, за да ви прегледат и да решат всякакви здравословни проблеми.

Домакинство

Помислете за работа с компания, която предлага редовни домакински услуги — включително общо почистване, смяна на спалното бельо, приготвяне на храна, пазаруване на хранителни стоки, пране и гладене на дрехи, организиране на гардероба ви и т.н. — на абонаментен модел. Можете също така да наемете лична икономка, която да върши тези задължения вместо вас.

Търговско дружество

Наличието на редовна компания може да подкрепи вашите емоционални и социални нужди с напредване на възрастта. Свържете се с любимите си хора толкова често, колкото е удобно. Можете да говорите с тях виртуално чрез Zoom, Google Meet, WhatsApp или всяко друго приложение за видео разговори, което използвате удобно, или да се срещате няколко пъти седмично за личен чат.

Организирайте тържества като Деня на благодарността или рождени дни във вашия дом, за да можете да видите и да прекарате време със семейството, приятелите и други любими хора във важни дни.

Може също да обмислите да си вземете домашен любимец, който да ви прави компания. Изследване от 2021 г показва, че отглеждането на домашен любимец може да помогне на хората да управляват чувствата на самота и стрес.

Физически и социални дейности

Опитайте се да бъдете съзнателни с участието си във физически и социални дейности, за да поддържате здравословно и активно стареене на място.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва поне 150 минути седмично активност с умерена интензивност или 75 минути седмично активност с интензивен интензитет и поне 2 дни седмично упражнения за силова тренировка.

Можете да изпълните тези изисквания за упражнения, като се разхождате из дома си, правите вечерни разходки или джогинг, играете с домашен любимец или се качвате по стълбите, когато е възможно.

Можете също така да създадете възможности за социални дейности, като се присъедините към групи със сходни хобита или интереси, като тенис клуб, клуб по книги, клас по танци или клас по готварство, като доброволствате във вашата общност и редовно посещавате местната библиотека и музей.

Транспорт

Докато свързаните с възрастта здравословни проблеми като загуба на слуха, умора, ограничена подвижност или загуба на координация могат да повлияят на способността ви да шофирате, помислете вместо това да вземете автобус, совалка, такси, Uber или Lyft. Или се регистрирайте за паратранзитно превозно средство, предназначено за хора с физически увреждания.

Безопасност

Ремоделирайте домашните структури и сменете домашните предмети, ако е необходимо, за да направите дома си по-безопасен и по-достъпен. Помислете за инвестиране в удобни за достъпност артикули, като например неплъзгащи се вани, ръкохватки, душ столове, регулируеми легла, щрангове за тоалетни седалки и други.

Вашата сигурност също има значение. Можете да настроите системи за домашна сигурност като ADT, WellBe Medical Alert и GetSafe, за да ви помогнат да се чувствате сигурни и защитени.

Можете да намерите повече ресурси и услуги за стареене на място, като разгледате Eldercare Locator, Националния съвет по стареене, USAging, Националния съвет за стареене на място или Службата за стареене.

Притесненията относно стареенето са налице

Стареенето на място идва с притеснения за движение, безопасност, здраве, социална подкрепа и благополучие, които могат да накарат всеки, който желае да живее независимо, внимателно да обмисли решението си.

Ако имате физическо увреждане или ограничена подвижност, може да сте загрижени за ограниченията на движението около къщата или навън.

Освен това може да се тревожите за това, че ще изпитате самота, когато живеете сами. Като цяло възрастните хора може да са склонни към самота или социална изолация поради фактори като загуба на близки или живот със здравословни проблеми като проблеми със слуха, диабет, хипертония и депресия. Може да се притеснявате за разрастването или поддържането на вашата социална мрежа, да останете социално активни и да посрещнете други социални нужди, докато живеете независимо.

Може също да се притеснявате как да запазите околната среда сигурна и безопасна или може да се притеснявате, че ще се разболеете неочаквано и ще получите медицинска помощ веднага.

Всички тези притеснения са основателни и ще искате да сте сигурни, че ги обмисляте, когато решавате дали искате да живеете независимо, докато остарявате. Ако решите да остареете на място, знайте, че има много инструменти, като например системи за медицинско предупреждение и други технологии, които са на разположение, за да ви помогнат да се чувствате сигурни и сигурни в дома си.

Как остаряването на място се отразява на близките

Остаряването на място може да означава, че любимите хора ще ви помогнат да посветите време, усилия, финанси или други ресурси, за да сте сигурни, че получавате помощта и подкрепата, от които се нуждаете, за да живеете удобно у дома.

Някои може да помогнат, като са наоколо в определен ден, за да вършат домакинска работа, или може да ви посещават по-често, за да ви правят компания и да ви помогнат да се справите с новите предизвикателства.

Те може да са в състояние да ви покажат как да използвате технология, която може да улесни остаряването на място, като например смарт часовник или приложение за пазаруване на хранителни стоки или услуги за мобилност.

В допълнение, те може да са в състояние да ви помогнат да ви заведат или придружат на прегледи при лекар, да организират транспорт или да настроят вашия интернет и компютър за виртуални срещи, когато има такива.

Често задавани въпроси относно стареенето на място

Каква е средната цена на стареенето на място?

Според проучването на Genworth за разходите за грижи за 2021 г. месечните средни разходи за домашни грижи са около 5000 долара.

Застраховката покрива ли разходите за стареене на място?

Частната застраховка или Medicare покрива някои разходи за остаряване на място. Свържете се с вашата застрахователна компания, за да видите какви разходи за грижа за стареене на място покрива вашият план.

Добра идея ли е остаряването на място?

Стареенето на място може да е добра идея за по-възрастни хора, които с подходящи промени в дома и начина на живот могат да живеят самостоятелно. Хората с физически заболявания или когнитивни разстройства могат да се възползват от преместването в център за подпомагане.

Коя е най-важната част от остаряването на място?

Стареенето на място ви позволява да останете в най-комфортната среда, с хората, които обичате, и вашите ценни притежания в по-късните години.

Как да разбера, че трябва да започна да мисля за остаряването на място?

Колкото по-рано започнете да мислите за стареене на място, толкова по-добре. Можете да започнете да остарявате на място веднага щом можете да си позволите да промените средата и обстоятелствата си, за да поддържате независимия живот във вашия дом.

Много хора искат да остареят на място, тъй като това им позволява да управляват по-добре живота си и пътуването си до стареене. Много хора обаче не са сигурни откъде да започнат.

Настройването на системи, които гарантират, че вашият дом е безопасен и лесен за навигация и гарантирането, че имате достъп до домакинство, приготвяне и планиране на храна, здравеопазване, транспорт, социална подкрепа и други, може да ви помогне успешно да остареете на място.


Франсис Гата е здравна писателка на свободна практика с опит в писането на общо здраве, здраве на жените, здравни технологии, психично здраве и персонализирано хранене. Можете да се свържете с нея на Twitter и LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss