Преминава ли Hidradenitis Supurativa от човек на човек?

Hidradenitis suppurativa не е заразен. Но може да има генетична връзка и да бъде повлиян от други фактори.

Супуративен хидраденит (HS) е хронично кожно състояние, което създава подобни на цирей подутини в областите, където кожата ви се допира. Обикновено се засягат подмишниците, слабините и вътрешната част на бедрата.

Hidradenitis suppurativa не е заразен и не може да се предава от човек на човек. Не е акне или причинено от нечиста кожа и не е полово предавана болест.

Засяга около 1 на 100 души, като жените са по-често засегнати от мъжете. Изглежда, че има a генетична връзка и протича в семейства, но също така се влияе от фактори на околната среда.

Гноен хидраденит заразен ли е?

HS се появява, когато косменият фоликул се блокира и възпали. След това се разкъсва под кожата, разпространявайки бактерии и кератин в околността. Възпалителният отговор на организма към бактериите може да доведе до образуване на абсцеси и разпадане на космения фоликул.

Тъй като развитието на HS започва с блокиран космен фоликул и възпалителния отговор на тялото ви към него, той не може да се разпространи на някой друг.

Какво причинява гноен хидраденит?

Учените не са напълно сигурни какво причинява HS, но знаят, че започва с блокирани космени фоликули. Кератинът, протеин във вашата коса, кожа и нокти, може да се натрупа и блокира космения фоликул, което позволява на бактериите да растат.

Когато косменият фоликул има повече бактерии и кератин, отколкото може да побере, той се спуква, създавайки дълбока пъпка или подутина под кожата. Това, което излиза от космения фоликул, се разпространява в близките структури, причинявайки нови блокажи и повтаряйки цикъла.

Тунели между тези счупени фоликули могат да се образуват под кожата, понякога причинявайки инфекция.

Рани или белези, причинени от раните, в крайна сметка могат да затруднят някои движения. HS в подмишниците може да ограничи достигането нагоре, а HS в слабините или по краката може да направи седенето болезнено.

ХС може да бъде много болезнен и много хора живеят със силна болка с години, преди да посетят лекар.

Кой е изложен на риск от гноен хидраденит?

Няколко неща могат да увеличат шансовете ви за развитие на ХС. Според Американската академия по дерматологична асоциация:

 • Това състояние протича в семействата. Много хора, които го развиват, имат член на семейството с ХС.
 • Причините от околната среда също изглежда играят значителна роля при появата на ХС. Учените смятат, че пушенето на тютюн е най-честият екологичен фактор за HS.
 • Жените получават HS по-често от мъжете. Не е ясно защо това се случва.
 • В Съединените щати, афро-американците, испанците и хората, които са от две раси, имат повишен риск от развитие на ХС.
 • Хората с диагноза псориазис имат по-висок риск от ХС.

Често задавани въпроси относно причините за гноен хидраденит

Ако сте били диагностицирани с ХС, може да имате някои въпроси. Ето отговорите на няколко често срещани.

Гноен хидраденит болест, предавана по полов път?

Тъй като HS може да се развие в областта на слабините, някои хора може да си помислят, че това е болест, предавана по полов път. това е не. Това е запушване на космените фоликули и последваща възпалителна реакция.

Може ли хидраденит супуратива да бъде причинен от липса на подходяща хигиена?

Липсата на подходяща хигиена не причинява ХС. Вместо това, това е резултат от свръхактивна имунна система, причиняваща възпалителен отговор и създавайки болезнени подутини, лезии и тунели.

Американската академия по дерматологична асоциация препоръчва да не търкате кожата в опит да я почистите, особено в областите на HS пробиви. Търкането може да доведе до възпаление, което може да увеличи риска от HS или да влоши пробив.

Можете ли да предотвратите гноен хидраденит?

Не можете напълно да предотвратите HS, но според Американската академия по дерматологична асоциация можете да направите няколко неща, за да намалите шансовете за пробив:

 • измийте кожата с антимикробен препарат
 • не търкайте кожата си
 • внимавайте при бръснене на кожата
 • не епилирайте кожата
 • помислете за лазерна епилация
 • избягвайте изпотяване или прегряване
 • използвайте мек и ефективен антиперспирант или дезодорант
 • носете по-широко облекло, ако тесните дрехи предизвикват обриви

За вкъщи

Hidradenitis suppurativa е хронично кожно заболяване, което причинява болезнени, подобни на цирей бучки под кожата. Не е заразно и не може да се предава между хората.

ХС обикновено се появява в гънките на кожата като подмишниците, слабините или между краката. Тъй като може да се появи в слабините, някои хора може да си помислят, че това е полово предавана болест, но не е така. Освен това не е резултат от лоша хигиена.

Блокирането на космения фоликул с пот и кератин причинява ХС. Бактериите започват да растат, докато фоликулът на косъма не издържи повече и се спука, създавайки болезнена бучка под кожата и разпространявайки съдържанието в околността. Започват нови блокажи, повтаряйки цикъла.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss