Разбиране на разликата между стационарната и извънболничната рехабилитация

Стационарната рехабилитация изисква престой в рехабилитационно заведение, а амбулаторната рехабилитация се извършва, докато живеете у дома. И двете са мощни инструменти, които ви помагат да промените връзката си с пристрастяващото поведение.

Черна жена, изправена, за да се обърне към своя кръг от група за подкрепа в рехабилитационен център.

За много хора участието в програма за рехабилитация е важна стъпка в тяхното възстановяване от зависимостта. Стационарното и извънболничното възстановяване са два различни модела, които могат да помогнат на хората да започнат.

Стационарната рехабилитация е подкрепяща среда, в която можете да получите 24/7 грижи, докато се детоксикирате. Амбулаторната рехабилитация е по-гъвкава програма, която можете да посещавате на непълно работно време, често без да пропускате работа и други задължения.

Правилният вариант за вас зависи от вашата ситуация. Нека разгледаме по-задълбочено разликите между тях.

Каква е разликата между амбулаторната и болничната рехабилитация?

Най-важната разлика между амбулаторната и болничната рехабилитация е, че стационарна рехабилитация е денонощна програма, която изисква престой в лечебното заведение през нощта.

По време на стационарна програма пълният фокус на човек е възстановяването от пристрастяването. Поддържащият персонал винаги е на разположение, за да помогне на хората по време на тяхното оттегляне. Стационарните програми предлагат образование, подкрепа и консултиране и помагат за разработването на стратегии за подпомагане на управлението на тяхното възстановяване.

Амбулаторна рехабилитация е дневна програма. Хората, посещаващи извънболнична рехабилитация, се връщат по домовете си вечер и през нощта.

Амбулаторните програми обикновено са по-малко интензивни от болничните програми. Те имат всички същите програми, включително образование, индивидуално консултиране, групово консултиране и семейно консултиране, но сесиите може да са по-рядко и по-малко структурирани.

Въпреки че амбулаторните рехабилитационни програми отнемат само няколко часа на ден, те обикновено продължават по-дълго от стационарните рехабилитационни програми.

Какви са плюсовете и минусите?

Въпреки че често съдържат подобни елементи, има много плюсове и минуси на подходите за стационарна и амбулаторна рехабилитация.

Плюсове на стационарна срещу амбулаторна рехабилитация

Има ползи както от болничната, така и от извънболничната рехабилитация. И двете могат да бъдат правилният избор в зависимост от вашия живот, вашата ситуация и други фактори.

Плюсове на стационарни програми за рехабилитация

 • способност да бъде далеч от потенциални изкушения и задействания
 • лечение на всякакви състояния на психичното здраве, които могат да възникнат едновременно с пристрастяването
 • денонощна медицинска и психична поддръжка по време на детоксикация
 • високо ниво на отчетност
Беше ли Ви полезно?

Плюсове на амбулаторни рехабилитационни програми

 • способност да продължите да работите по време на лечението
 • способност за поддържане на гъвкав график
 • по-малко вероятно е да се наложи да пътувате извън района си, за да получите лечение
 • често по-достъпни
 • налични са онлайн опции

Беше ли Ви полезно?

Недостатъци на стационарната срещу амбулаторната рехабилитация

Никоя програма не може да задоволи всяка нужда. Стационарната рехабилитация не е подходяща за всеки, както и амбулаторната рехабилитация. И двата вида рехабилитация имат недостатъци.

Недостатъци на програмите за стационарна рехабилитация

 • необходимостта от отсъствие от работа или училище
 • не винаги се покрива от застраховка
 • може да бъде висока цена
 • може да не е местна опция
Беше ли Ви полезно?

Недостатъци на програмите за амбулаторна рехабилитация

 • по-малко подкрепа от стационарната рехабилитация
 • по-лесен достъп до вещества и рецидив
 • може да бъде около ежедневни стресори и други задействания и изкушения
 • по-малко помощ при управление на психичното здраве
 • по-малко медицинска помощ по време на детоксикация
Беше ли Ви полезно?

Разходи за болнична и извънболнична рехабилитация

За много хора цената може да бъде важен фактор, който влияе върху избора им между болнична и извънболнична рехабилитация. По правило програмите за стационарно лечение струват значително повече.

Стационарните разходи по програмата могат да започнат от $2000 и да стигнат до $40 000. Застраховката може да не покрие разходите.

Много програми за амбулаторно лечение са проектирани да бъдат много по-достъпни. Амбулаторните програми може да имат обща цена от по-малко от $1000, дори ако нямате застраховка.

Продължителност на лечението за стационарна и извънболнична рехабилитация

Продължителността на престоя зависи от лицето, неговите нужди и историята на пристрастяването му. В много случаи стационарните програми са с продължителност най-малко 30 дни. Въпреки това, хората с тежка зависимост или минали рецидиви често се възползват от по-дълъг престой.

Амбулаторните програми обикновено продължават поне 2 месеца, но могат да продължат няколко месеца, ако е необходимо.

Понякога някой ще започне пътуването си за възстановяване с престой в стационарно заведение за възстановяване и след това ще премине към амбулаторно лечение.

Например, някой може да има 30 дни интензивно лечение в стационарна рехабилитационна програма и след това 3 месеца лечение в извънболнична програма. По-дългите времена на лечение са свързани с по-успешен процес на възстановяване от зависимостта.

Не си сам

Да направите първата стъпка по пътя на вашето възстановяване може да бъде непосилно, но не е нужно да го правите сами. Когато сте готови, има ресурси, към които можете да се обърнете за помощ.

Можете да се свържете с:

 • Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA): SAMSHA предлага безплатни услуги 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, на английски и испански език. Можеш обадете се на 1-800-662-HELP (4357) за да се свържете с тяхната линия за помощ или да ги посетите онлайн за чат на живо. Така или иначе, те могат да ви помогнат да намерите услуги във вашия район, които ще ви помогнат да посрещнете вашите нужди.
 • Интелигентно възстановяване: Smart Recovery е онлайн платформа, където можете да получите необходимите инструменти и поддръжка, за да започнете своето пътуване и за всяка стъпка по пътя.
 • Жени за трезвеност: Жени за трезвеност приветства всички жени и предлага подкрепа на тези, които са на път да се възстановят от пристрастяването към наркотици или алкохол.
 • Американско дружество по медицина на зависимостите (АСАМ): Можете да използвате базата данни на ASAM, за да намерите лекар, който може да ви помогне с медицинска детоксикация и възстановяване.
 • LifeRing: Ако търсите група за поддръжка, онлайн или лично, LifeRing може да ви помогне да намерите такава.
Беше ли Ви полезно?

Изборът на правилната програма за възстановяване може да ви помогне да започнете своя път за възстановяване от пристрастяването. Тази допълнителна поддръжка също може да помогне за увеличаване на шансовете за успешно възстановяване.

Както стационарното, така и извънболничното възстановяване предлагат предимства и недостатъци. Правилната програма за рехабилитация за вас зависи от вашата ситуация, история на пристрастяване, финанси, застраховка и др.

Понякога хората започват лечение, като остават в стационарна програма за няколко седмици и след това продължават лечението, като посещават няколко месеца амбулаторна програма.

Без значение коя програма е подходяща за вас, рехабилитацията често е правилната първа стъпка по пътя ви към възстановяване. Програмите за рехабилитация могат да помогнат на хората успешно да се справят с възстановяването си от зависимостта и да помогнат за предотвратяване на рецидиви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss