Разбиране как деменцията се предава в семействата

Обикновено генетиката може само да увеличи риска от развитие на деменция, но не и да я причини директно. Но има рядък вид, който се предава в семействата.

относно 55 милиона души по света имат деменция. Има няколко типа на това често срещано дегенеративно състояние и повечето са свързани със стареенето.

Има множество рискови фактори за деменция, включително фамилна анамнеза. Много семейства носят ген, който може да увеличи риска от развитие на деменция – но не и ген, който директно причинява деменция.

По-вероятно е да имате гени, които увеличават риска от деменция, ако имате член на семейството, който е развил деменция, преди да навърши 60 години, или ако имате родител или брат или сестра, които са развили деменция.

Генетичното изследване може да ви помогне да получите по-пълна картина на вашия потенциален риск.

Може ли деменцията да се предава в семейството?

Рискът от деменция може да съществува в семействата. Въпреки това рядко се случва самата деменция да се предава генетично. Това може да звучи объркващо, но това се дължи на различните видове гени, които могат да доведат до състояния като деменция.

Има четири гена, за които е известно, че увеличават риска от развитие на деменция и тези гени се разпространяват в семейства. Но това не означава, че деменцията е наследствено състояние. Много хора с тези гени никога не развиват деменция, а много хора без тези гени развиват деменция.

Какъв вид деменция е наследствена?

Типът деменция, предавана в семействата, е много рядък тип болест на Алцхаймер, наречена фамилна болест на Алцхаймер (FAD). По-малко от 1 процент от всички случаи на деменция са причинени от този наследствен ген.

Родител с ген за FAD има 50% шанс да го предаде на детето си. Хората с FAD ген обикновено развиват Алцхаймер на 40-те или 50-те години.

Каква е вероятността да получите деменция, ако тя е във вашето семейство?

Генетичното изследване може да ви помогне да разгледате възможните рискове във вашето семейство. Ако хората във вашето семейство имат каквато и да е форма на деменция, разглеждането на колко хора я имат и възрастта, на която са я развили, може да ви помогне да оцените риска.

Например, въпреки че всеки може да развие деменция, е известно, че рискът е по-висок, ако имате:

 • член на семейството, който е развил деменция, когато е бил на възраст под 60 години
 • родител, който е развил деменция
 • брат или сестра, който е развил деменция

Също така е добра идея да говорите с лекар относно възможния риск от развитие на деменция. Фамилната история понякога може да ви даде представа за риска, но не е надежден индикатор.

Ако се интересувате да направите тест, за да видите дали имате някакви гени, които увеличават риска от деменция, можете да научите повече в нашето ръководство за генетично изследване у дома.

Как деменцията се предава генетично?

Някои гени и генни аномалии правят по-вероятно да развиете състояние, но не означава непременно, че ще получите това състояние. Тези гени не причиняват състояние, те просто ви излагат на по-висок риск.

Един важен ген, който повишава риска от деменция, се нарича аполипопротеин Е. Този ген се носи на хромозома 19. Всеки носи два от тези гени по двойки, по един наследен от всеки родител.

Колкото повече копия на този ген носите, толкова по-висок е рискът от развитие на някаква форма на деменция.

Как да избегнете деменция, ако тя е във вашето семейство?

Добра идея е да говорите с лекар, ако се притеснявате за риска от деменция. Можете също така да коригирате начина си на живот у дома.

Някои промени в начина на живот могат да ви помогнат да живеете по-здравословен живот и дори да намалят общия риск от развитие на деменция, дори ако имате генетичен риск.

Това включва:

 • получаване на достатъчно сън всяка нощ
 • отказване от пушенето
 • правете поне 150 минути упражнения всяка седмица
 • след питателна диета, богата на плодове и зеленчуци
 • ядене на по-малко преработени меса, захари и рафинирани зърнени храни
 • поддържане на здравословно тегло за вашето тяло и избягване на затлъстяването
 • оставайки умствено активен
 • избягване на социална изолация

Наличието на член на семейството с деменция може да увеличи риска от развитие на деменция. Рискът нараства, ако член на семейството ви е развил деменция преди да навърши 60 години или ако членът на семейството е родител или брат или сестра.

Има и гени, които правят по-вероятно някой да получи деменция, която може да се предава в семейството. Притежаването на тези гени обаче не означава, че ще развиете деменция. Много хора с тези гени никога не получават деменция, докато много хора без тях развиват състоянието.

Рядък тип деменция, наречена фамилна болест на Алцхаймер, се причинява от ген, който се предава в семейството. Този ген директно причинява деменция и се наследява по семейни линии.

Ако сте загрижени за деменция във вашето семейство, генетичното изследване може да ви покаже дали имате някакви гени, за които е известно, че повишават риска.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss