Може ли лупусът да засегне вашите зъби?

Лупусът може да причини широк спектър от симптоми, потенциално засягащи здравето на устната кухина, включително зъбите и венците.

Лупус, или системен лупус еритематозус (SLE), е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно се насочва към здрави тъкани и органи, причинявайки широк спектър от симптоми.

В някои случаи състоянието може да засегне здравето на устната кухина, потенциално засягайки зъбите и венците.

Може ли лупусът да причини проблеми със зъбите?

Проучване предполага, че хората със СЛЕ са изправени пред повишен шанс за проблеми с оралното здраве.

Лупусът може да засегне зъбите ви по различни начини, включително следното:

 • Гингивит и пародонтит: Тези възпалителни състояния засягат венците и поддържащите зъбите структури, като потенциално причиняват проблеми като рецесия на венците, разклатени зъби и дори загуба на зъби. Проучване предполага, че фактори като генетика, общи орални бактерии, дисрегулация на имунната система и общи елементи на околната среда могат да допринесат за тези проблеми при индивиди с лупус.
 • Сухота в устата (ксеростомия): Някои хора с лупус могат да изпитат сухота в устата поради болестта на Sjögren, което може да бъде вторично състояние. Намаленият поток на слюнка може да допринесе за кариес и други орални проблеми.
 • Болка в челюстта и проблеми с темпоромандибуларната става (TMJ): Лупусът може да причини болка и възпаление на ставите, включително TMJ, което може да доведе до болка в челюстта, затруднено отваряне и затваряне на устата и проблеми с хапането и дъвченето.
 • Странични ефекти на лекарството: Лекарствата за справяне със симптомите на лупус, като кортикостероиди и имуносупресори, могат да имат странични ефекти, които засягат оралното здраве, като повишена чувствителност към инфекции или забавено заздравяване на рани.
 • Кариес: Фактори, свързани с лупус, включително сухота в устата, предизвикана от медикаменти, могат да допринесат за повишен шанс от кариес.
 • Орални язви: Лупусът може да причини болезнени язви или рани в устата, засягащи устната лигавица, включително венците, езика и вътрешната страна на бузите.
 • Васкулит: В някои случаи васкулитът, свързан с лупус, може да доведе до орални усложнения чрез засягане на кръвоносните съдове в устната кухина.

Как да се грижите за зъбите си, когато имате лупус

Грижата за вашите зъби, когато имате лупус, е важна за поддържане на добро орално здраве и предотвратяване на усложнения.

Ето някои съвети относно грижата за зъбите, заедно със стоматологичните лечения, които могат да бъдат полезни:

 • Редовни стоматологични прегледи: Посещавайте редовно зъболекаря си за прегледи, в идеалния случай на всеки 6 месеца. Тези посещения могат да помогнат за ранно откриване и решаване на проблеми с оралното здраве. Информирайте зъболекаря си за диагнозата си лупус и всички лекарства, които приемате.
 • Изплаквания за уста: Обмислете използването на антимикробни или флуоридни води за изплакване на устата, особено ако имате анамнеза за проблеми със зъбите.
 • Управление на страничните ефекти на лекарствата: Ако приемате лекарства, които причиняват сухота в устата, обсъдете възможностите за справяне с това състояние с вашия зъболекар. Можете да лекувате сухота в устата със заместители на слюнката.
 • Устна хигиена: Поддържайте последователна рутинна орална хигиена. Мийте зъбите си поне два пъти на ден с паста за зъби с флуор и използвайте конец за зъби всеки ден. Използвайте четка за зъби с мек косъм, за да не повредите венците си.
 • Приложения с флуор: Вашият зъболекар може да нанесе флуориден лак за укрепване на зъбния емайл, особено ако имате суха уста.
 • Диетични съображения: Балансираната диета с ниско съдържание на захар и кисели храни може да помогне за предотвратяване на кариес. Пиенето на много вода също може да помогне за намаляване на сухотата в устата.
 • Персонализирани предпазители за уста: Ако имате проблеми с TMJ или скърцате със зъби поради болки в ставите, свързани с лупус, вашият зъболекар може да препоръча специално направен предпазител за уста за защита на зъбите ви.
 • Лечение на орални лезии: Ако развиете орални язви или лезии, дължащи се на пристъпи на лупус, вашият зъболекар може да препоръча локално лечение за облекчаване на дискомфорта.
 • Пародонтална грижа: Ако имате проблеми с венците, вашият зъболекар може да препоръча по-често почистване и премахване на котлен камък, за да се справите с гингивит и пародонтит.

Как да избелите зъбите си безопасно, когато имате лупус

Избелването на зъбите ви, когато имате лупус, изисква специални грижи, за да се гарантира вашето орално здраве и цялостно благосъстояние.

Ето няколко съвета за безопасно избелване:

 • Професионално избелване: Избелването на зъбите в кабинета от вашия зъболекар често е най-безопасният избор за хора с лупус. Те могат да използват подходящите продукти и да наблюдават напредъка ви.
 • Избягвайте суровите методи „направи си сам“: Избягвайте комплектите за избелване без рецепта и суровите лекарства „Направи си сам“. Те могат да бъдат абразивни и да влошат оралната чувствителност, която изпитвате поради лупус.
 • Поддържайте добра устна хигиена: Редовното четкане, почистване с конец и прегледи при зъболекар са от решаващо значение. Лупусът може да увеличи риска от проблеми с венците, така че усърдната грижа за устната кухина е от съществено значение.
 • Изберете неабразивна паста за зъби: Изберете паста за зъби, създадена за чувствителни зъби, за да избегнете допълнително дразнене.
 • Останете хидратирани: Лупусът и неговите лекарства могат да доведат до сухота в устата. Пиенето на вода може да ви помогне да поддържате устата си влажна и да намалите дискомфорта.

Лупусът може да доведе до различни проблеми със зъбите, най-вече произтичащи от автоимунния и възпалителния характер на заболяването. Тези проблеми могат да включват пародонтоза, рани в устата и сухота в устата.

Ако живеете с лупус, важно е правилно да управлявате оралното си здраве. Това често включва редовни стоматологични прегледи, добри практики за орална хигиена и в някои случаи координация между стоматологични и медицински грижи за справяне със специфични орални прояви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss