Най-доброто ръководство за определяне на размера на менструалната чашка

Гети изображения/Клаус Ведфелт

Менструалните чашки се предлагат в множество размери, защото тялото на всеки човек е различно.

И така, как да разберете кой да изберете? Е, може да отнеме известно експериментиране. Ето накратко какво да имате предвид при избора на размер на менструалната чашка.

Какви размери на менструалната чашка се предлагат?

Малки и големи са два най-често срещани размера. Но може да видите малък, наречен 1 или A, и голям, наречен 2 или B.

Някои марки имат по-голяма гама от размери, включително такива, подходящи за тийнейджъри и хора с ниска шийка на матката.

Доста объркващо, размерът обикновено не е свързан с това колко течност може да побере чашата, а колко е широка.

Размерите на менструалните чашки еднакви ли са при различните марки?

Не. Няма стандартно ръководство за оразмеряване на менструални чашки, с едно сравнение откриване на диаметри с малки размери, вариращи от 39 mm до почти 49 mm при различни марки.

Малкият размер обикновено е предназначен за хора под 30-годишна възраст, които нямат раждане или бременност.

По-големият размер обикновено е за хора на възраст над 30 години или които имат анамнеза за бременност или раждане.

Няколко производители определят размера на чашката според обилността на менструалния цикъл.

Все пак може да се наложи да опитате няколко, за да намерите идеалното прилягане.

Повечето марки имат изчерпателно ръководство за размери, включително препоръки, базирани на вашия индивидуален начин на живот.

Популярните марки включват:

  • Lunette предлага модел 1 за лек до умерен поток и модел 2 за умерен до силен поток.

  • DivaCup предлага модел 0 за хора под 18 години, които не са имали цикъл, модел 1 за хора между 19 и 30 със средно течение и модел 2 за хора над 30-годишна възраст или с по-силно течение.

  • MeLuna предлага чашки със стандартна височина и по-къси чашки за ниски шийки на матката в четири различни размера, вариращи от дизайни за тийнейджъри до такива за хора, които са имали няколко вагинални раждания.

  • Lena предлага малък размер за начинаещи и хора с ниска шийка на матката, голям размер за опитни потребители или хора със силно течение и още по-малък, по-мек дизайн за хора с чувствителна анатомия.

  • Cora предлага размер 1 за хора, които са нови в чашките или които имат леко до средно течение и размер 2 за хора, които са раждали или имат средно до силно течение.

  • Intimina предлага няколко иновативни чашки, включително една за начинаещи и една, която може да се навива на тънко като тампон, за да предложи комфорт на хора, които имат по-висока шийка на матката или по-силен поток.

Какви фактори трябва да се имат предвид при определяне на размера на менструалната чашка?

Въпреки че някои фактори са по-важни от други, си струва да вземете предвид всички по-долу, когато избирате размер.

Възраст

Някои марки предпочитат да не определят размера на чашата според възрастта, но ще го видите да се споменава в много сайтове като него може да повлияе на стегнатостта на мускулите на тазовото дъно.

Обикновено по-малките размери са за хора до 30 години, а по-големите са за тези над 30 години.

Може да намерите и по-малки чаши, специално предназначени за тийнейджъри, които не са имали цикъл.

История на раждането

Независимо дали сте раждали или сте имали донос, също може да повлияе на размера на менструалната чашка.

Отново, това е всичко за мускулите на тазовото дъно и как бременността може да ги отслаби.

Така че по-малките чаши обикновено се препоръчват за хора, които не са раждали или са имали доносена бременност, а по-големите трябва да се чувстват по-сигурни за тези, които са родили или са бременни до донос.

Височина на шийката на матката

Височината на шийката на матката е основно дължината на вагиналния ви канал. Тя може да се променя по време на менструалния ви цикъл, така че ще искате да знаете най-ниската му позиция.

По-високата шийка на матката означава, че чашата ще стои по-нагоре. Следователно малките чашки, които обикновено са по-къси, могат да бъдат проблематични, тъй като може да ви е трудно да ги достигнете.

За да разберете дали шийката на матката ви е високо или ниско, вкарайте най-дългия си пръст във вагината на или малко преди първия ден от менструацията и опипайте шийката на матката.

Ще бъде в горната част на вагиналния ви канал и трябва да се усеща като върха на носа ви –гладка релефна част с трапчинка в средата.

Ако пръстът ви трябва да влезе докрай, преди да стигнете до шийката на матката, вероятно имате висока шийка на матката. Но ако го достигнете при първото кокалче, вероятно е ниско. Между тях е средно.

Обща годност

Възрастта и бременността могат да отпуснат мускулите на тазовото дъно, но упражненията могат да осигурят стягащ ефект.

Така че, ако сте доста активни, може да не се нуждаете от по-големия размер, предназначен за по-възрастни хора или тези, които са имали пълна бременност или са родили вагинално.

По същия начин, изпробването на различни видове твърдост си струва, тъй като може да откриете, че по-твърдата чаша е по-добра за активни дни.

Менструален поток

Въпреки че не всички производители на менструални чашки споменават потока в ръководствата за оразмеряване, това е нещо, върху което трябва да се помисли.

По-лек поток –където обикновено трябва да сменяте обикновен тампон или тампон няколко пъти на ден –обикновено се равнява на по-малка менструална чашка.

По-тежък поток –където трябва да сменяте силно абсорбиращ тампон или тампон на всеки 2 до 3 часа —често е по-подходящ за по-големи размери чаши.

Дължина на чашата

Ако чашата е твърде дълга, за да се побере във вагиналния ви канал, вероятно няма да работи и вероятно ще бъде неудобна.

Можете да разберете правилната дължина за вас, като измерите къде се намира шийката на матката с помощта на гореспоменатия метод.

Диаметър на чашата

Размерите на менструалната чашка обикновено се отнасят до диаметъра на чашката. Така че малка чаша ще има по-малък диаметър от голяма чаша. (Не забравяйте, че размерите на диаметъра на марката варират.)

Размерът на диаметъра, който изберете, ще зависи от други фактори, като вашата възраст и история на бременността.

Капацитет на чашата

Менструалните чашки могат да задържат различно количество течност.

По-малките обикновено могат да задържат 25 до 27 милилитра, докато по-големите имат обем от около 30 милилитра.

Капацитетът обикновено не е важен фактор, освен ако нямате голям поток.

Дали определени фактори са по-важни от други?

Най-важно е менструалната ви чашка да е достатъчно широка, за да пасне сигурно в тялото ви.

Това означава да се фокусирате върху неща като вашата възраст и история на раждане, а не върху менструалния ви поток.

Как да разберете дали размерът, който използвате, е правилният размер на менструалната чашка?

След като се упражните малко, трябва да можете да поставяте и изваждате чашата си без много проблеми. И след като влезе, трябва да се чувства удобно.

Ако чашата ви е твърде малка, вие може да забележи течове и може да ви е трудно да достигнете за отстраняване.

Но ако е твърде голям, вероятно ще причини дискомфорт, тъй като може да не успеете да го поставите толкова навътре, колкото трябва.

Други често задавани въпроси

Неудобни ли са менструалните чашки?

Менструалната чашка трябва да се усеща като тампон –знаете, че е там, но не е неудобно.

Единственият път, когато вероятно ще изпитате дискомфорт, е, ако чашата е твърде голяма за тялото ви, твърде твърда или се опитвате да я извадите, без първо да счупите уплътнението, като прищипете основата.

Но ако чувствате болка или дискомфорт, когато използвате правилния размер менструална чашка, консултирайте се със здравен специалист. Възможно е да има основно заболяване, причиняващо болка, като вагинизъм.

Можете ли да използвате менструална чашка, ако имате силни спазми?

Менструалните спазми произхождат от матката, която не е мястото, където седи менструалната чашка. Това означава, че е малко вероятно те да причинят спазми.

Това, че вече имате силни спазми, също не трябва да бъде пречка –хората с болезнена менструация и състояния като ендометриоза и PCOS използват менструални чашки.

Някои хора са открили, че чашките помагат на техните спазми, докато други са открили, че ги влошават.

Понастоящем няма доказателства в подкрепа на нито едно от тези анекдотични открития.

Ще повлияе ли носенето на менструална чашка на начина, по който използвате банята?

Можете да отидете до тоалетната нормално с менструална чашка.

Той се намира във вагиналния канал, така че няма да блокира уринирането или движението на червата.

Всеки натиск обаче може да избута менструалната чашка надолу по вагиналния канал. Така че е добра идея да се уверите, че все още е на мястото си, когато сте готови.

Има ли рискове от носенето на грешен размер менструална чашка?

Повечето проблеми с размера идват с незначителни рискове, като дразнене и изтичане.

Но има шанс за по-големи рисковеи двете с твърде малка или твърде голяма чаша.

Ако чашката ви е твърде малка, тя може да засмуче шийката на матката, причинявайки болка или пролапс, когато се отстрани.

И чаша, която е твърде голяма, може да попречи на потока на урината поради оказване на натиск върху тъканите около влагалището.

Долния ред

Може да отнеме няколко опита, за да намерите идеалната менструална чашка. Не само, че всички марки имат различни размери, но също така може да е трудно да определите какво е най-добро за вашето тяло, без да експериментирате.

За щастие, някои марки ви позволяват да получите парите си обратно, ако чашата не е подходяща. Така че съсредоточете се върху възрастта и историята на ражданията като отправна точка и продължете оттам.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато не се опитва да открие начин за прогонване на мигрена, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също така е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss