Попитайте адвоката: Как да говорите с другите за рака на белия дроб

Ракът на белия дроб е вторият най-често срещан рак в Съединените щати. Експертите смятат, че ще има около 238 340 нови случая от рак на белия дроб през 2023 г.

Ако получите диагноза рак на белия дроб, вероятно ще имате много въпроси и ще откриете, че се нуждаете от подкрепа от други. Може да е трудно да намерите думите, за да помолите другите за помощта, от която се нуждаете, докато навигирате в пътуването си с рак на белия дроб от диагнозата до лечението.

За да научим повече, помолихме Сара Белтън, PhD, RN, за съвет относно обяснението на диагнозата рак на белия дроб, молбата за подкрепа и ангажирането в самозащита. Белтън е медицинска сестра навигатор за програмата за белодробен скрининг на Здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Кардиоторакалната амбулаторна клиника в Санта Моника, Калифорния.

Медицинска сестра навигатор се застъпва за пациентите, обикновено тези с рак, като им помага да управляват плановете за грижи, да общуват с персонала на клиничните грижи и да намерят подкрепа чрез лечение.

Това интервю е редактирано за краткост, дължина и яснота.

Как мога да поискам подкрепа от приятели, семейство и колеги след диагноза?

За хората може да бъде много трудно да поискат помощ, особено за тези, които са свикнали да управляват или да се грижат за другите.

Някои преживели рак може да не искат да помолят семейството, приятелите или колегите си за помощ поради лични или културни причини. В този случай екипът за лечение на рак или здравният център може да бъде ресурс и трябва да има социални работници или медицински сестри-навигатори, които могат да говорят с оцелелия за неговите предизвикателства и да му помогнат да получи необходимата подкрепа.

Хората, които се интересуват от вас, вероятно искат да помогнат и ще предложат. Ако не знаете какво да кажете или какво да попитате, когато любим човек или колега предложи помощ, помислете дали да не поискате помощ при ежедневни дейности като готвене, чистене и изпълнение на задачи. За тези, които искат да ви помогнат при лечението, поискайте превоз до часовете за химиотерапия или радиация.

Също така е важно да поискате почивка от рака и да отделите време за други дейности. Помолете приятел или член на семейството да отиде с вас в парк или на кафе, да гледате филм у дома или да правите друга любима дейност от „преди рака“. Това може да бъде огромно повишаване на морала.

Как мога да защитавам себе си в клинични условия с моя екип за лечение на рак?

Вашият екип за лечение на рак ще бъде съставен от разнообразна група доставчици, които са индивидуални, но работят заедно, за да ви осигурят най-добрите възможности за грижа за вашата ситуация. Някои доставчици могат да се специализират в една област на грижи, като например хирург, а други ще имат по-широк обхват на практика, като медицински сестри или социална работа.

Някои ще са имали личен опит с рак и това често ги мотивира да работят в тази област. В най-близкото ми семейство имам преживели рак и това повлия на грижите, които предоставям като медицинска сестра-навигатор, тъй като видях както клиничните, така и личните страни на грижите за рака. Мисля, че това ме направи по-съпричастен доставчик и се надявам, че е помогнало на оцелелите, с които съм работил.

Не забравяйте, че е добре да помолите лекар да забави темпото, когато говорят, или да повтори, или да предостави повече информация, или да каже нещата по различен начин. Не се страхувайте да поискате това, от което се нуждаете. Също така е добре да поискате второ мнение или да поискате известно време, за да вземете решения за лечение.

Получаването на диагноза рак може да бъде много съкрушително и страшно и може да ви трябва известно време, за да я обработите. Ако има медицинска причина, поради която доставчикът на грижи би искал да вземете решение за лечение по-бързо, той трябва да ви го изрази, за да можете да разберете защо времето може да бъде важен фактор при вашето лечение.

Как мога да защитавам себе си на работното място?

Това е предизвикателен въпрос. Разпоредбите за отпуск за лечение на рак и грижи ще варират от работодател до работодател и щат до щат. Ще трябва да се консултирате с работодателя относно техните политики и практики. Вашият мениджър, синдикат, програма за подпомагане на служителите или отделът за човешки ресурси ще бъдат първите контакти по този въпрос.

Някои хора може много да се страхуват да съобщят на работното място, че са изправени пред рак, но в САЩ има федерално законодателство, което може да помогне. Бих предложил първо да се свържете с някого на работното място, но ако сте загрижени за отрицателни въздействия, Американско общество за борба с рака и на уебсайтовете имат безплатни телефонни номера, на които можете да се обадите за съвет. Това би гарантирало независими и поверителни безплатни съвети.

Федералното законодателство, наречено FMLA, или Закон за семейния и медицински отпуск, може да защити работата ви, ако трябва да вземете неплатен отпуск. Съгласно това законодателство вашата работа е защитена, вашето здравно осигуряване ще бъде продължено и сте защитени срещу отмъщение, като например уволнение, от вашия работодател.

Вашият работодател може да се нуждае от допълнителна документация и време, за да обработи този отпуск, а вашият екип за лечение на рак може да ви помогне да му го предоставите. Някои държави също ще имат свое собствено законодателство на щатско ниво FMLA.

Законът за американците с увреждания (ADA) има някои разпоредби за преживели рак, но ракът не винаги се счита за увреждане, тъй като зависи от нуждите на оцелелия в момента.

ADA законно изисква от работодателите да осигурят „разумни условия“ за служители с увреждания, но тези условия също не могат да причинят „прекомерни трудности“ за работодателя. Това означава, че по същество е балансиращ акт между оцелелите от рак и работодателите да намерят условия за работа и решения, които ще работят за всички.

Помолете вашия екип за грижи за допълнителна помощ и ресурси.

Получаването на диагноза рак на белия дроб може да бъде тревожно. Много пъти може да е трудно да поискате помощта, от която се нуждаете.

Не забравяйте, че е добре да попитате екипа си за грижа за цялата информация, от която се нуждаете, по начин, който можете да разберете. Също така е напълно приемливо да потърсите второ мнение във всеки един момент от вашето пътуване с рак на белия дроб.

Важно е да разчитате на близките си за помощ при ежедневните дейности като почистване на къщата, изпълнение на поръчки и завеждане на преглед при лекар. Не забравяйте да помолите близките си да участват в други приятни дейности, които не са свързани с рака.

Намирането на подкрепа и научаването как да се застъпвате за себе си може да направи управлението на вашите грижи и справянето с ефектите върху качеството на живот от рака на белия дроб много по-лесно.


Сара Белтън, PhD, RN, е медицинска сестра-навигатор за програмата за белодробен скрининг на Провидънс Сейнт Джон в Кардиоторакалната амбулаторна клиника. Сара е работила в много области на здравеопазването, включително клинични здравни услуги, глобални здравни изследвания, правителствена политика и планиране, здравна администрация и академични среди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss