Радикална нефректомия

При радикална нефректомия хирургът премахва целия ви бъбрек и околната тъкан. Това е обичайна и ефективна операция, която има за цел да излекува рак на бъбреците, преди да се разпространи.

„Радикална“ е терминът за операции, които премахват орган и цялата тъкан около него, която може да съдържа ракови клетки. Нефректомията е отстраняването на бъбрек.

По време на радикална нефректомия лекарите премахват:

 • Вашият бъбрек
 • заобикалящата мастна тъкан и слой тъкан около бъбрека, наречен фасция на Герота
 • околните лимфни възли (често)

Радикалната нефректомия е най-често лечение на рак на бъбреците. Може да бъде животоспасяващо за хора с ранен стадий на рак на бъбреците. Все пак това е сериозна операция с известен риск от странични ефекти като тежко кървене и инфекция.

Прочетете, за да научите повече за радикалната нефректомия, включително защо, кога и как лекарите я извършват.

Видове нефректомия

 • Тотална нефректомия: отстраняването поне на целия Ви бъбрек
 • Радикална нефректомия: отстраняването на вашия бъбрек и околната тъкан
 • Проста (нерадикална) нефректомия: отстраняването на вашия бъбрек, но не и на околната тъкан
 • Частична нефректомия: отстраняването само на част от вашия бъбрек
 • Двустранна нефректомия: отстраняването на двата бъбрека едновременно, което се случва заедно с бъбречна трансплантация
 • Циторедуктивна нефректомия: отстраняването на Вашия бъбрек, за да се намалят симптомите или да се забави разпространението на стадий 4 на рак на бъбреците
Беше ли Ви полезно?

Каква е целта на радикалната нефректомия?

Лекарите използват радикална нефректомия за лечение на стадий 1-3 на рак на бъбреците, често с цел излекуване на рака. Те могат също така да използват процедура, наречена радикална циторедуктивна нефректомия, за да намалят симптомите и разпространението на рак при хора с рак на бъбреците в стадий 4.

Етап 1

Лекарите обикновено извършват или радикална, или проста нефректомия за лечение на рак на бъбреците в стадий 1.

За разлика от радикалната нефректомия, простата нефректомия включва отстраняване на вашия бъбрек, но не и околната тъкан. Някои хирурзи вярват, че радикалната нефректомия дава по-добри резултати, но това все още се проучва.

За тумори по-малки от 4 сантиметра (около 1,5 инча) широк, лекарите може да препоръчат частична нефректомия.

Етап 2

За стадий 2 на рак на бъбреците лекарите могат да извършат радикална нефректомия самостоятелно или в комбинация с употребата на лекарството за таргетна терапия пембролизумаб (Keytruda). Лекарите обикновено дават това лекарство на хора, които имат висок риск от разпространение на рак.

Лекарите могат да приложат лъчева терапия преди или след радикална нефректомия, за да намалят тумора или да унищожат раковите клетки, които операцията може да е пропуснала.

Частичната нефректомия също може да бъде опция за по-малки тумори в стадий 2.

Етап 3

За лечение на рак на бъбреците в стадий 3 лекарите могат да препоръчат само радикална нефректомия. Те могат също да ви препоръчат да следвате операцията с лекарствата за таргетна терапия пембролизумаб или сунитиниб (Sutent).

Може да получите емболизация или външна лъчева терапия преди радикална нефректомия.

Етап 4

Лекарите могат да извършат циторедуктивна радикална нефректомия за лечение на стадий 4 на рак на бъбреците. Те могат да го комбинират с имунотерапия или лекарства за таргетна терапия. Разработването на тези лекарства намали нуждата от циторедуктивни нефректомии.

Какво се случва по време на радикална нефректомия?

Лекарите могат да извършат радикална нефректомия през голям разрез (отворена хирургия) или през няколко малки разреза с помощта на малка камера (лапароскопска хирургия).

Лапароскопската хирургия обикновено има по-кратък период на възстановяване. Можете да очаквате да останете в болницата около 5 дни.

Ето обща представа какво можете да очаквате:

 1. Ще получите интравенозна (IV) обща анестезия, обикновено през вена на ръката. Това ви приспива по време на процедурата.
 2. След като заспите, вашият хирургически екип ще ви постави на операционната маса според техниката, която вашият хирург ще използва. Техниката на хълбока включва поставяне на една страна и правене на разрез близо до долното ребро. Предният достъп включва правене на разрези в предната част на корема.
 3. Вашият хирург ще отстрани бъбрека и околната тъкан през разреза. Те могат също да премахнат лимфни възли.
 4. Хирургическият екип ще затвори вашите рани с разтворими шевове и ще ги покрие с бинтове.

Какви са рисковете от радикална нефректомия?

Всяка операция носи определени рискове. Рисковете от радикална нефректомия включват:

 • болка около вашия разрез
 • подуване на корема
 • кървене, което може да изисква кръвопреливане
 • херния
 • нараняване на органи или кръвоносни съдове
 • реакции към анестезията
 • сърдечно-съдови проблеми като:
  • инфекция на гръдния кош
  • кръвен съсирек в белите дробове
  • удар
  • дълбока венозна тромбоза
  • сърдечен удар
  • смърт, в по-малко от 1% от случаите

Какво мога да очаквам по време на възстановяване след радикална нефректомия?

Вероятно ще се събудите в зоната за възстановяване след процедурата с интравенозно вливане и катетър в пикочния мехур. Ще можете да пиете бистри течности веднага, но може да се наложи да изчакате 1-3 дни преди хранене. Вашият катетър вероятно ще бъде премахнат, след като можете да ходите.

Ще отнеме около 14 дни, за да заздравее кожната ви рана. Пълното възстановяване обаче може да отнеме 2 месеца. За да се намали рискът от образуване на кръвни съсиреци, здравните специалисти често препоръчват носенето на еластични чорапи в продължение на 2 седмици след напускане на болницата.

Как да се подготвя за радикална нефректомия?

Ще имате много тестове преди процедурата, за да проверите годността си. Тези тестове включват:

 • кръвни изследвания, за да проверите цялостното си здраве и бъбречната функция
 • рентгенова снимка на гръдния кош, за да проверите белодробната функция
 • електрокардиограма, за да проверите здравето на сърцето си

Около седмица преди процедурата вероятно ще имате предварителна оценка, на която ще се срещнете с лекуващия екип и ще подпишете формуляри за съгласие. Освен това ще имате възможност да зададете всякакви въпроси, които може да имате.

Какви са перспективите за хората след радикална нефректомия?

В проучване от 2019 г. изследователите установиха, че 45% от хора, възстановени до тяхната предоперативна изчислена скорост на гломерулна филтрация (eGFR) в рамките на 2 години след радикална нефректомия. Вашият eGFR е мярка за това колко кръв филтрират бъбреците ви всяка минута.

Според а Преглед на изследването за 2020 г, хората с нискостепенни тумори на бъбреците има вероятност да живеят 5 или повече години без признаци на рецидив на рак на бъбреците. Авторите отбелязват, че преживяемостта без рецидив е 86-91% след отворена радикална нефректомия и 92-95% след лапароскопска радикална нефректомия.

Но продължителността на живота ви след нефректомия също ще зависи от други фактори, като например стадия на вашия рак. Проучване от 2019 г. установи, че хората са живели 1–25 години след нефректомия, със средна продължителност от 14,6 години.

В проучване от 2021 г. изследователите установиха, че смъртността се увеличава, когато радикалната операция се забави с повече от 60 дни.

Радикалната нефректомия е операция за отстраняване на вашия бъбрек за лечение на рак, който е ограничен до вашия бъбрек или околността. Потенциално може да излекува вашия рак, но може да причини странични ефекти като инфекция и тежко кървене.

Добра идея е да зададете на вашия здравен екип всички въпроси, които може да имате, преди процедурата, за да знаете какво да очаквате. Въпросите, които може да искате да зададете, включват:

 • Какви са потенциалните странични ефекти, които мога да изпитам?
 • Какви са шансовете да излекувам рака си?
 • Има ли други възможности за лечение?

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss