Най-добрите възможности за психотерапия за шизофрения

Психотерапията може да бъде ценно лечение на шизофрения, но е важно да намерите най-добрия тип психотерапия за вас.

Психотерапията често се използва в комбинация с лекарства за лечение на шизофрения. Определянето на най-добрата психотерапевтична опция за шизофрения зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания.

Има много различни видове психотерапии, всяка от които може да ви подкрепи по различни начини. Въпреки това, някои психотерапии, като когнитивно-поведенческата терапия, се препоръчват на всички хора, живеещи с шизофрения.

Част от изграждането на всеки ефективен план за лечение включва идентифициране на това, което работи най-добре за вас. Вашето собствено уникално преживяване на шизофрения ще определи както вида на лечението, от което може да се нуждаете, в допълнение към неговата ефективност за вас.

Какви са най-добрите психотерапевтични възможности за шизофрения?

Проучвания за ефективността на всички различни психотерапии, препоръчвани при шизофрения, все още са в ход. Трудно е да се определи някой като най-добрият. Въпреки това се смята, че комбинация от различни терапии може да предложи най-голяма полза и да ви помогне да намерите тази, която работи най-добре за вас.

През 2020 г. Американската психиатрична асоциация публикува актуализирани насоки за лечение на шизофрения. Освен различните лекарства, той също така идентифицира кои психотерапии се препоръчват за хората, живеещи с шизофрения. Те включват:

Когнитивна поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия се препоръчва като стандартна част от лечението на шизофрения както в Съединените щати, така и в Обединеното кралство. Той е добре проучен и е доказано, че подобрявам положителни симптоми за тези, които живеят с умерени случаи на шизофрения.

Неговите потенциални ползи обаче продължават да бъдат оспорвани, тъй като базата от доказателства се разширява. Многобройни проучвания за неговата ефективност показват противоречиви резултати. Изглежда, че предлага ползи за много хора, но те не са изпитани от всички.

Психообразование

Целта на психообучението е да увеличи знанията ви за шизофренията. Това обикновено включва информация за самото заболяване, както и за възможностите за лечение и очакванията.

Може също така да включва образование, което има за цел да подобри вашите лични убеждения и перспективи относно шизофренията. Идеята е да ви даде информация, която в крайна сметка ще подобри качеството ви на живот и желанието ви да продължите да получавате лечение.

Психообучението може да се провежда в различни условия и е доказано, че предотвратява рецидивите на симптомите, според голяма 2021 преглед. Психообучението обикновено се провежда индивидуално или в семейни сесии.

Семейна подкрепа

Семейните лечения също често се препоръчват при шизофрения. Лечението обикновено включва ключови членове на вашето семейство, които или участват в грижите за вас, или живеят с вас.

Примерите за семейно лечение могат да включват някои от следните теми:

 • образование
 • намаляване на стреса
 • техники за емоционална обработка
 • разрешаване на проблем
 • комуникационни стратегии

Изследване от 2022 г. идентифицира значението на семейните лечения, които понякога се пренебрегват от екипите за грижи. Ползите от семейното лечение са идентифицирани, както следва:

 • подобрения в социалното функциониране
 • намаляване на рецидивите на симптомите
 • подобрения на общите симптоми

Когнитивна ремедиационна терапия

Наричан още терапия за когнитивно подобряване, този тип терапия се фокусира върху подобряване на цялостната когнитивна функция при шизофрения. Това може да бъде особено полезно, ако забележите затруднения в някоя от следните области:

 • памет
 • внимание
 • разсъждение и решаване на проблеми
 • социално познание

Когнитивната ремедиационна терапия използва компютърни програми и различни работни листове с упражнения, които имат за цел да подобрят когнитивната функция. Изследване от 2020 г. и 2021 г подкрепи неговата ефективност за цялостната когнитивна функция при шизофрения.

Работи ли психотерапията при шизофрения?

В комбинация с лекарства психотерапията обикновено се счита за полезна при шизофрения. Почти винаги се препоръчва като част от цялостен план за лечение.

Важно е да определите кой тип психотерапия работи най-добре за вас. Може да се наложи да опитате няколко различни типа в началото, но в крайна сметка можете да преследвате това, което изглежда полезно.

Психотерапията работи, като ви помага да управлявате симптомите си и да разработите нови стратегии за справяне. Работата със специалист по психично здраве може да ви помогне да проучите някои от факторите на начина на живот и поведението, които допринасят за вашите симптоми.

Каква е целта на психотерапията при шизофрения?

Може да има няколко различни цели за психотерапия при шизофрения. В крайна сметка основната цел е да ви помогне да подобрите качеството си на живот и да намалите тежестта на симптомите.

Някои специфични цели на психотерапията за шизофрения могат да включват:

 • намалена рецидив на симптомите
 • подобрено придържане към лечението
 • подобрена когнитивна функция
 • емоционална подкрепа и методи за справяне
 • подобрено социално и трудово функциониране

Можете също така да работите върху конкретни цели със здравен специалист. Ако имате нужда от помощ в някоя конкретна област, можете да я адресирате, както сметнете за добре. При шизофрения обикновено се насърчава участието и ангажирането в грижите ви.

Могат ли групите за подкрепа да помогнат при шизофрения?

Ако сте склонни да работите добре в групи или предпочитате подкрепата на групова обстановка, тогава групите за поддръжка може да са ценни за вас. Ще имате възможност да споделите гледни точки с други, които изпитват подобни симптоми.

Ако сте склонни да се изолирате, групите за подкрепа също могат да помогнат за предотвратяване на изолацията и да помогнат за общуване с другите, както отбелязва по-възрастен 2015 проучване. Като цяло, изследванията от 2020 г. установиха, че възприеманата социална подкрепа може значително да подобри възстановяването.

Долен ред

Има различни възможности, които можете да преследвате, ако живеете с шизофрения и се интересувате от психотерапия. Много от тези опции все още се проучват за специфичните им ползи, но някои са показали доказани ползи.

Редовното посещение на психотерапевтични сесии може да бъде важна част от вашия живот и благополучие. Психотерапията може да предложи нови стратегии за управление на вашите симптоми и също така може да бъде възможност за вас да се почувствате по-заземени и свързани с общността.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss