Може ли високият холестерол да повлияе на кожата ви?

Високият холестерол е доста често срещано състояние, при което в кръвта ви циркулира твърде много холестерол. Холестеролът е липид (мазнина), който може да се натрупа в плаки във вашите артерии, като ги стеснява и ограничава притока на кръв към и от сърцето ви. Това може да доведе до сърдечно заболяване, инфаркт или инсулт.

Високият холестерол обикновено не причинява симптоми, освен ако не доведе до усложнение. Това означава, че често не знаете, че имате висок холестерол, докато лекарят не ви изследва кръвта за това.

Но високите нива на циркулиращи мазнини (холестерол и триглицериди) понякога могат да доведат до забележими кожни промени. Първата следа, че имате висок холестерол, може да дойде в необясним набор от подутини, петна от мека жълтеникава кожа или обезцветяване на крайниците ви.

Тези кожни симптоми може да са важен знак, че трябва да управлявате нивата на холестерола си.

Ето кратко описание на това как неконтролираният висок холестерол, включително фамилната хиперхолестеролемия, може да повлияе на кожата ви и какво да правите по въпроса.

Холестерол: Колко високо е твърде високо?

Липиден панел може да измери общото количество холестерол в кръвта ви.

 • Под 200 mg/dL е оптималното ниво.
 • Между 200 и 240 mg/dL предполага гранично висок холестерол.
 • Нива от 240 mg/dL или по-високи показват висок холестерол.

Към 2022 г. повече от 94 милиона Американците над 20-годишна възраст са имали гранично висок или висок холестерол. Експертите подозират, че много други го имат, но не са диагностицирани.

Как високият холестерол се отразява на кожата ви?

Когато твърде много холестерол циркулира в кръвта ви, той може да се натрупа в мастни натрупвания под кожата. Това може да причини обрив от оранжеви или жълтеникави подутини, пълни с мазнина.

Холестеролът може също да блокира малки кръвоносни съдове, наречени капиляри, които доставят кислород на кожата. Това може да доведе до промяна на цвета на повърхността на кожата ви. Може също да допринесе за кожни заболявания като псориазис.

Високият холестерол понякога може да доведе до по-сериозно състояние, наречено холестеролова емболия. Тогава кристал от холестеролна плака се отчупва и блокира вена или артерия. Това може да доведе до кожни язви или други усложнения.

Първата стъпка за справяне с кожен проблем, свързан с холестерола, е идентифицирането на състоянието. След това можете да лекувате основните причини, включително управление на нивата на холестерола и триглицеридите.

Какви са кожните симптоми на висок холестерол?

Кожните заболявания, причинени от високи нива на холестерол и триглицериди, варират от леки до по-тежки. Ето някои от най-често срещаните.

Ксантома

Ксантомите са локализирани мастни (липидни) отлагания, които обикновено засягат кожата, тъканите под кожата и сухожилията. Има няколко категории ксантома:

 • Еруптивен ксантом: внезапната поява на нещо, което изглежда като обрив от няколко подутини по кожата ви, пълни с мастни натрупвания от холестерол
 • Туберозни или сухожилни ксантоми: възли, които често се срещат по кокалчетата, коленете, лактите и задните части
 • Верукозни ксантоми: подобни на брадавици ксантоми във вътрешната лигавица на устата ви или понякога по гениталиите
 • Планарни ксантоми: плоски или леко повдигнати петна във всяка част на тялото

Ксантелазма

Ксантелазмата е най-често срещаният тип планарен ксантом. Това е меко петно ​​от жълтеникави подутини около очите ви, обикновено около ъглите на очите ви, които са най-близо до носа ви. По-често се среща на горния клепач, отколкото на долния, но може да засегне и двата.

Псориазис

Псориазисът е възпалително състояние на кожата, което причинява надигнати, червени, сърбящи петна по кожата поради необичайно бърза обмяна на кожните клетки. Това е хронично автоимунно заболяване, което причинява възпалителен отговор в тялото ви. Може да засегне кръвоносните ви съдове, причинявайки по-висок риск от сърдечни заболявания.

Според изследване от 2017 г. има и връзка между псориазиса и високите нива на холестерола. Изследователите все още не са сигурни защо е така. Ако имате псориазис, може да помислите за проверка на нивата на холестерола и триглицеридите.

Холестеролна емболия

Холестеролова емболия възниква, когато кристали, съставени от холестерол и други вещества, се отделят от плаки в една от големите ви артерии. След това те преминават през вашата кръвоносна система, преди да се задържат в по-малка артерия или кръвоносен съд.

Това може да блокира притока на кръв към тази област, причинявайки увреждане и кожни симптоми като:

 • язви по краката
 • обезцветяване на кожата
 • гангрена
 • сини или лилави пръсти
 • livedo reticularis

Livedo reticularis

Livedo reticularis е синкаво-червено петно ​​по кожата в мрежест модел. Обикновено се проявява по бедрата, стъпалата, пръстите на краката, задните части, долните крака или други крайници. Много неща могат да причинят модела, включително холестеролова емболия.

Свържете се с лекар, ако не изчезне от само себе си и части от кожата ви станат много тъмносини до черни. Може да имате запушване, което се нуждае от спешна медицинска помощ.

Снимки на кожни симптоми на висок холестерол

Очите ви също може да се опитват да ви кажат нещо

Ако сте по-млади от 45 години и сте забелязали пръстен около ириса, който не е бил там преди, може да развивате аркус на роговицата.

Това е светъл пръстен, съставен от сиви, жълти или бели отлагания по външния ръб на роговицата. Това е често срещано след средна възраст, но ако го развиете преди 45-годишна възраст, това може да е признак на висок холестерол или фамилна хиперхолестеролемия.

Кога да се свържете с лекар

Високият холестерол може да доведе до няколко животозастрашаващи състояния, включително сърдечни заболявания и инсулт. Добра идея е да си уговорите среща със здравен специалист, за да проверявате нивата на холестерола си рано и често.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва изследването на холестерола да започне на 20-годишна възраст и на всеки 5 години след това за хора с нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Хората със сърдечно-съдови заболявания или техните рискови фактори трябва да изследват холестерола по-често.

Как да управлявам кожните симптоми на висок холестерол?

Ключът към лечението на състоянието на кожата ви е да откриете и адресирате основната причина. Вашият здравен екип може да ви помогне да идентифицирате състоянието си, да ви предупреди за потенциални рискове и да препоръча начини за управление на вашите симптоми.

Ако състоянието на кожата ви се дължи на висок холестерол, вашият здравен екип ще препоръча промени в начина на живот като:

 • диета
 • упражнение
 • намаляване на стреса
 • спиране на тютюнопушенето

Те могат също да препоръчат лекарства за понижаване на холестерола, ако е необходимо.

Как мога да намаля холестерола си?

The Американска сърдечна асоциация препоръчва няколко ключови начина за понижаване или предотвратяване на високия холестерол:

 • Изследвайте нивата на холестерола си и обсъдете резултатите със здравен специалист.
 • Яжте здравословна за сърцето диета.
 • Бъдете физически активни.
 • Спрете да пушите, ако пушите.

 • Отслабнете, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване.

Високият холестерол е често срещано състояние, засягащо милиони хора, някои от които не знаят, че го имат.

Когато в кръвта ви циркулира твърде много холестерол и други мазнини, те могат да се натрупат в артериите ви. Това може да доведе до животозастрашаващи състояния като сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт. Може също да доведе до множество кожни заболявания.

Ако забележите мастни натрупвания под кожата си, жълтеникави подутини, петна около очите или леко до силно обезцветяване на кожата, може да имате кожно заболяване, свързано с висок холестерол.

Важно е да работите с вашия здравен екип, за да проверите и управлявате нивата на холестерола си. Ако високият холестерол е причина за състоянието на кожата ви, Вашият лекар може да препоръча лекарства или промени в начина на живот, които да помогнат за понижаване на нивото на холестерола и да помогнат на вас и кожата ви да останете здрави.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss