Рентгенография на гръден гръбначен стълб

Какво представлява рентгенография на гръден гръбначен стълб?

Рентгенография на гръден гръбначен стълб е образна диагностика, използвана за проверка на всякакви проблеми с костите в средата на гърба.

Рентгеновото изследване използва малки количества радиация, за да види органите, тъканите и костите на тялото ви. Когато се фокусира върху гръбначния стълб, рентгеновото изследване може да помогне за откриване на аномалии, наранявания или заболявания на костите.

Гръбначният ви стълб е разделен на три основни секции: шийна, гръдна и лумбална. Всеки от тях е съставен от различни участъци от прешлени, костите, които се подреждат една върху друга, за да съставят гръбнака ви. Шийният ви гръбнак има седем прешлени и изгражда врата ви. Под него е гръдният гръбнак, с 12 прешлени, които са прикрепени към гръдния ви кош. Следва лумбалната част на гръбначния стълб с пет прешлена. Лумбалната част на гръбначния стълб е последвана от сакрума ви и след това от опашната кост или опашната кост.

Заедно с прешлените, гръбначният ви стълб също има дискове от хрущял, които подплащат пространствата между костите. Това позволява на горната половина на тялото ви да се усуква и да се движи независимо от долната половина. Вашето тяло и мозъкът ви също комуникират, използвайки нервите, които пътуват по центъра на гръбнака ви.

Защо се прави рентгенография на гръден гръбначен стълб

Рентгеновото изследване е един от начините, по които Вашият лекар може да Ви помогне да откриете причината за болките в гърба, които могат да бъдат резултат от нараняване (като фрактура), заболяване, инфекция или друго състояние.

Вашият лекар може да назначи рентгенография на гръден гръбначен стълб, за да проучи допълнително:

 • вродени дефекти, които засягат гръбначния стълб
 • костни шпори
 • дислокация на гръбначна кост
 • дискова херния
 • нараняване на долната част на гръбначния стълб
 • болки в кръста
 • множествена склероза
 • остеоартрит
 • прещипан нерв
 • сколиоза
 • признаци на рак

Рентгеновото изследване е само един от многото тестове, които Вашият лекар може да използва, за да определи причината за болките в гърба. Те могат също да поръчат ядрено -магнитен резонанс, ултразвук, костно сканиране или компютърна томография. Всеки тест предоставя различен тип изображение, което позволява на Вашия лекар да постави точна диагноза и да избере подходящите методи на лечение.

Рисковете от рентгенография на гръден гръбначен стълб

Всички рентгенови лъчи ще ви изложат на малко количество радиация. Нивата на радиация се считат за безопасни за възрастни и обикновено са безвредни. Не забравяйте обаче да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна или смятате, че може да сте бременна. Нивата на радиация не се считат за безопасни за развиващ се плод.

Как да се подготвим за рентгенография на гръден гръбначен стълб

Рентгеновите лъчи са стандартни процедури и не включват почти никаква подготовка. Ще трябва да премахнете всички бижута и други ненужни метални предмети от тялото си. Това може да затрудни четенето на рентгеновите изображения. Уведомете Вашия лекар, ако имате метални импланти в тялото си от предишни процедури.

Преди изпита ще се преоблечете в болнична рокля, за да предотвратите повлияването на копчета или ципове на дрехите върху рентгеновата снимка.

Как се извършва рентгенография на гръден гръбначен стълб

Рентгеновите лъчи се извършват в рентгенологично отделение на болница или в клиника, специализирана в такива диагностични процедури. След като сте напълно подготвени, рентгенов техник (рентгенолог) ще ви помогне да се настаните и да ви постави в правилното положение.

Техникът може да изисква да лежите в няколко позиции по време на теста, включително на гърба, отстрани и стомаха. Някои изображения могат да бъдат направени, докато стоите пред специализирана плоча, която съдържа рентгенов филм или сензори.

Докато лягате, техникът ще премести голяма камера, свързана със стоманена ръка над долната част на гърба. Това ще заснеме рентгеновите изображения на гръбнака ви, като използвате филм, държан в масата.

Докато се правят снимките, ще трябва да задържите дъха си и да останете неподвижни. Това предоставя на Вашия лекар възможно най -ясните изображения.

След рентгеново изследване на гръден гръбначен стълб

Когато вашият рентгенолог е доволен от снимките, можете да се преоблечете в обичайните си дрехи и да прекарате деня си нормално.

Резултатите от вашето рентгеново изследване може да са налични в същия ден. Вашият рентгенолог и лекар ще прегледат изображенията. Вашият лекар ще определи как да процедира, в зависимост от това какво показват рентгеновите лъчи. Вашият лекар може да назначи допълнителни образни сканирания, кръвни изследвания или други диагностични мерки, за да Ви помогне да получите точна диагноза и да започнете лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss