Може ли имунотерапията да лекува рак на простатата?

Въпреки че някои видове имунотерапия са одобрени за лечение на рак на простатата, тя не е толкова често използвана в сравнение с други методи на лечение като химиотерапия.

Имунотерапията е вид лечение, което работи с вашата имунна система за борба с раковите клетки. Класифицирана като биологична терапия, тази мярка за лечение използва живи организми, което я отличава от другите лечения на рак.

Ето какво трябва да знаете за това как имунотерапията може да помогне при лечението на рак на простатата, както и нейната ефективност и потенциални странични ефекти.

Ползи от имунотерапията при рак на простатата

Имунотерапията се използва най-често при рак на простатата, който е в напреднал стадий или който не реагира на химиотерапия. Може също да се комбинира с химиотерапия, лъчева терапия или операция.

Лекарят може да препоръча имунотерапия за рак на простатата, тъй като тя не причинява толкова много странични ефекти, колкото химиотерапията и лъчетерапията. За разлика от тези традиционни лечения, имунотерапията атакува само раковите клетки, а не здравите.

Освен това имунотерапията може да обучи имунната ви система да се бори с бъдещи ракови клетки, което може да доведе до по-дълги времена на ремисия. Това се дължи на феномен, известен като „имунопамет“.

Колко ефективна е имунотерапията при рак на простатата?

Както всички лечения на рак на простатата, ефективността на имунотерапията зависи от индивида и може да не работи при всички. Освен това се използва само за напреднали случаи.

Според един 2020 прегледракът на простатата обикновено не показва значителни отговори на имунотерапии в сравнение с други видове рак в напреднал стадий.

Има множество видове имунотерапевтични лекарства на пазара, но само два вида в момента са одобрени за лечение на рак на простатата:

 • Имуномодулатори: Те действат чрез активиране на „инхибитори на контролни точки“ върху вашите имунни клетки и насочване към пътищата на PD-1/PD-L1 в тялото, за да попречат на раковите клетки да растат и да се репликират. Имуномодулаторите се използват предимно за рак на простатата, който се повтаря или се е разпространил.
 • Ваксини: За разлика от традиционните ваксини, които предотвратяват инфекции, ваксините срещу рак използват вашите собствени имунни клетки, за да атакуват раковите. В случай на рак на простатата такива ваксини съдържат протеини на простатна кисела фосфатаза (PAP). Ваксините срещу рак могат да се обмислят, когато напреднал рак на простатата вече не реагира на хормонално лечение.

Продължават клиничните изпитвания, за да се определи възможността за допълнителни имунотерапии за рак на простатата. Те включват антитела, приемни клетъчни терапии, допълнителни ваксини срещу рак и др.

Потенциални рискове и странични ефекти

Честите нежелани реакции от имунотерапията включват кожни реакции. Симптомите могат да включват:

 • болка или болезненост
 • зачервяване
 • подуване
 • обрив
 • сърбеж

Други възможни нежелани реакции могат да включват:

 • грипоподобни симптоми, като треска, гадене и мускулни болки
 • болка в ставите
 • задръстване на синусите
 • кашлица
 • главоболие
 • умора
 • задържане на течности
 • намален апетит
 • диария или запек
 • високо кръвно налягане
 • сърцебиене
 • възпаление на органа
 • инфекции

Макар и рядко, имунотерапията крие риск от причиняване на тежки или животозастрашаващи възпаления или алергични реакции. В такива случаи лекарят може да предпише стероиди, за да помогне за потискане на свръхактивността на имунната ви система.

Разбиране на процедурата за имунотерапия при рак на простатата

Имунотерапията обикновено се прилага в амбулаторни условия, което означава, че не е необходимо да оставате в болница за това лечение.

Точната процедура зависи от вида на имунотерапията, която получавате. Можете да очаквате следното:

 1. Както ваксините, така и имуномодулаторите са интравенозни (IV) лечения.
 2. За да направите ваксина срещу рак на простатата, ще бъдете свързани с машина за няколко часа докато премахва белите кръвни клетки от тялото ви. След това тези клетки се изпращат в лаборатория, където се комбинират с PAP протеини. След като това приключи, новата комбинация се прилага чрез IV инфузии.
 3. Имуномодулаторите се състоят от специфични лекарства, които се прилагат чрез IV инфузии. Медицински специалист ще вкара игла във вена по време на лечението.
 4. Имуномодулаторните лечения се повтарят всеки път 2 до 3 седмици. Ваксините срещу рак се повтарят два пъти, така че получавате общо 3 лечения. Всяка ваксина се поставя на интервал от 2 седмици.

Как да се подготвим за имунотерапия

Говорете с Вашия лекар колко време може да отнеме всяка имунотерапевтична сесия. Можете да вземете телефон, слушалки или материали за четене, за да прекарате времето си.

Докато някои центрове за лечение позволяват семейството и приятелите ви да ви придружават, други могат да поискат вашите близки да останат в чакалнята по време на лечението.

Възстановяване след имунотерапия

За разлика от химиотерапията, имунотерапията има малко значителни странични ефекти. Повечето нежелани реакции отшумяват в рамките на 3 дни след лечението с имунотерапия. Болката и грипоподобните симптоми могат да бъдат лекувани с лекарства без рецепта като ацетаминофен (тиленол).

Каква е цената на имунотерапията за рак на простатата?

Докато имунотерапията става все по-популярна, тя също така остава скъпа възможност за лечение. Настоящите оценки показват, че може да струва поне $100 000 на година. Частната застраховка може да покрие част от разходите, но е важно да се свържете с вашия доставчик предварително.

Имунотерапията може също да бъде частично покрита от Medicare и други правителствени програми. Както установи ретроспективно кохортно проучване от 2023 г., плащанията на Medicare за разходите за имунотерапия са се увеличили значително от 2016 г. насам, което подчертава факта, че това лечение е все по-търсено.

Често задавани въпроси относно имунотерапията при рак на простатата

Преди да започнете имунотерапия за рак на простатата, помислете за следните ключови въпроси, които може да искате да обсъдите с Вашия лекар:

Може ли ракът на простатата да се лекува с имунотерапия?

Имунотерапията е едно от възможните лечения за рак на простатата. Обикновено се счита, че химиотерапията не работи или ако ракът се е разпространил.

Има ли имунотерапия за стадий 4 на рак на простатата?

Имуномодулаторните лекарства и ваксините срещу рак са два вида имунотерапии, които са одобрени за напреднали стадии на рак на простатата.

Какъв е успехът на имунотерапията при рак на простатата?

Степента на успех на имунотерапията не е толкова значима за рак на простатата в сравнение с други видове рак. Проучванията все още продължават, за да се определи защо това е така. Някои хора обаче го правятимат успех с това лечение.

За вкъщи

Имунотерапията не се счита за лечение от първа линия за рак на простатата, но може да се обмисли при напреднали случаи, когато други лечения не са подействали. В момента те включват имуномодулатори и ваксини срещу рак.

Изследванията на други нови имунотерапии за рак на простатата продължават. Говорете с лекар, ако се интересувате да научите повече за клиничните изпитвания и искате да знаете дали имунотерапията е опция за вашия случай.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss