Може ли млякото с магнезия да облекчи запека?

Преглед

Запекът е състояние, което засяга почти всеки в даден момент. Появява се, когато движението на червата е затруднено или когато изхожданията се случват рядко.

Тъй като изпражненията остават в червата за по-дълго време, стават твърди и сухи. Това прави преминаването по-трудно.

Магнезиевото мляко е сред най-често срещаните лекарства за лечение на запек без рецепта. Това течно слабително е съединение, наречено магнезиев хидроксид. Често е ефективен за краткосрочно облекчаване на запек, но не е идеален за лечение на хроничен запек.

Какво причинява запек?

Честа причина за лек или временен запек е диетата с ниско съдържание на фибри. Изберете храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, за да увеличите фибрите в диетата си.

Яденето на твърде много млечни продукти също може да причини запек при някои хора.

Пиенето на твърде малко вода може да има същия ефект. Поддържането на хидратация е важно по много причини, включително здрави черва.

Заседналият начин на живот също може да намали честотата на изхожданията ви. Ако сте бременна, имате и повишена вероятност от запек.

Някои лекарства, като успокоителни, хапчета с желязо или лекарства за понижаване на кръвното налягане, също могат да причинят запек.

По-сериозни здравословни проблеми също могат да причинят запек. Синдромът на раздразненото черво, заболяването на щитовидната жлеза и ракът на дебелото черво са сред състоянията, които водят до запек. Хората с множествена склероза или болест на Паркинсон понякога могат да изпитат периоди на запек.

Как действа магнезиевото мляко при запек

Магнезиевото мляко е вид хиперосмотично слабително. Този вид орално слабително действа чрез изтегляне на вода в червата от близката тъкан. Това омекотява и овлажнява изпражненията. Той също така помага за увеличаване на чревната активност.

Физиологичен разтвор, лактулоза и полимерни лаксативи са трите вида хиперосмотични лаксативи. Магнезиевото мляко е физиологичен лаксатив. Тези видове лаксативи са известни още като „соли“. Те са предназначени да действат бързо. Можете да очаквате да имате движение на червата в рамките на шест часа след приемане на магнезиево мляко.

Лактулозните лаксативи изтеглят повече вода в червата от околните тъкани, но действат по-бавно от физиологичните видове. Хората използват видове лактулоза за хроничен запек.

Ако имате повтарящи се пристъпи на запек или ако имате нужда от продължително лечение, магнезиевото мляко не е подходящ вариант.

Дозировка

Прочетете внимателно етикета, за да определите подходящо за възрастта количество. Например, деца на възраст от 6 до 11 години могат да приемат 1 до 2 супени лъжици мляко от магнезия на Phillips. Всеки на възраст 12 или повече години може да има 2 до 4 супени лъжици на доза. Не приемайте повече от една доза на ден.

Вие също трябва да пиете чаша вода или друга течност от 8 унции с всяка доза.

Много супермаркети и дрогерии продават магнезиево мляко и други лаксативи. Консултирайте се с Вашия лекар, ако все още имате нужда от слабително след една седмица ежедневни лечения или ако запекът Ви е придружен от гадене и повръщане.

Кой трябва да внимава с магнезиево мляко

Повечето хора на възраст над 6 години могат безопасно да приемат магнезиево мляко. За деца под 6 години първо говорете с лекаря на детето си.

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете магнезиево мляко, ако:

  • имат бъбречно заболяване.
  • са на диета с ограничение на магнезий
  • приемайте всякакви лекарства, отпускани по лекарско предписание, тъй като някои могат да взаимодействат с магнезиево мляко
  • сте бременна или кърмите, в този случай трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемете какъвто и да е вид слабително

Магнезиево мляко е краткосрочно лечение. Ако трябва да го приемате често, за да имате движение на червата, или ако го опитате и все още нямате редовни движения на червата, говорете с Вашия лекар. Може да имате основно медицинско състояние.

Възможни странични ефекти

Основният страничен ефект от приема на магнезиево мляко или всяко слабително средство е диарията. Обикновено, ако приемете дозата, препоръчана на етикета, резултатът трябва да бъде нормално движение на червата.

Всеки обаче реагира на лекарствата малко по-различно. Дори подходяща доза може да доведе до редки изпражнения, но това обикновено е временен страничен ефект.

Ако се появи диария или се почувствате гадене, спрете приема на магнезиево мляко. Ако се появи по-сериозен страничен ефект, като ректално кървене, незабавно посетете Вашия лекар. Това може да показва по-сериозни здравословни проблеми.

Как да предотвратим запек

Има три основни начина на живот, които можете да направите, за да предотвратите запек:

Яжте диета с високо съдържание на фибри

Храненето на диета с високо съдържание на фибри обикновено ви помага да поддържате редовно. Препоръчителните храни включват горски плодове и други плодове, зелени, листни зеленчуци и пълнозърнест хляб и зърнени храни.

Намалете приема на млечни продукти, ако смятате, че може да ви причиняват проблеми с храносмилането. Възможно е да получите достатъчно калций от немлечни източници.

Пийте много течности

Поддържането на добра хидратация е важна част от предотвратяването на запек. Освен ако не е указано друго от Вашия лекар, опитайте се да пиете около осем чаши вода на ден. Други видове течности може да са добре, включително чай и сок.

Имайте предвид, че соковете обикновено са с високо съдържание на захар. Напитките, които съдържат много кофеин или алкохол, могат да действат като диуретици и да намалят нивата на течности в тялото.

Размърдай се

Липсата на физическа активност, както и наднорменото тегло или затлъстяването могат да допринесат за запек. Стремете се да правите поне 30 минути умерени до интензивни упражнения на ден. Може да искате да опитате джогинг, бързо ходене или аеробика. Можете също да помислите за отборни спортове или плуване.

Outlook

Магнезиевото мляко обикновено действа при първия прием. Можете да очаквате да имате движение на червата в рамките на шест часа. Понякога това може да се случи само за половин час.

Естеството и причината за вашия запек могат да повлияят на това колко време е необходимо, за да подейства лечението. Ако нямате движение на червата в рамките на ден или два след приемане на магнезиево мляко, може да се нуждаете от по-силно лечение.

Ако имате основно медицинско състояние, което може да причини запек, не забравяйте да обсъдите употребата на слабително с Вашия лекар. Може да се наложи да координират ефективно лечение с други лекарства, които приемате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss