Разширена перспектива за рак на пикочния мехур: Вашите често задавани въпроси

относно 4,2% от всички новодиагностицирани случаи на рак в Съединените щати през 2023 г. ще бъде рак на пикочния мехур. През 2020 г., приблизително 725,549 Американците живееха с рак на пикочния мехур.

Ракът на пикочния мехур в напреднал стадий не е лечим, но има лечение за всички етапи на заболяването. Някои хора живеят в продължение на много години с напреднал рак на пикочния мехур и настоящите статистики за оцеляване не вземат предвид новите и нововъзникващи терапии.

Ето отговорите на някои често срещани въпроси относно перспективите за хора с напреднала диагноза рак на пикочния мехур.

Какво е напреднал рак на пикочния мехур?

Ракът на пикочния мехур се случва, когато клетките растат извън контрол в лигавицата на пикочния мехур. Ранният стадий на рак на пикочния мехур се съдържа в съединителната тъкан или мускулните слоеве на пикочния мехур.

Напреднал рак на пикочния мехур може да бъде локално напреднал или метастатичен.

 • Локално напреднал рак на пикочния мехур: Този тип се е разпространил през пикочния мехур в слоя мазнина около пикочния мехур и може или не може да се е разпространил до близките репродуктивни органи като уретери, простата, матка, шийка на матката, вагина или уретра.
 • Метастатичен рак на пикочния мехур: Този тип се е разпространил в области на тялото, далеч от пикочния мехур, като белите дробове, черния дроб, костите или тазовите лимфни възли над главните артерии.

Напреднал рак на пикочния мехур е етапи 3 и 4.

Какъв е процентът на преживяемост при локално напреднал рак на пикочния мехур?

5-годишната преживяемост при рак е делът на хората с определен вид и стадий на рак, които са живи 5 години след диагностицирането.

Степента на преживяемост при рак на пикочния мехур зависи от това дали ракът се е разпространил. Локално напреднал рак на пикочния мехур, известен също като стадий 3 рак на пикочния мехур, може или не може да се е разпространил в лимфни възли или околни органи.

Степента на 5-годишна преживяемост е както следва, въз основа на Данни от наблюдението за 2013–2019 г:

 • 70,9%, ако ракът е само в пикочния мехур
 • 39,2%, ако ракът се е разпространил в лимфните възли или органи

Всеки човек има различен отговор на лечението, така че нивата на преживяемост не предсказват бъдещето на индивида.

Колко дълго можете да живеете с метастатичен рак на пикочния мехур?

Хората могат да живеят няколко години с напреднал рак на пикочния мехур.

5-годишната преживяемост при метастатичен рак на пикочния мехур, известен също като стадий 4 рак на пикочния мехур, е 8,3%въз основа на данни от 2013 г. до 2019 г. Това означава, че повече от 8 души от 100, чийто рак на пикочния мехур се е разпространил в други части на тялото, са живели повече от 5 години след диагностицирането.

Тъй като нивата на оцеляване се изчисляват от минали данни, не се вземат предвид увеличена нива на преживяемост, които могат да дойдат от по-новите лечения на рак на пикочния мехур.

Можете ли да преживеете напреднал рак на пикочния мехур?

Всеки напреднал рак на пикочния мехур се счита за мускулно-инвазивен. Мускулно-инвазивен рак на пикочния мехур се счита за лечим с агресивна терапия, включително предоперативна химиотерапия, последвана от операция (отстраняване на пикочния мехур).

Ремисия е, когато признаците и симптомите на рака са намалени или елиминирани. Ако нямате признаци или симптоми на рак на пикочния мехур 5 години след лечението, някои клиницисти казват, че ракът е излекуван. Въпреки това може да се върне. Ракът, който се връща, се нарича рецидивиращ рак.

Какви са възможностите за лечение на напреднал рак на пикочния мехур?

Има много лечения за напреднал рак на пикочния мехур.

Вашият лекар може да препоръча определена интервенция в зависимост от това дали ракът е в стадий 3 или 4. Степента на тумора също е важна. Туморът с висок клас е агресивен и бързо растящ, докато туморът с нисък клас расте бавно.

Лечението на стадий 3 и 4 на рак на пикочния мехур може включват:

 • частична или радикална цистектомия за отстраняване на пикочния мехур и близките органи
 • химиотерапия преди операция за подобряване на преживяемостта
 • имунотерапия за предотвратяване на рецидив
 • радиация като алтернатива на операцията, приложена с химиотерапия

Лекарите могат също да използват хирургия или радиация като палиативна терапия. Отклоняването на урината, което дава на тялото друг път за изхвърляне на урина, често се извършва с цистектомия или като палиативно лечение. Палиативното лечение има за цел да подобри качеството на живот.

Какви са последните стадии на рак на пикочния мехур?

Метастатичният рак на пикочния мехур е разделен на етапи 4A и 4B. Когато ракът е метастазирал, раковите клетки са в отдалечени части на тялото, далеч от пикочния мехур.

В стадий 4А раковите клетки на пикочния мехур са в коремната стена, тазовата стена или лимфните възли над главните тазови артерии.

В стадий 4B раковите клетки на пикочния мехур са другаде в тялото, като например в костите, белите дробове или черния дроб.

Има много лечения за стадий 4 или метастатичен рак на пикочния мехур. Опциите могат да включват операция, химиотерапия и радиация. На всички етапи на рак на пикочния мехур хората могат също да получат палиативни грижи, които са насочени към физически, емоционални и духовни нужди.

какво е чувството

Преди лечение на рак на пикочния мехур може да изпитате няколко симптома. Те могат да показват и други състояния, които не са рак на пикочния мехур. Ако имате диагноза рак на пикочния мехур, лечението може или не може да подобри тези симптоми.

Симптоми на рак на пикочния мехур за всички етапи:

 • кръв в урината
 • болка по време на уриниране
 • повишено уриниране
 • проблеми с уринирането
 • спазми на пикочния мехур (болка в долната част на корема)

Допълнителни симптоми на рак на пикочния мехур при напреднал рак на пикочния мехур:

 • невъзможност за уриниране
 • загуба на апетит
 • отслабване
 • болка в костите
 • болка в едната страна на долната част на гърба
 • умора или слабост

Ако получавате лечение за напреднал рак на пикочния мехур, може да получите нежелани реакции. Те могат да променят начина, по който се чувствате физически и емоционално. Някои често срещани преживявания по време на химиотерапия са гадене, повръщане и проблеми с мисленето и запомнянето. Вашият лекар може да ви помогне да управлявате тези нежелани реакции.

Степента на преживяемост при напреднал рак на пикочния мехур е приблизителният брой хора, които живеят 5 години след диагностицирането. Степента на 5-годишна преживяемост при хора, диагностицирани с напреднал рак на пикочния мехур, варира от 8,3% до 70,9%, в зависимост от стадия на рака.

Лечението на състоянието включва хирургия, химиотерапия, радиация и палиативни грижи. Много хора живеят много години след диагнозата рак на пикочния мехур и по-новите възможности за лечение могат да увеличат процента на преживяемост.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss