Справяне със стигмата при биполярно разстройство и други предизвикателства

Биполярното разстройство, което се характеризира с необичайни промени в настроението, енергията, нивата на активност и способността за справяне с ежедневните задачи, обикновено се диагностицира, когато човек е в късна тийнейджърска възраст или в ранна зряла възраст.

Професионалната диагностика и лечение са ключови за добрия живот с биполярно разстройство, но стигмата често пречи.

Какво е стигма?

Скорошно качествено проучване разглежда възприеманата обществена стигма и възприеманото публично излагане от хора, живеещи с биполярно разстройство. Проучването идентифицира три елемента на обществените стигми:

 • Стереотипи: отрицателни убеждения, че хората с психични заболявания са опасни, некомпетентни или имат слаб характер
 • Предразсъдък: съгласие със стереотипите и реагиране емоционално на хора в стигматизирана група
 • Дискриминация: избягване или малтретиране на хора поради предразсъдъци

Проучване от 2021 г изследва ролята на самостигмата при сериозни психични заболявания. Този тип стигма е интернализирана. С други думи, това се отнася до човек, който вярва, че стигматизираната представа за себе си е вярна, което го затруднява да изрази предишната си лична идентичност.

The системен литературен преглед установиха, че тези със сериозно психично заболяване, които интернализираха стигмата, имат лоши клинични и функционални резултати.

Самостигмата може да направи хората по-малко склонни да търсят помощ за психично заболяване, което често е свързано с лоши резултати. Същото важи и за обществената стигма или възприеманата обществена стигма.

Последици от стигмата при психични заболявания

Според проучването за разстройство на настроението за 2021 г., проведено от The Harris Poll от името на Националния алианс за психични заболявания, 84% от респондентите съобщават, че тази възприемана стигма е пречка за търсене на лечение за симптоми на разстройство на настроението. Всъщност 61% казват, че хората са се отнасяли към тях по различен начин, след като са научили, че имат разстройство на настроението.

Стигмата също оказва влияние върху семейства хора, диагностицирани с биполярно разстройство. Те също могат да изпитат социална изолация и отхвърляне.

Изследванията показват, че стигмата допринася за суицидни мисли, ниско самочувствие, депресивни симптоми и по-ниско качество на живот.

Симптомите на биполярно разстройство включват:

 • раздразнителност
 • депресия
 • проблеми с концентрацията
 • загуба на интерес към дейности

Тези симптоми могат да затруднят поддържането на социални и професионални взаимоотношения. Ако човек с биполярно разстройство се колебае да потърси помощ или да говори за своите симптоми поради стигма, отношенията може да са още по-обтегнати.

Манийните епизоди на биполярно разстройство могат да причинят повишено желание за упойващи вещества, секс и други приятни дейности. Самолечението вместо търсене на професионално лечение също може да бъде проблем за хората, които живеят с биполярно разстройство.

Индивидуално лечение

За много хора стигмата може да направи живота с биполярно разстройство още по-труден, но първата стъпка в дестигматизирането на разстройството е да потърсите и приемете диагнозата.

Това е единственият начин да получите ефективно професионално насочено лечение на вашите симптоми. Управлението на симптомите на биполярно разстройство може да ви помогне да се справите и да започнете да виждате разстройството като нещо, което трябва да се лекува, а не като нещо, което да скриете.

Биполярното разстройство обикновено се лекува с лекарства и психотерапия.

Ефективните лекарства включват:

 • стабилизатори на настроението
 • атипични антипсихотици
 • антидепресанти
 • лекарства против тревожност

Намирането на най-доброто лекарство и правилната доза може да отнеме малко опити и грешки. Плановете за лечение и предписаните лекарства варират от човек на човек. Тъй като няма универсален подход, когато става въпрос за овладяване на симптомите на биполярно разстройство, които също варират, важно е да работите с Вашия лекар по персонализиран план.

Видовете психотерапия, използвани за лечение на биполярно разстройство, включват:

 • когнитивна поведенческа терапия
 • междуличностна и социална ритъм терапия
 • семейно-фокусирана терапия

В някои случаи биполярното разстройство се лекува с електроконвулсивна терапия, транскраниална магнитна стимулация или светлинна терапия.

Хората с биполярно разстройство могат да бъдат без симптоми за дълги периоди, но биполярното разстройство е състояние през целия живот с възможност за повторение на маниакални или депресивни епизоди. Продължителното лечение е най-добрият начин за дългосрочно управление.

Колкото по-наясно са хората с реалностите на живота с биполярно разстройство, толкова по-малко вероятно е да вярват в стереотипите. Когато стереотипите се отхвърлят, по-малко вероятно е стигмата да се запази.

Проучване от 2015 г. на 753 души в Обединеното кралство установи, че участниците като цяло имат положително отношение към биполярно разстройство и ниско желание да се дистанцират от хора, диагностицирани с биполярно разстройство.

Подпомагането на хората с биполярно разстройство да научат за изследвания като това може да облекчи тяхната вътрешна стигма или страх от обществена стигма. Освен това може да помогне на хората да бъдат по-открити относно диагнозата си, което може да доведе до редовни медицински грижи и план за лечение, предписан от лекар.

Националният алианс за психични заболявания препоръчва тези стратегии за намаляване на стигмата:

 • Говорете с другите за вашите проблеми с психичното здраве. (В проучване от 2021 г. 75% от хората казаха, че другите се интересуват и подкрепят, когато споделят опита си с разстройството на настроението.)
 • Бъдете внимателни как говорите за психичното здраве, като използвате езика на първо лице („човек с биполярно разстройство“, а не „биполярно лице“), като избягвате разговорната употреба на диагнози („аз съм толкова биполярно“, когато се говори за нормална промяна в настроение) и избягване на думи като „луд“ или „луд“.
 • Не правете предположения за състояния, с които не сте запознати, и подкрепяйте възстановяването на други хора от психични заболявания.

Медийните изображения на хора с биполярно разстройство също могат да намалят стигмата чрез повишаване на осведомеността. От друга страна, медиите могат да поддържат погрешни схващания, като отразяват биполярното разстройство неправилно или по сензационен начин.

Биполярното разстройство може да бъде трудно за живеене, особено без непрекъснато професионално лечение. Обществената стигма и интернализираната стигма могат да затруднят хората с биполярно разстройство да търсят и да се придържат към лечение.

Най-добрият начин за преодоляване на стигмата е да се противопоставим на вредните стереотипи, като образоваме обществеността относно биполярното разстройство. Хората също могат да излекуват собствената си вътрешна стигма, като търсят подкрепа и говорят открито за психичното си здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss