Подробности за дозировката на Saxenda

Saxenda (лираглутид) е лекарство с рецепта, използвано за регулиране на теглото. Лекарството идва като разтвор, който инжектирате ежедневно.

Saxenda се използва при възрастни и някои деца за подпомагане на загубата на тегло. Използва се заедно с нискокалорична диета и упражнения.

Активната съставка в Saxenda е лираглутид. (Активната съставка е това, което кара лекарството да работи.) Saxenda принадлежи към група лекарства, наречени глюкагоноподобни пептидни (GLP-1) рецепторни агонисти.

Тази статия описва дозите на Saxenda, както и неговите силни страни и как да го използвате. За да научите повече за Saxenda, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Saxenda?

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозировката на Saxenda. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Начална доза Поддържаща доза Максимална доза
0,6 милиграма (mg) 3 мг 3 мг

Каква е формата на Saxenda?

Saxenda се предлага като разтвор в предварително напълнена писалка. Писалката доставя дози чрез подкожно инжектиране, което означава подкожно.

С каква сила идва Saxenda?

Предварително напълнена писалка Saxenda съдържа 6 mg от лекарството във всеки милилитър (mL) разтвор. Предварително напълнената писалка може да доставя дози от 0,6 mg, 1,2 mg, 1,8 mg, 2,4 mg или 3 mg.

Какви са обичайните дози на Saxenda?

Възрастни със затлъстяване или наднормено тегло могат да използват Saxenda. Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира постепенно, за да достигне поддържащата доза.

Не забравяйте да използвате схемата на дозиране, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Вашата първа доза Saxenda обикновено е 0,6 mg, която ще инжектирате веднъж дневно в продължение на 7 дни. Вашият лекар ще увеличава дозата всяка седмица, както е показано в следната типична схема на дозиране.

Седмица на лечение Дневна доза
1 0,6 мг
2 1,2 мг
3 1,8 мг
4 2,4 мг
5 и по-късно 3 мг

В зависимост от нежеланите реакции, които може да изпитате по време на лечението, Вашият лекар може да коригира тази схема. Те могат да забавят графика, може би да забавят увеличаването на дозата с 1 седмица.

Препоръчваната поддържаща доза Saxenda е 3 mg веднъж дневно. Препоръчваната максимална доза Saxenda също е 3 mg веднъж дневно. Ако не можете да понасяте поддържащата доза от 3 mg, Вашият лекар може да Ви каже да спрете Saxenda.

Каква е дозировката на Saxenda за деца?

Лекарите могат да предписват Saxenda на деца на възраст над 12 години. Децата трябва да тежат поне 60 килограма (кг). (За справка, 1 кг обикновено се счита за равен на 2,2 паунда [lb]. Така че 60 kg биха били равни на около 132 lb.) Те също трябва да имат минимален индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 kg на квадратен метър (kg/m2).

Децата следват същата схема на дозиране като възрастните. (Вижте „Какви са обичайните дози на Saxenda?“ точно по-горе.) Лекарят на вашето дете ще намали дозата на детето, ако има твърде много странични ефекти. Например, те могат да препоръчат използване на дозата от предходната седмица. Лекарите предполагат, че повишаването на дозата Saxenda за деца може да отнеме до 8 седмици.

Ако детето не може да понесе максималната доза от 3 mg, лекарят може да намали дозата до 2,4 mg. Ако детето не може да понесе 2,4 mg Saxenda, неговият лекар може да препоръча спиране на Saxenda.

Saxenda използва ли се дългосрочно?

Да, Saxenda обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Лекарите нямат специфични корекции на дозата за хора с бъбречни или чернодробни проблеми. Но ако имате проблеми с бъбреците или черния дроб, попитайте Вашия лекар за подходящата дозировка на Saxenda. Те могат да коригират схемата на дозиране, за да увеличат бавно дозата Ви към поддържаща доза.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Saxenda.

Каква е схемата на дозиране на Saxenda?

Таблицата по-долу показва типичната схема на дозиране за Saxenda. Това показва, че препоръчителната поддържаща доза Saxenda е 3 милиграма (mg) веднъж дневно.

Седмица на лечение Дневна доза
1 0,6 мг
2 1,2 мг
3 1,8 мг
4 2,4 мг
5 и по-късно 3 мг

Вашият лекар ще Ви предпише първа доза от 0,6 mg. След това ще увеличават дозата ви всяка седмица, докато достигнете дозата от 3 mg.

Някои хора имат странични ефекти по време на лечението. Ако те са досадни, вашият лекар може да предприеме стъпки, за да ви помогне да ги управлявате. Те могат:

 • забавете графика, като отложите увеличаването на дозата
 • ограничете поддържащата доза до 2,4 mg вместо 3 mg при дете на възраст 12 или повече години
 • препоръчваме спиране на лечението за някой, който не може да понесе дозата от 3 mg

Не всеки реагира на Saxenda по един и същи начин. Вашият лекар ще Ви наблюдава за нежелани реакции по време на лечението и ще обсъди всички необходими промени в дозировката.

Saxenda има ли препоръчителна схема на дозиране?

Да, Saxenda има таблица с препоръчителни дози, която предоставя инструкции за дозиране. Лекарите ще следват това ръководство за дозиране, когато предписват Saxenda.

Някои хора може да имат нежелани реакции по време на лечението със Saxenda. Ако те са досадни, вашият лекар може да предприеме стъпки, за да ви помогне да ги управлявате. Можете да научите повече за тези стъпки във въпроса точно по-горе.

Колко дози има на писалка Saxenda?

Saxenda се предлага като разтвор в предварително напълнена писалка. Общият обем на лекарството в спринцовката е 3 милилитра (mL).

Всяка писалка съдържа шест дози от 3 mg. Ако приемате 3 mg на ден, една писалка ще ви стигне 6 дни. Но ако приемате по-малко от 3 mg на ден, това може да продължи повече от 6 дни. (Вижте типичната схема на дозиране във въпроса „Каква е схемата на дозиране на Saxenda?“ по-горе за повече подробности.)

Вашият лекар или фармацевт може да ви даде повече информация за писалката Saxenda.

Моят лекар ще увеличи ли дозата ми Saxenda рано?

Не, Вашият лекар няма да увеличи дозата Ви Saxenda рано. Но ако имате твърде много странични ефекти, Вашият лекар може да Ви задържи на определена доза за допълнителна седмица. (Типичният график на дозиране във въпроса „Какъв е графикът на дозиране на Saxenda?“ по-горе предоставя подробности за дозите по време на лечението със Saxenda.) Поддържането ви на определена доза по-дълго може да помогне на тялото ви да се адаптира към страничните ефекти.

Всеки реагира различно на Saxenda. Вашият лекар ще Ви наблюдава за странични ефекти по време на лечението. Те могат да обсъдят всички промени в дозировката, от които може да се нуждаете.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Saxenda, пропуснете пропуснатата доза. След това инжектирайте следващата доза в редовно планираното време. Не удвоявайте дозата си, ако сте пропуснали инжекция.

Ако пропуснете повече от 3 дни инжекции Saxenda, говорете с Вашия лекар. Те може да препоръчат намаляване на дозата ви до началната доза от 0,6 mg дневно. Ако е така, Вашият лекар ще следва типичната схема на дозиране. Това означава, че ще увеличават дозата ви всяка седмица, докато достигнете поддържащата доза.

Ако се нуждаете от помощ да си спомните да инжектирате дозата си Saxenda навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Saxenda, предписана от Вашия лекар, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на всички нежелани реакции, които имате по време на лечението
 • твоята възраст
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ в раздела „Каква е дозировката на Saxenda?“ по-горе)

Как да използвате Saxenda?

Преди да започнете Saxenda, Вашият лекар ще Ви инструктира как да го инжектирате правилно. Можете също да намерите инструкции в информацията за предписване на Saxenda или на уебсайта на производителя на лекарства. Вашият лекар ще Ви предостави също ръководство за дозиране, което трябва да следвате седмица по седмица.

Ще инжектирате Saxenda под кожата на корема, бедрото или горната част на ръката. Когато го инжектирате в корема, избягвайте инжектирането близо до пъпа.

Инжектирайте Saxenda веднъж на ден по всяко време на деня. Продължете да го инжектирате по едно и също време всеки ден. Не забравяйте да промените мястото на инжектиране за всяка доза.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Saxenda вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Попитайте дали вашата аптека предоставя тези функции за достъпност. Ако не го направят, Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които го правят.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Saxenda, отколкото е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции. Ако използвате твърде много Saxenda, Вашият лекар може да Ви наблюдава внимателно за признаци и симптоми на предозиране. В проучвания хората са имали предозиране на Saxenda.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране на Saxenda, могат да включват:

 • силно гадене
 • силно повръщане
 • тежка хипогликемия (ниски нива на кръвната захар)

Какво да направите, ако използвате твърде много Saxenda

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте инжектирали твърде много Saxenda. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар ви препоръча Saxenda, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Saxenda без препоръка на Вашия лекар. Използвайте Saxenda точно както е предписал Вашият лекар. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ако съм постигнал целите си за отслабване, трябва ли дозата ми Saxenda да се намалява постепенно?
 • Ако имам анамнеза за рак на щитовидната жлеза, бих ли използвал най-ниската доза Saxenda?
 • Как се различава дозата или схемата на дозиране на Saxenda в зависимост от моето начално тегло?

За да научите повече за Saxenda, вижте тези статии:

 • Всичко за Saxenda
 • Saxenda и Cost: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss