Отговори на вашите често задавани въпроси: идиопатична хиперсомния и депресивни симптоми

Много хора с идиопатична хиперсомния (IH) изпитват депресивни симптоми. Причината за IH е неизвестна, така че е трудно да се каже дали едното състояние причинява другото.

Когато живеете с идиопатична хиперсомния (IH), завършването на ежедневните дейности може да бъде предизвикателство. Прекомерната сънливост може да затрудни поддържането на взаимоотношения и справянето със задачите у дома, в училище или на работа.

Много хора с IH изпитват проблеми с психичното си здраве в допълнение към физическите ефекти на състоянието. По-старо проучване от 2013 г. изчислява, че до една четвърт от хората с IH изпитват депресивни симптоми.

Тази цифра може да подценява действителната честота на депресия при хора с IH, тъй като по-скорошно проучване показа, че повече от 90% от респондентите с разстройство хиперсомния съобщават, че изпитват поне един симптом на депресия или тревожност.

Връзката между IH и депресията е сложна. Тази статия разбива някои от често задаваните ви въпроси относно симптомите на депресия при IH, включително ролята на лечението при всяко състояние.

Дали идиопатичната хиперсомния е симптом на депресия?

Хиперсомнията или неспособността да останете будни и бдителни през деня, въпреки достатъчно сън, е често срещана при депресия. Намалената енергия и умората често се считат за ключови признаци, че някой може да изпитва депресия.

Но определящата природа на идиопатичната хиперсомния е, че тя е идиопатичен в природата. Това означава, че няма ясна, разпознаваема причина за прекомерната сънливост и нарушенията на съня, които хората с IH изпитват.

Така че докато хиперсомнията често е симптом на депресия, IH е отделно нарушение на съня.

В сравнение с хората, които изпитват хиперсомния поради разстройство на настроението като депресия, е установено, че хората с IH имат:

 • по-бързо заспиване
 • по-качествен сън
 • по-дълго време за сън
 • повече трудности при събуждане от сън

Едното състояние причинява ли другото?

Тъй като причината за IH е неизвестна, трудно е да се каже дали едното състояние причинява другото.

някои експерти предполагат, че депресивните симптоми могат да бъдат резултат от трудности при адаптирането към живота с IH. Симптомите на IH могат да засегнат много аспекти на общото благосъстояние, включително взаимоотношения и социално здраве, работа или академични постижения и способността за извършване на ежедневни дейности.

Но леченията, които намаляват сънливостта и други симптоми на IH, не винаги подобряват депресивните симптоми, така че връзката между двете вероятно не е толкова проста.

Възможно е също основните физически фактори или фактори на околната среда, които водят до депресивни симптоми, също да предизвикат IH. Това би означавало, че двете състояния са свързани, но не е задължително да са причинени едно от друго.

Докато не се разкрие повече за това какво причинява IH, може да е трудно да се знае как точно са свързани тези две състояния.

Кои депресивни симптоми най-често се появяват при идиопатична хиперсомния?

Разнообразие от депресивни симптоми са често срещани при IH. Според ан онлайн анкета попълнено от 129 възрастни с IH, най-честите симптоми на психичното здраве са:

 • затруднено концентриране
 • загуба на интерес към обичайните дейности
 • раздразнителност
 • тъжно настроение
 • социална изолация

Често се съобщава за безпокойство, вина и чувство за безполезност.

Помагат ли антидепресантите при идиопатична хиперсомния?

Като цяло, изследванията показват, че депресията при IH обикновено може да се управлява с лекарства.

Ефектите от употребата на антидепресанти върху IH обаче са сложни. Някои антидепресанти могат да причинят нарушения на съняа други повишават сънливостта.

Скорошно Проучване от 2022 г също установи, че при хора с IH и нарколепсия допълнителните проблеми, свързани с дълбокия бърз сън (REM), са по-чести при хора, които приемат антидепресанти.

Ако се нуждаете от антидепресант, който да ви помогне да управлявате депресивните си симптоми с IH, вашият здравен екип ще работи с вас, за да намерите правилното лекарство и дозировка, за да сведете до минимум въздействието върху съня ви.

Как да говоря с моя лекар за депресивни симптоми с идиопатична хиперсомния?

Говоренето с вашия лекар за вашето психично здраве може да бъде непосилно за някои хора и може да е трудно да знаете откъде да започнете. Може да ви е по-лесно първо да обсъдите физическите симптоми, които изпитвате, като лош сън, и след това да преминете към умствените и емоционалните симптоми.

За да поддържате разговора по правилния път и да гарантирате, че всичките ви притеснения са разгледани, Американската академия на семейните лекари ви препоръчва:

 • задайте цел за срещата
 • запишете вашите симптоми и потенциални стресови фактори преди назначаването
 • изразете ясно притесненията си
 • бъдете открити и честни

След като имате установен план за лечение, не забравяйте да се свържете с вашия здравен екип след няколко седмици, за да ги уведомите дали лечението ви работи или ако имате някакви допълнителни притеснения. Вашият лекар може също така да ви насочи към терапевт или друг специалист по психично здраве.

Животът с IH може да засегне много аспекти на вашето благополучие, включително вашето психично здраве. Депресията е често срещана при хора с IH и комбинираните ефекти на тези две състояния могат да направят все по-трудно справянето с ежедневните дейности и управлението на взаимоотношенията.

Депресията при IH е управляема, но изборът на метод на лечение изисква внимателно обмисляне, тъй като някои антидепресанти могат да доведат до или да влошат съществуващите проблеми със съня.

Ако смятате, че изпитвате симптоми на депресия, вашият здравен екип може да ви помогне да разберете вашите възможности и да създадете план за лечение, който работи най-добре за вас и вашите симптоми на IH.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss