Ползите от музиката за хора с Алцхаймер или деменция

Няколко проучвания подкрепят използването на музикална терапия и други музикални дейности за намаляване на симптомите на Алцхаймер. Доказано е, че различни видове музикални интервенции повлияват различни симптоми на болестта на Алцхаймер.

по-възрастен възрастен пее на микрофон, докато техният внук и негов приятел свирят на пиано
PamelaJoeMcFarlane/Getty Images

Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване, което се отразява негативно на паметта, ученето и поведението. Според Националния институт по стареене, повече от 6 милиона Възрастните в САЩ имат Алцхаймер.

Няма лек за болестта на Алцхаймер. Лечението обикновено включва прием на няколко лекарства за намаляване на симптомите или забавяне на прогресията на заболяването. Някои хора също могат да се възползват от алтернативни лечения като акупунктура и ароматерапия.

Проучване предполага, че музиката също влияе положително върху здравето на хората с болестта на Алцхаймер. Може също така да помогне за забавяне на появата на Алцхаймер при хора в риск.

Независимо дали под ръководството на сертифициран музикален терапевт или като част от групова дейност, музикалните интервенции могат да помогнат за намаляване на симптомите и подобряване на живота на хората с Алцхаймер и техните грижещи се за тях.

Алцхаймер срещу деменция

Деменцията е общ термин за тежък когнитивен упадък.

Алцхаймер е специфично заболяване и най-често причина за деменция.

Някои от изследванията, споменати в тази статия, се фокусират конкретно върху болестта на Алцхаймер, докато други могат да се съсредоточат върху деменцията като цяло.

Беше ли Ви полезно?

Какво е музикална терапия?

Музикалната терапия е основан на доказателства подход, който използва музика за подобряване на здравните резултати. Квалифициран музикален терапевт може да създаде персонализирана програма, която да помогне на вас или любим човек с физически, емоционални, социални или когнитивни нужди.

Според Американската асоциация по музикална терапия (AMTA), музикалната терапия може да помогне:

 • памет
 • изразяване и комуникация
 • управление на стреса
 • облекчаване на болката
 • физическа рехабилитация

Музикална терапия срещу други музикални интервенции

Музикалната терапия трябва да включва сертифициран музикален терапевт, който може да създаде индивидуализиран план за пациент или клиент. Изследванията показват, че индивидуалните планове са по-ефективни от общите планове.

Проучване също предполага, че груповите музикални интервенции могат също да подобрят психичното здраве и благополучие, дори и да не са водени от музикален терапевт. Но тези интервенции също изискват обмисляне и планиране.

Д-р Карол Бейнън, почетен професор в Западния университет в Лондон, Канада, отбелязва, че успехът на такива интервенции често зависи от внимателни и информирани лидери. „Ключовите компоненти включват каква музика се използва, как се използва и кой преподава“, коментира Бейнън.

Бейнън проучи развитието и резултатите от проекта за хор между поколенията, който обедини хора с деменция и техните грижещи се за тях с ученици от гимназията и техния учител по музика. Проектът е иницииран от местното дружество на Алцхаймер, което осигурява обучение на учителя и учениците преди тяхното взаимодействие.

„Това трябва да бъде планирана и последователна учебна програма, а не просто поредица от дейности.“ Бейнън добавя: „Трябва да има план, но вие също трябва да сте гъвкави.“

Какво представляват активните и пасивните музикални интервенции?

Музикалните интервенции могат да бъдат активни или пасивни. Според 2021 изследванеактивните и пасивните интервенции ангажират различни части на мозъка.

Активни музикални намеси

Активната музикална терапия или интервенции ви ангажират в създаването на музика. Примери за активни интервенции включват:

 • барабанни кръгове
 • групово пеене
 • свирене на музикален инструмент
 • композиране на музика

Тези дейности често включват компонент на движение. Ако движението не е редовно част от музикалната дейност, музикален терапевт или ръководител на дейност може да добави прости движения. Изследване от 2022 г предполага, че елементът на движение може да увеличи терапевтичния ефект.

А Проучване от 2021 г установяват, че активните интервенции са по-добри от пасивните интервенции за подобряване на познанието, поведението и двигателната функция при хора с болестта на Алцхаймер.

Интервенции при слушане на музика

Пасивните или рецептивни интервенции включват слушане на музика. Целта е музиката да предизвика емоционална реакция или да стимулира паметта.

Проучване от 2018 г. установи, че пасивните интервенции са по-добри от активните интервенции за намаляване на тревожността, възбудата и поведенческите проблеми при хора с деменция.

Могат ли хората с Алцхаймер да участват в музика?

Асоциацията на Алцхаймер отбелязва, че хората в ранен и среден стадий на Алцхаймер могат да участват и да се възползват от музикални дейности.

А Преглед на изследването за 2022 г заявява, че хората с Алцхаймер могат да научат и запомнят нови песни. Може да е по-предизвикателно в по-късните етапи, но те все още могат да почукват или пеят заедно с музиката.

Беше ли Ви полезно?

Как музиката помага на хората с Алцхаймер или деменция?

Бейнън коментира, че пеенето в проекта за хор между поколенията е предоставило на хората „духовна и естетическа подкрепа на Алцхаймер, което от своя страна укрепва по-доброто здраве и благополучие“. Тя отбелязва, че участниците са се чувствали енергизирани и са показали намалени симптоми за 2 до 24 часа след всяка сесия.

Медицинските изследвания изглежда потвърждават наблюденията на Бейнън, че музикалните интервенции могат да помогнат по следните начини.

Подобрете паметта

Музиката може да помогне на хората с болестта на Алцхаймер да си припомнят подробности от живота си. Изследователи наречете тези провокирани от музика автобиографични спомени, които често могат да бъдат ярки и подробни. Ефектът е най-силен при позната музика, но и непознатата може да има ефект.

Подобряване на познанието

А Преглед на проучванията за 2023 г от три континента установиха, че музикалната терапия помага за подобряване на когнитивните функции при хора с Алцхаймер. Авторите също отбелязват, че активните интервенции имат по-голям ефект.

Намалете поведенческите и психологическите симптоми

Проучване предполага, че някои музикални интервенции могат да помогнат на хората с деменция да намалят симптомите на:

 • безпокойство
 • депресия
 • възбуда
 • апатия

Пеенето и комбинираните музикални техники бяха най-ефективни. Резултатите са смесени при слушане на музика или свирене на музикални инструменти.

Подобрете вербалната плавност

Клинични изпитвания са открили, че музикалната терапия може да подобри езиковите и вербалните умения при хора с деменция. Пеенето, писането на песни и четенето на текстове на песни помогнаха за подобряването на тези умения. А 2018 изпитание отбеляза положителния ефект специално при хора с лека форма на болестта на Алцхаймер.

Подобрете качеството на живот

А 2022 преглед от 26 проучвания са установили значително подобрение в свързаното с психичното здраве качество на живот сред хората с Алцхаймер, когато към стандартното им лечение е добавена музикална терапия. Авторите на изследването също откриват леко подобрение на качеството на живот, свързано с физическото здраве. Но те предупредиха срещу обобщения, тъй като имаше много вариации в резултатите.

Каква музика помага на хората с Алцхаймер или деменция?

Няма един стил или жанр музика, който да помага на всеки с Алцхаймер или деменция. AMTA отбелязва, че няколко стила могат да бъдат полезни. Квалифициран музикален терапевт ще вземе предвид предпочитанията, обстоятелствата и целите на лечението ви или на вашия любим човек, когато решава коя музика да включи като част от терапията.

Все пак а 2017 преглед от клиничните изпитвания, които използват музикална терапия, разкриват някои предпочитания. Активните интервенции обикновено включват музика, позната на човека с Алцхаймер. Това може да са песни от тяхната култура, познати класически мелодии (като „Одата на радостта“ на Бетовен) или позната популярна музика.

Бейнън също смята, че е добре да се включва нова музика. „Използвахме популярна музика предимно от 1940-те до 1990-те, за да насърчим припомнянето, както и извличането на спомени, но също така включихме хорова музика, която е малко вероятно да знаят, за да насърчим новото обучение.“

Познати песни, изследвани в проекта за хор между поколенията, включват:

 • „Никога няма да ходиш сам“
 • “Лунна река”
 • “Над дъгата”
 • „Chattanooga Choo-Choo“
 • „Carol of the Bells“
 • смесица от „Звукът на музиката“

Що се отнася до слушането на музика, клиничните изпитвания най-често използват западна класическа музика. Включени са конкретни примери:

 • Моцарт „Соната за две пиана в ре мажор, K. 448“
 • “Canon in D” на Пахелбел
 • „Пролет“ от „Четирите сезона“ на Вивалди

Има ли недостатъци на музикалната терапия за хора с Алцхаймер или деменция?

Както повечето терапии, музикалната терапия крие някои рискове. Някои хора може да изпитват повишена тревожност от активното участие в музиката.

Избирането на грешна музика също може да доведе до отрицателни резултати при слушане. Възможните рискове включват:

 • свръхстимулация
 • безпокойство или объркване
 • задействане на негативни спомени

Как да намерите квалифициран музикален терапевт

Музикалните терапевти имат диплома по музикална терапия от акредитирана програма. След това те могат да положат изпит, за да получат сертификат.

Можете да потърсите квалифициран музикален терапевт чрез AMTA.

Можете да потвърдите сертифицирането на музикален терапевт чрез Сертификационния съвет на музикалните терапевти.

Беше ли Ви полезно?

Изследванията показват, че музикалните интервенции могат да повлияят положително на качеството на живот на някои хора с Алцхаймер или други форми на деменция. Индивидуализираните интервенции, водени от музикален терапевт, обикновено са по-ефективни. Но други интервенции също могат да бъдат успешни с обмислено планиране и експертно ръководство.

Музикалните дейности могат да бъдат активни и пасивни. Активните интервенции, които включват създаване или реагиране на музика, могат да дадат по-добри резултати от пасивните интервенции, които включват само слушане на музика.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss