Подробности за дозировката за Mydayis

Mydayis (смесени амфетаминови соли) е лекарство, отпускано с рецепта, използвано за лечение на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Лекарството идва като капсула, която обикновено се приема веднъж на ден сутрин.

Mydayis се приема за лечение на ADHD при възрастни и някои деца.

Активната съставка в Mydayis е смес от амфетаминови соли. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Mydayis принадлежи към група лекарства, наречени стимуланти.

Тази статия описва дозите на Mydayis, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Mydayis, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Mydayis?

Прочетете за типичните дози Mydayis по-долу.

Забележка: Тази кратка схема на дозиране подчертава основните дози на Mydayis. Не забравяйте да прочетете за повече подробности относно дозите за възрастни и дозите за деца. Капсулите идват в милиграми (mg).

форма Силни страни Начална доза
капсула • 12,5 мг
• 25 мг
• 37,5 мг
• 50 мг
12,5 мг

Каква е формата на Mydayis?

Mydayis идва като капсула с удължено освобождаване. „Удължено освобождаване“ означава, че след като приемете доза, лекарството се освобождава в тялото ви бавно с течение на времето. Това позволява Mydayis да се приема само веднъж на ден.

Какви са силните страни на Mydayis?

Mydayis се предлага със следните силни страни:

 • 12,5 милиграма (mg)
 • 25 мг
 • 37,5 мг
 • 50 мг

Какви са обичайните дози на Mydayis?

Mydayis се предписва за лечение на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) при възрастни.

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Вашата типична начална доза ще бъде 12,5 mg веднъж дневно. Вашият лекар може да увеличи дозата Ви, ако е необходимо. Ако е така, те обикновено добавят 12,5 mg всяка седмица, докато дозата осигури желания ефект. Максималната доза за възрастни е 50 mg веднъж дневно.

Уверете се, че приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Каква е дозировката на Mydayis за деца?

Mydayis се предписва за лечение на ADHD при деца на възраст от 13 до 17 години.

Типичната начална доза за вашето дете ще бъде 12,5 mg веднъж дневно. Техният лекар може да увеличи дозата, ако е необходимо. Ако е така, ще изчакат да мине поне 1 седмица. След това ще увеличат дозата до 25 mg веднъж на ден. Максималната доза за деца е 25 mg веднъж дневно.

Mydayis използва ли се дългосрочно?

Да, Mydayis обикновено се приема като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Ако имате сериозни проблеми с бъбреците, Вашият лекар ще Ви предпише по-ниска доза Mydayis или ще избере друго лекарство.

Ако приемате лекарства, които взаимодействат с Mydayis, Вашият лекар може да увеличи или намали дозата на Mydayis. Примери за тези лекарства са:

 • омепразол (Prilosec)
 • аскорбинова киселина
 • трамадол (ConZip)
 • ритонавир (Norvir)

Говорете с Вашия лекар, ако планирате да приемате нови лекарства с рецепта или лекарства без рецепта.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Mydayis.

Какъв е еквивалентът на дозата, ако премина от Mydayis към Adderall?

Подобно на Mydayis, Adderall е лекарство със смесени амфетаминови соли, което се използва за лечение на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Доза Mydayis, еквивалентна на Adderall, може да не работи еднакво за всички.

Еквивалентът на дозата е дозата на едно лекарство, която предизвиква същия ефект във вашето тяло като специфичната доза на друго лекарство. някои изследвания е разгледал дозировката на Mydayis в сравнение с дозата на Adderall.

Ако обмисляте да смените лекарството, говорете с Вашия лекар как да го направите безопасно. Те ще вземат предвид няколко фактора, включително:

 • колко дълго всяко лекарство остава в тялото ви
 • други лекарства, които приемате
 • вашата здравна история

Процесът на смяна на лекарства вероятно ще включва две стъпки. Първо, Вашият лекар обикновено намалява бавно дозата на текущото лекарство, докато спрете да го приемате. Тогава е вероятно те бавно да увеличат дозата на новото лекарство. Важно е да следвате схемата на дозиране, предоставена от Вашия лекар.

Вашият лекар може да обсъди промяната на вашето лекарство и да отговори на специфичните ви здравни нужди.

Какви изследвания ще трябва да си направя преди първата доза Mydayis?

Преди да започнете Mydayis, Вашият лекар ще проведе тестове и ще зададе въпроси относно здравната Ви история. Това ще включва физически преглед и кръвни изследвания. Те вероятно ще трябва да проверят сърдечната ви функция, бъбречната функция и кръвното налягане. Освен това те ще задават въпроси, за да определят риска от зависимост от Mydayis.

Вашият лекар може да обсъди тези тестове с вас. Те могат също да обсъдят какво означават техните резултати за вашето лечение с Mydayis.

Каква е дозата Mydayis за нарколепсия?

Производителят на лекарства Mydayis няма препоръчителна доза за нарколепсия. Амфетаминовите лекарства са изследвани за лечение на нарколепсия. (Mydayis е амфетамин.) Но използването на Mydayis за тази цел би било употреба извън етикета. Не по предназначение означава, че лекар предписва лекарство за състояние, различно от одобрените му употреби.

Говорете с Вашия лекар, ако искате информация относно възможностите за лечение на нарколепсия.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Mydayis може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, за което приемате лекарството
 • твоята възраст
 • други лекарства, които може да приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ в раздела „Каква е дозировката на Mydayis?“ по-горе)

Как се приема Mydayis?

Обикновено ще приемате Mydayis веднъж на ден, когато се събудите. Той продължава 16 часа, така че не го приемайте, когато трябва да спите.

Можете да поглъщате Mydayis със или без храна. Но се опитайте да го приемате по един и същи начин всеки ден. Например, ако предпочитате да го приемате с храна, опитайте се винаги да го приемате с храна.

Ако имате проблеми с преглъщането на капсули, можете да поръсите съдържанието им върху лъжица ябълково пюре. След като го направите, изяжте цялото ябълково пюре веднага, без да дъвчете.

Можете да прочетете повече в ръководството за лекарства. Можете също да видите тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Mydayis вижте тази статия. Препоръчително е да съхранявате Mydayis на безопасно място, далеч от деца.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Проверете дали вашата аптека предлага тези функции за достъпност. Ако не го направят, Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които го правят.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Mydayis в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Mydayis, не я приемайте късно през деня. Ако го вземете тогава, може да ви попречи да спите. Вместо това го вземете в определеното време на следващия ден. Не приемайте две дози наведнъж.

Ако не сте сигурни дали е твърде късно да приемете пропусната доза, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Mydayis навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Mydayis, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • безпокойство
 • бързо дишане
 • треска
 • гадене, повръщане или диария
 • промени в кръвното налягане
 • свръхактивни рефлекси, като потрепвания
 • треперене
 • болка в мускулите
 • объркване
 • паника
 • ускорен сърдечен ритъм или проблеми със сърдечния ритъм
 • халюцинации
 • припадък

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Mydayis

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Mydayis. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Mydayis и оттегляне и зависимост

Mydayis е контролирано вещество. Това означава, че лекарството се регулира от правителството поради специфични рискове. По-конкретно, Mydayis има висок риск от зависимост и злоупотреба. (При зависимост тялото ви се нуждае от лекарството, за да функционира както обикновено. При неправилна употреба лекарството се приема по начин, различен от предписания.)

Ако спрете приема на Mydayis внезапно, може да имате симптоми на отнемане. Симптомите на отнемане са странични ефекти от спирането на лекарство, от което тялото ви е зависимо. Някои от тези симптоми включват депресия и силна умора.

Ако обмисляте да спрете Mydayis, не спирайте приема му внезапно. Първо говорете с Вашия лекар как бавно да намалявате дозата. Това ще помогне за намаляване на риска от симптоми на отнемане.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Mydayis, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Mydayis без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Mydayis само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ще има ли по-ниска доза Mydayis по-малък риск от зависимост?
 • Ако текущата ми доза Mydayis не действа достатъчно добре, ще бъде ли увеличена дозата?
 • Мога ли да поръся съдържанието на капсулата Mydayis върху храна, различна от ябълково пюре?
 • Кога трябва да взема дозата си, ако работя през нощта?
 • Ако започна да приемам лекарство за депресия, ще трябва ли да се промени дозата ми Mydayis?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss