Разбиране на връзката между IBS и антибиотиците

В някои случаи антибиотиците могат да причинят развитие на IBS. Симптомите варират по тежест и могат да станат постоянни.

Ако имате инфекция или има риск от развитие на такава, антибиотиците могат да ви помогнат да убиете вредните бактерии. Въпреки това, те могат също така да убият „добрите“ бактерии, които играят важна роля за здравето на червата.

В някои случаи въздействието на антибиотиците върху бактериите в червата ви може да допринесе за синдрома на раздразнените черва (IBS). Това състояние причинява дълготрайна коремна болка и промени в червата като запек, диария и подуване на корема. IBS от употребата на антибиотици понякога може да продължи месеци или години или може да бъде състояние през целия живот.

Ако ви е предписан антибиотик, има неща, които можете да направите, за да предотвратите развитието на IBS от употребата на антибиотици. Прочетете, за да научите повече за връзките между употребата на антибиотици и IBS.

Защо антибиотиците причиняват IBS?

Изследователите са забелязали, че някои хора развиват IBS след прекаран епизод на остър гастроентерит (стомашен грип), дори след изчистване на болестотворни бактерии. Поради тази причина често се нарича “постинфекциозен” IBS. Докато гастроентеритът може да допринесе за развитието на IBS, какво ще кажете за антибиотиците, които обикновено се приемат за изчистване на стомашния грип?

Когато IBS е свързано с инфекция, изглежда, че може да не е самата инфекция (или изобщо), която причинява IBS, а антибиотикът. В допълнение към множеството анекдотични случаи, свързващи IBS с инфекция и употребата на антибиотици, редица изследвания сега надграждат дългосрочните ефекти на антибиотиците върху нашите тела, включително нашите черва.

Унищожаване на „добрите“ бактерии

Храносмилателният ни тракт съдържа трилиони бактерии, които влияят на всичко – от метаболизма ни до настроението ни. Тялото на всеки човек има свой собствен бактериален „микробиом“, който се влияе от това какво ядете и пиете, къде живеете, вашите гени и употребата на лекарства.

Антибиотиците могат да причинят сериозни промени в бактериалната общност в микробиома на човек и да причинят различни последици за здравето. Рискът за дадено лице от IBS изглежда се увеличава когато техният микробиом е отслабен или унищожен от употребата на антибиотици.

Според изследователите употребата и прекомерната употреба на антибиотици има потенциала да промени поведението на човек, функцията на имунната система, метаболизма на глюкозата, скоростта на усвояване на храната, затлъстяването и нивата на стрес.

Едно изследване показа, че антибиотиците убиват както чревните бактерии, така и чревните клетки, необходими за усвояване на хранителни вещества и регулиране на имунната система на тялото, наред с други важни телесни функции.

Насърчаване на “лошите” бактерии

Използването на антибиотици понякога може също да причини растеж на вредни бактерии в червата, като напр Clostridiodes difficile (C. разл). C. разл често може да бъде сериозно и да изисква хоспитализация, а в редки случаи може да бъде фатално. Нарастването на употребата на антибиотици също проследява нарастването на резистентните към антибиотици бактерии, които могат да причинят сериозни и понякога смъртоносни инфекции като Стафилококус ауреус (MRSA) или Стрептококова пневмония.

В резултат на тези и други потенциални опасности медицинските експерти сега предупреждават срещу прекомерната употреба и злоупотребата с антибиотици.

Стандартни антибиотични странични ефекти

Много хора изпитват промяна в чревния микробиом след употреба на антибиотици, която не е IBS. В тези случаи обикновено е възможно да се възстановят здрави чревни бактерии с течение на времето чрез използване на пребиотични и пробиотични храни и добавки. Обичайно е след курс на антибиотици да изпитате промени в микробиома на червата, които причиняват:

 • гадене
 • диария
 • повръщане
 • умора

Какви са симптомите на IBS?

Симптомите на IBS са по-тежки и дълготрайни от типичните стомашно-чревни симптоми, които изпитват някои хора след прием на антибиотици.

Потенциалните симптоми на IBS включват:

 • коремна болка или спазми

 • диария
 • запек
 • общи промени в движенията на червата
 • газове или подуване на корема
 • непоносимост към храни, особено храни, произвеждащи газове, като FODMAP, лактоза и глутен

 • умора
 • проблеми със съня
 • безпокойство или депресия

Получаване на диагноза

Ако изпитвате продължаващи стомашно-чревни симптоми след прием на антибиотици, обмислете да се консултирате със здравен специалист, за да изключите други потенциални причини. В някои случаи те могат да ви насочат към гастроентеролог

Когато говорите с тях, не забравяйте да споменете:

 • какви антибиотици сте пили
 • когато започнаха вашите симптоми
 • дали симптомите ви се предизвикват от определени храни или дейности

В зависимост от вашите симптоми, те може да препоръчат някои тестове, като например:

 • тест за изпражнения
 • тест за непоносимост към лактоза
 • компютърна томография на корема

Диагностицирането на IBS може да отнеме известно време, но е важно да изключите други причини за вашите симптоми, за да сте сигурни, че ще намерите правилното лечение.

Научете повече за лечението на IBS.

Често задавани въпроси относно антибиотиците и IBS

Колко дълго може да продължи постинфекциозният IBS?

Не е ясно точно защо някои хора могат да предотвратят симптомите на IBS след инфекция и лечение с антибиотици. Симптоми на постинфекциозен IBS може да разреши за няколко месеца или в някои случаи години.

Тежестта и продължителността на постинфекциозния IBS изглежда зависи от естеството на промените в стомашно-чревната система, особено микробиома.

Как да възстановя червата си след антибиотици?

Ако сте преживели IBS след употреба на антибиотик, добрата новина е, че може да успеете да възстановите чревния си микробиом до състояние, което намалява или премахва симптомите на IBS. Експертите препоръчват добавки с пробиотици и пребиотици за повторно въвеждане на здрави чревни бактерии и намаляване на възпалението.

Може да искате да опитате да увеличите чревните си бактерии, като ядете набор от храни, особено зеленчуци, бобови растения, боб, плодове, ферментирали храни и пълнозърнести храни. Храненето на предимно растителна диета с богати на полифеноли храни като бадеми и боровинки също може да помогне за подобряване на вашия микробиом.

Има ли групи за подкрепа за хора с IBS?

Животът с IBS може да повлияе на много области от живота ви, така че може да е полезно да имате общност, на която да се облегнете, когато се приспособявате към нова диета или начин на живот. Разгледайте тези групи за повече ресурси относно най-добрия живот с IBS:

 • Група за подкрепа на пациенти с IBS
 • Мрежата IBS
 • USCF Здраве
 • Международна фондация за стомашно-чревни заболявания
 • Беззи общност

Приемането на антибиотици понякога е необходимо медицинско лечение, за да се убият бактериите, причиняващи инфекции. Но антибиотиците могат също да убият полезните бактерии, което води до стомашно-чревни симптоми. В някои случаи тези симптоми могат да прогресират до IBS.

Говорете със здравен специалист, ако изпитвате симптоми като диария, запек или коремна болка след употреба на антибиотик. Те могат да направят правилна диагноза и да ви помогнат да определите план за лечение, който работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss