Разбиране на умерени до тежки обостряния на псориатичен артрит

Някои хора, които имат псориазис – състояние на кожата със сърбящи, люспести петна – развиват форма на артрит, наречена псориатичен артрит. Това състояние се характеризира с болка в ставите, скованост и подуване.

Много хора, които имат псориатичен артрит, първо получават диагноза псориазис, според Националната фондация за псориазис (NPF). Но някои хора развиват ставни проблеми преди или по едно и също време с кожни проблеми. Други може никога да не развият псориазис.

Не всеки с псориатичен артрит има същия опит. Но почти всеки има пристъпи, последвани от периоди на ремисия.

Пристъпите са моменти, когато симптомите са по-лоши от обикновено. Някои хора могат да изпитват чести обостряния, докато други може да ги имат само от време на време.

Разпознаването и управлението на причините за псориатичен артрит може да помогне за предотвратяване на обостряния. Следването на вашия план за лечение и извършването на промени в начина на живот също могат да помогнат за намаляване на риска от пристъпи, облекчаване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването.

Симптоми на псориатичен артрит

Псориатичният артрит е хронично възпалително състояние. Засяга ставите и областите, където сухожилията и ставните връзки се прикрепят към костите.

При псориатичния артрит имунната система реагира прекалено много и атакува здравите стави. Това може да доведе до болка, възпаление, подуване и скованост.

Симптомите на псориатичен артрит могат да варират от човек на човек. Те могат да варират от леки до тежки.

Вашите симптоми може да се появяват и да си отиват. По време на обостряне може да получите внезапно влошаване на симптомите.

Болки в ставите и подуване

Псориатичният артрит може да причини ставите да станат болезнени, подути, нежни и топли на допир. Може да засегне ставите от едната или от двете страни на тялото ви.

Най-често се засягат ставите на пръстите, китките, глезените и коленете.

Скованост

Ставите, засегнати от псориатичен артрит, могат да станат сковани и трудни за движение. Това може да намали обхвата ви на движение.

Сковаността на ставите често се влошава сутрин или след периоди на бездействие.

Подути пръсти на ръцете или краката

Някои хора може да изпитат болезнено, подобно на наденица подуване на целия пръст или пръст на крака. Това се нарича дактилит.

Умора

Умората е чувство на постоянна умора или липса на енергия, което може да попречи на ежедневните дейности. Ако имате псориатичен артрит, тялото ви освобождава протеини, наречени цитокини които причиняват възпаление и могат да допринесат за умора.

Други причини за умора при псориатичен артрит могат да включват:

 • болка
 • нарушения на съня
 • някои лекарства
 • състояния, свързани с псориатичен артрит, като депресия или фибромиалгия

Възпаление на ентезите

Около половината от хората с псориатичен артрит изпитват ентезит. Причинява възпаление, чувствителност и подуване в една или повече ентези. Това са областите, където сухожилията или връзките се свързват с кост.

Ентезитът обикновено засяга долната част на стъпалото и задната част на петата.

Болки в кръста

Състояние, наречено спондилит, може да причини възпаление в ставите на гръбначния стълб. Това може да доведе до болка и скованост в долната част на гърба, врата и бедрата.

Кожни плаки

Хората с псориатичен артрит могат да развият кожни плаки, характерни за псориазис. Това са люспести, повдигнати и възпалени петна по кожата. Те често се намират на лактите, коленете и скалпа.

Плаките могат да изглеждат червени при по-светлите тонове на кожата и лилави или кафяви при по-тъмните тонове на кожата.

Промени в ноктите

Ноктите могат да се рушат или да станат нарязани. Те също могат да се отделят от нокътното легло.

Възпаление на очите

Псориатичният артрит може да увеличи риска от увеит. Това е възпалително състояние на очите, което може да причини болка в очите, зачервяване на очите и замъглено зрение.

Причини за обостряне на псориатичен артрит

Всеки човек има собствен опит с обостряне на псориатичен артрит. Нещо може да предизвика обостряне при един човек, но не и при друг.

Намирането на връзка или модел между определени дейности и вашите обостряния на псориатичен артрит може да ви помогне да идентифицирате и избегнете вашите задействания. Може да искате да поддържате регистър на вашите тригери и симптоми, които можете да споделите с лекар.

Честите задействания на псориатичен артрит включват:

Пропускане или спиране на лекарства за псориатичен артрит

Приемането на лекарства за псориатичен артрит, както е предписано, може да помогне за облекчаване на симптомите и предотвратяване на пристъпи. Ако имате проблеми да се придържате към сегашното си лекарство, говорете с Вашия лекар за промяна или коригиране на Вашия план за лечение.

стрес

Стресът предизвиква освобождаването на химикали, които предизвикват възпалителния отговор на имунната ви система, според Фондацията за артрит. Освен това може да влоши болката при псориатичен артрит.

Практикуването на техники за релаксация и намаляване на стреса, като йога и медитация, може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството. Можете също така да обмислите присъединяване към група за подкрепа на псориатичен артрит или да говорите със специалист по психично здраве.

Някои лекарства

Лекарствата, които могат да влошат псориатичния артрит, включват:

 • антималарийни лекарства
 • някои бета-блокери, които лекуват високо кръвно налягане и някои сърдечни заболявания
 • литий, който се предписва за някои психични заболявания

Тези лекарства пречат на автоимунния отговор на тялото ви и могат да причинят обостряне. Ако приемате някое от тези лекарства, можете да попитате Вашия лекар за потенциални заместители.

Винаги уведомявайте Вашия лекар, че имате псориатичен артрит, преди да започнете да приемате нови лекарства.

Наднормено тегло или затлъстяване

Наднорменото тегло или затлъстяването може да:

 • натоварват ставите
 • увеличаване на активността на заболяването
 • увеличават риска от сърдечни заболявания
 • влошават ефективността на някои лекарства за псориатичен артрит, според a 2018 проучване

Ако вашият лекар каже, че можете да се възползвате от загуба на тегло, говорете с него за диета, упражнения и други стратегии за начин на живот, които могат да помогнат.

Често срещани инфекции

Често срещани инфекции като млечница, стрептокок в гърлото и инфекции на горните дихателни пътища са потенциални причини за обостряне. Ако смятате, че имате инфекция, говорете с Вашия лекар относно възможностите за лечение.

Алкохол

Алкохолът може да увеличи възпалението в тялото, потенциално водещо до обостряния. Може също така да попречи на ефективността на някои лекарства за псориатичен артрит.

Пушенето

Пушенето на цигари може да увеличи риска от псориазис и псориатичен артрит. Това също може да направи условията по-тежки.

Тютюнопушенето може също да накара някои лекарства за псориатичен артрит да не действат толкова добре, колкото биха могли, и да направи по-трудно да се придържате към плана си за лечение, според проучване от 2018 г.

Ако пушите и сте готови да се откажете, говорете с Вашия лекар относно методите за отказване от тютюнопушенето, които могат да помогнат.

Диета

Някои храни и съставки могат да причинят възпаление и да предизвикат пристъпи. Например, изследванията показват, че глутенът, който се съдържа в някои зърна, включително ръж, пшеница и ечемик, може да влоши симптомите на псориазис.

Няма диета, която да е подходяща за всички хора с псориатичен артрит. Говорете с лекар или диетолог за създаване на план за хранене, който работи за вас.

Кожна травма или нараняване

Травмата на кожата може да причини появата на нови псориазисни лезии. Това се нарича феноменът на Кьобнер.

Нараняванията на кожата включват:

 • порязвания
 • подутини
 • синини
 • драскотини
 • ожулвания
 • изгаряния
 • инфекции

Можете да предотвратите наранявания на кожата, като бъдете внимателни, докато извършвате дейности като готвене, градинарство, подрязване на нокти и бръснене. Носете ръкавици и дълги ръкави, когато извършвате дейност, която потенциално може да причини нараняване.

Суха кожа

Сухата кожа може да причини обостряне на симптомите на псориазис. Стремете се да поддържате кожата хидратирана с овлажняващи лосиони и кремове.

Слънчево изгаряне

Докато слънчевата светлина е полезна за псориазис, слънчевото изгаряне не е. Слънчево изгаряне може да предизвика обостряне на псориазис.

Винаги, когато сте навън, дори в облачни дни, вземете мерки за защита на кожата си, като нанасяне на слънцезащитен крем и носене на шапка.

Климат

Студеното и сухо време, което изсмуква влагата от кожата ви, може да влоши симптомите. Топлинните модули за сушене също отнемат влагата от кожата ви.

Освен това липсата на слънчева светлина може да предизвика пристъпи. Намалете до минимум времето, прекарано на студено, когато е възможно. Използвайте овлажнител у дома, за да добавите влага във въздуха.

Продължителност на пристъпите на псориатичен артрит

Пристъпите на псориатичен артрит са непредвидими. Можете да се чувствате добре един ден, но на следващия да изпитате обостряне.

Продължителността на обостряне на псориатичен артрит варира от човек на човек. Възпалението може да продължи дни или месеци, според Фондацията за артрит.

Медицинско лечение на псориатичен артрит

Целта на лечението на псориатичен артрит е да се намали възпалението, да се облекчат симптомите, да се предотвратят обостряния и да се забави прогресията на заболяването. Вашето лечение може да зависи от тежестта на заболяването и броя на засегнатите стави.

Медицинските възможности за лечение на псориатичен артрит включват следното:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) може да намали възпалението и болката.
 • Антиревматични лекарства, модифициращи заболяването (DMARDs) може да помогне за забавяне на прогресията на псориатичен артрит и да предотврати трайно увреждане на ставите. Вашият лекар може да предпише DMARDs, ако НСПВС не работят добре за вас.
 • Биологични са по-нов тип DMARD. Те са насочени към определени части от имунната система, участващи във възпалителния процес. Биологичните лекарства за псориатичен артрит включват:

  • инхибитори на тумор некротизиращ фактор-алфа (TNF-алфа).
  • инхибитори на интерлевкин 12 и 23 (IL-12/23).
  • инхибитори на интерлевкин 17 (IL-17).
  • инхибитори на интерлевкин 23 (IL-23).
  • Т-клетъчни инхибитори
 • Инхибитори на янус киназата (JAK). са перорални лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването. Те пречат на сигналните пътища, които причиняват възпаление.
 • Имуносупресори може да помогне за овладяване на свръхактивната ви имунна система.
 • Локални лечения са кремове, лосиони, мехлеми, гелове и други продукти, които можете да нанесете директно върху кожата, за да облекчите изблиците на симптомите на псориазис.
 • Стероидиможе да се инжектира директно в засегнатата става за бързо намаляване на възпалението.
 • Операция за смяна на става ремонтира или заменя силно повредени стави с изкуствени от пластмаса и метал.

Може да се наложи да добавите или промените лекарството по време на обостряне на псориатичен артрит. Работете с Вашия лекар, за да прегледате текущия си план за лечение и да обсъдите корекции, които могат да помогнат.

Начин на живот за лечение на псориатичен артрит

Някои стратегии за начина на живот могат да помогнат за предотвратяване и управление на пристъпи, както и да облекчат мускулната слабост и сковаността на ставите, свързани с псориатичния артрит. Тези стратегии включват следното:

 • Използвайте помощни устройства по време на пристъпи: Можете също така да обездвижите определени части на тялото с помощта на шини, скоби, ортопеди, патерици или проходилки, за да могат да си починат.
 • Упражнявай се редовно: Упражнението може да ви помогне да поддържате ставите гъвкави, да укрепите мускулите си и да подобрите цялостното си здраве. Ходене, колоездене, плуване и йога са само няколко упражнения, които няма да натоварят ставите ви.
 • Променете начина, по който изпълнявате ежедневните задачи: Това може да помогне за защита на вашите стави. Например, можете да използвате отварачка за буркан, за да премахнете капака. Професионален терапевт може да предложи други модификации.
 • Приложете топли и студени компреси, когато е необходимо: Топлината може да помогне за разхлабване на твърдите стави. Студените компреси могат да помогнат за намаляване на подуването и възпалението.
 • Поддържайте умерено тегло: В резултат ставите ви ще имат по-малко натоварване.

Дългосрочна перспектива

В момента няма лечение за псориатичен артрит и пристъпите могат да бъдат достатъчно болезнени, за да попречат на ежедневния ви живот.

Но вие можете да помогнете за намаляване на тяхното въздействие, като идентифицирате и избягвате вашите задействания и предприемете стъпки за намаляване на възпалението, свързано с псориатичния артрит.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss