Подробности за дозировката за Onglyza

Onglyza е преустановена перорална таблетка с марка. Съдържаше активната съставка саксаглиптин и се използваше за лечение на диабет тип 2. Onglyza обикновено се приема веднъж на ден. Но вече не се предлага на пазара.

Onglyza се предписва на възрастни с диабет тип 2, за да помогне за контролиране на нивата на глюкозата. Това беше част от план за лечение, който включваше здравословна диета и упражнения.

Активната съставка в Onglyza е саксаглиптин. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Onglyza принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на дипептидил пептидаза-4 (DPP-4). Тази статия описва предишните препоръчани дози Onglyza, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Onglyza, вижте тази задълбочена статия.

Към октомври 2023 г. Onglyza е спрян. Тази статия е написана преди лекарството да бъде премахнато от пазара. Отстраняването на Onglyza от пазара не се дължи на опасения относно ефикасността или безопасността. Но Onglyza вече не се предписва от здравни специалисти и не се предлага в аптеките.

Каква е дозировката на Onglyza?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Onglyza. Всички дози са посочени в милиграми (mg).

Onglyza форма Силни страни на Onglyza Типична дозировка Максимална дозировка
орална таблетка • 2,5 мг
• 5 мг
2,5 mg или 5 mg веднъж дневно 5 mg веднъж дневно

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Onglyza.

Каква е формата на Onglyza?

Onglyza се предлага като перорална таблетка.

Какви са силните страни на Onglyza?

Onglyza се предлага в две концентрации: 2,5 mg и 5 mg.

Какви са обичайните дози Onglyza?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при диабет тип 2

Типичната доза Onglyza за възрастни с диабет тип 2 е 2,5 mg или 5 mg, приемани веднъж дневно.

Onglyza използва ли се дългосрочно?

Да, Onglyza обикновено се предписва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

В определени случаи Вашият лекар може да коригира дозата на Onglyza. Например, ако имате проблеми с бъбреците или ако приемате други лекарства, които могат да взаимодействат с Onglyza, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате по-ниска доза от лекарството.

Примери за лекарства, които взаимодействат с Onglyza, включват:

 • някои противогъбични средства, като кетоконазол (Nizoral) и итраконазол (Sporanox, Tolsura)
 • определени лечения за ХИВ, като ритонавир (Norvir)

 • някои антибиотици, като кларитромицин (Biaxin)
 • някои антидепресанти, като нефазодон

Ако имате някакво заболяване, като инфекция или треска, или ако имате травма или операция, говорете с Вашия лекар. В някои случаи те може да препоръчат промяна в дозата на Onglyza.

Важно е да уведомите Вашия лекар за всички други състояния, които имате, и за всички лекарства, които приемате, преди да започнете да приемате Onglyza. След това те могат да препоръчат най-добрата доза Onglyza за Вас.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Onglyza може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • други лекарства, които приемате*
 • други състояния, които може да имате*
 • независимо дали ви е планирана операция или имате скорошно заболяване, инфекция или травма*

* Вижте “Коригиране на дозата” по-горе.

Как се приема Onglyza?

Onglyza се предлага като перорална таблетка. Не забравяйте да поглъщате таблетките Onglyza цели. Не цепете, смачквайте или режете таблетките. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство. Можете да приемате Вашата доза Onglyza със или без храна.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Onglyza, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Можете също да видите раздела „Изтичане“ на тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Onglyza в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Onglyza, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Не приемайте две дози Onglyza наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Onglyza навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Onglyza, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, ако сте приели твърде много Onglyza

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Onglyza. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Onglyza.

Дозировката на Onglyza подобна ли е на дозите на метформин?

Формите на Onglyza и метформин (Glumetza, Fortamet) са подобни. И двете лекарства се предлагат под формата на перорални таблетки. Метформин също се предлага като перорален течен разтвор и като таблетка с удължено освобождаване*.

Onglyza се приема само веднъж дневно. В зависимост от формата на метформин, той може да се приема веднъж или два пъти дневно.

Дозата в милиграми за всяко лекарство също се различава. Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар. Те могат да препоръчат най-добрия вариант за лечение за вас.

* „Удължено освобождаване“ означава, че лекарството се освобождава бавно в тялото ви за дълъг период от време.

Колко време отнема Onglyza да започне да действа?

Onglyza започва да действа веднага след като приемете първата си доза. Но поради начина, по който действа лекарството, вероятно няма да усетите действието на лекарството в тялото ви. Може да отнеме седмици, преди да забележите промяна в нивата на кръвната си захар. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за лечение на Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Onglyza, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Onglyza, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Onglyza без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Onglyza точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ако Onglyza не ми действа, може ли да се увеличи дозата ми?
 • Може ли моят лекар да намали дозата на лекарството ми, ако имам нежелани реакции от Onglyza?
 • Променя ли се дозата ми в зависимост от другите ми лекарства?
 • Моите други медицински състояния влияят ли на моята доза Onglyza?

За да научите повече за Onglyza, вижте тези статии:

 • Onglyza (саксаглиптин)
 • Странични ефекти на Onglyza: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss