Първичната прогресивна афазия засяга ли преглъщането?

Първично прогресивната афазия (PPA) засяга езиковото изразяване и разбиране. Но състоянието, свързано с невродегенеративно заболяване, може също да върви ръка за ръка с затруднения при преглъщане.

Афазията се отнася до увреждане в области на вербално и писмено изразяване и разбиране. Това е разстройство, което възниква, когато има увреждане на областите на мозъка, отговорни за обработката на езика.

Инсулт, травматично мозъчно увреждане, мозъчни тумори и прогресивни неврологични състояния могат да причинят афазия.

Първичната прогресивна афазия (PPA) е специфичен тип афазия, която включва предизвикателства с писане, говорене и разбиране на езика.

Смята се за един от двата подтипа на фронтотемпоралната деменция, на второ място след поведенческия вариант на фронтотемпоралната деменция (bvFTD), който се характеризира с видни поведенчески и личностни промени.

Първичната прогресивна афазия засяга ли преглъщането?

При PPA е възможно затруднено преглъщане, известно като дисфагия.

Вашият фронтотемпорален регион на мозъка, който се състои от фронтален и темпорален лоб, е отговорен за нещо повече от езикова обработка. Той също така контролира поведението, паметта, ученето и двигателните функции. С напредването на фронтотемпоралната деменция могат да се развият други симптоми като дисфагия.

Според преглед от 2018 г. затрудненията при преглъщане и необичайното хранително поведение са често срещани при неврологични състояния, засягащи фронтотемпоралната област на мозъка.

Какъв вариант на PPA влияе върху преглъщането?

Има няколко варианта на PPA:

  • Семантичен вариант PPA (SvPPA): Често описван като трудност при „намирането на правилната дума“, svPPA включва предимно неспособност да си припомним значението на думите, да използваме правилната дума или да разберем какво казват другите.
  • Нетекущ/аграматичен вариант PPA (NvPPA): Този вариант се характеризира със загуба на мускулен контрол, необходим за произвеждане на реч. Може да се прояви като пропускане на думи по време на говорене, бавна или трудна реч, а понякога и пълна невъзможност за говорене.
  • Логопеничен вариант на PPA (LvPPA): LvPPA включва лов на думи. Обикновено не засяга способността ви да си спомняте значения или да оформяте реч, но може да доведе до бавна или колеблива комуникация, докато търсите думите, които искате да използвате.

NvPPA често се свързва с дисфагия поради подлежаща прогресивна загуба на мускулен контрол.

Според малък 2016 проучванеобаче, всички варианти на PPA могат да представляват предизвикателства при преглъщане.

В изследването експертите установиха, че затрудненията с преглъщането са най-чести и разнообразни сред хората, живеещи със SvPPA. Предизвикателствата включват лигавене на храна или слюнка, многократно преглъщане, задавяне и забавено преглъщане.

Въпреки че проучването предлага представа за увреждането на преглъщането сред вариантите на PPA, само 16 души са участвали в изследването. Все още са необходими по-големи проучвания, за да се разбере по-добре разпространението на проблемите с преглъщането сред хората, живеещи с PPA.

PPA влияе ли върху храненето?

Животът с PPA може да повлияе на хранителните ви модели и поведение.

Когато изпитвате затруднения с преглъщането, комфортът ви по време на хранене може да се промени. Може да гравитираш към по-меки храни, да търсиш по-малки порции или изобщо да не желаеш да ядеш.

Може да ви е трудно да изразите какво харесвате или не харесвате в избора си на храна или да съобщите, ако изпитвате болка или не се чувствате достатъчно добре, за да ядете.

Според същото проучване от 2016 г. нарушенията на хранителното поведение са най-често наблюдавани сред хората, живеещи с LvPPA и свързани с комуникационните предизвикателства.

Възможности за лечение на затруднено преглъщане

Понастоящем няма лечение за PPA и затрудненото преглъщане ще варира в зависимост от човека и прогресията на фронтотемпоралната деменция.

Трудностите при преглъщане при PPA могат да се управляват по същите начини като дисфагия от други състояния, като например:

  • преминаване към лесни за преглъщане храни
  • добавяне на сгъстители към течности
  • регулиране на позата/позицията на главата и шията
  • упражнения за укрепване на мускулите и координация

Това, което прави преглъщането по-лесно за вас, може да се различава от някой, който живее с PPA. Някои хора може да видят подобрение, когато се хранят в определени позиции, докато други може да преглъщат по-лесно, като избягват твърде горещи или твърде студени варианти на храна.

Ако предизвикателствата при преглъщане правят храненето твърде трудно, има други начини да осигурите на тялото си храната, от която се нуждае. Вашият лекар може да обсъди използването на устройство за хранене, като сонда за ентерално хранене, което доставя хранителни вещества директно в храносмилателния тракт.

Долен ред

Първично прогресивната афазия (PPA) е подвид на фронтотемпорална деменция. Причинява се от невродегенерация в областите на мозъка, отговорни за езиковата обработка.

В зависимост от варианта на PPA, с който живеете, симптомите могат да варират от колебливо говорене и затруднено формиране на думи до предизвикателства при припомнянето на значенията на думите.

Затруднения при преглъщане са възможни при всички варианти на PPA. Промените в хранителните текстури, рехабилитационните упражнения и корекциите на позата могат да помогнат за справяне със симптомите. Ако не можете да приемате храна през устата, Вашият лекар може да препоръча заместител на хранителна система.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss