Можете ли да използвате епинефрин (или EpiPen) за лечение на астматичен пристъп?

Епинефринът не е първо средство за лечение на астма. Но при спешни случаи EpiPen може да помогне за отваряне на дихателните пътища, докато чакате спешните служби.

Анафилактичните реакции и астмата са различни медицински състояния, но могат да причинят припокриващи се симптоми, като задух, стягане в гърдите и хрипове. Ако имате астма, може би се чудите дали е безопасно да използвате епинефрин – който е одобрен като лечение от първа линия за анафилаксия – за лечение на симптомите на астма.

Инхалаторите, като албутерол, често са първият подход за лечение, който лекарите препоръчват при астматичен пристъп. Но епинефринът, който можете да вдишвате или приемате като инжекция, може да помогне при спешни случаи за облекчаване на симптомите на астма като стягане в гърдите и недостиг на въздух.

Тази статия ще разгледа дълбоко епинефрина и как може да се използва за лечение на астма, дали се препоръчва за лечение на астма, рисковете от употребата му за астма и как да създадете план за действие за астма.

Какво представлява епинефринът?

Известен също като адреналин, епинефринът е едновременно хормон и невротрансмитер, което означава, че е свързан както с нервната, така и с ендокринната система. Адреналинът се произвежда от вашите надбъбречни жлези. Обикновено се освобождава, когато тялото ви е подложено на стрес. Той включва „борба или бягство“ на тялото ви, което подготвя тялото ви да действа бързо, като ви помага да поемете повече кислород.

Лекарите предписват синтетичната форма на адреналин, епинефрин, на хора, които изпитват спешни медицински състояния като анафилаксия. Може да се използва и при заболявания, свързани със сърцето.

Епинефринът действа в тялото ви по няколко различни начина, включително следното:

 • Разширява дихателните ви пътища, карайки ви да дишате по-дълбоко и по-бързо. Това може да помогне за намаляване на подуването на дихателните пътища.
 • Увеличава притока на кръв към мускулите ви.
 • Това кара сърцето ви да изпомпва по-бързо.
 • Той стяга кръвоносните ви съдове и отклонява кръвта към основните органи и мускули, които може да се нуждаят от повече кръв по време на спешност.

Как се използва епинефрин за лечение на астма

Епинефринът обикновено не е първото средство за лечение на астма. Но някои хора могат да го използват в тежки или животозастрашаващи ситуации.

Вдишването е един от най-честите начини, по които можете да използвате епинефрин по време на астматичен пристъп. Инхалаторите за епинефрин се предлагат в течна (аерозоли) или пулверизирана форма, която можете да вдишвате през устата си.

За да използвате инхалатор с епинефрин:

 • Разклатете го и отстранете капачката, покриваща мундщука му.
 • Поставете инхалатора в устата си и натиснете надолу, докато поемате дълбоко въздух.
 • Задръжте дъха си за малко (само докато се чувствате комфортно). Това помага на лекарството да се абсорбира по-бързо.
 • Използвайте инхалатора само толкова пъти, колкото препоръча Вашият лекар.

Кой е добър кандидат за инхалатор с епинефрин?

Доклад от 2022 г. отбелязва, че международните насоки за астма не подкрепят употребата на епинефрин при остра астма, но може да се препоръча за:

 • човек с астма, която е свързана с анафилаксия или подуване на гърлото
 • човек, изпитващ животозастрашаващи симптоми на астма, който е далеч от лекарски кабинет или болница
 • човек с астма, който не реагира на стандартното лечение

Рискове от употребата на епинефрин за астма

Според доклад от 2004 г. използването на епинефрин за астма е свързано с някои рискове:

 • Някои хора с животозастрашаваща астма може да не реагират на инхалиран епинефрин и това може да доведе до дихателна недостатъчност.
 • Не всеки ще разбере как да използва правилно епинефрин при астма.
 • Може да причини нежелани реакции като замаяност, треперене и рядко сърдечни проблеми.
 • Ако лекар прилага епинефрин с помощта на тръба, поставена в трахеята ви, може да изпитате промени в жизнените си показатели, включително дишането и пулса.

Можете ли да използвате EpiPen за астма?

Можете да използвате EpiPen, ако имате тежки симптоми на астма и нямате инхалатора си или достъп до лекарски кабинет или болница. Но ако имате задух, незабавно се обадете на 911, за да получите спешна медицинска помощ.

Според Американската фондация за астма и алергии (AAFA), използването на EpiPens за лечение на астма не е популярно днес, тъй като няколко други лекарства осигуряват бързо облекчаване на симптомите на астма. Но в миналото инжекционният епинефрин се е използвал в спешните отделения за лечение на симптоми на астма, които не отговарят на стандартното лечение.

Хората с анамнеза за астма и анафилаксия могат да използват EpiPen преди да приемат лекарства за астма. Това е така, защото анафилаксията и астмата имат някои припокриващи се симптоми и може да е трудно да се каже дали това, което изпитвате, е анафилактична реакция, симптоми на астма или и двете.

Астмата и анафилаксията се появяват едновременно. Проучване от 2020 г. отбелязва, че анамнезата за астма е свързана с тежка анафилаксия при деца.

Но има разлики между условията.

Анафилаксия астма
Причинява се от реакция на имунната система към алерген. Причинява се от фактори като чувствителност към алергени, генетика и фактори на околната среда.
Обикновено засяга цялото тяло. Засяга предимно белите дробове и дихателните пътища.
Обикновено причинява уртикария по тялото. Не предизвиква появата на копривна треска.
Обикновено започва веднага след излагане на алергени, като ужилване от пчела, храна или лекарства. Симптомите на астма могат да се появят и изчезнат или да се влошат с течение на времето.

Какво да направите при спешен случай на астма

При спешен случай на астма се обадете на 911 или на местните служби за спешна помощ и използвайте вашия спасителен инхалатор.

Епинефрин срещу албутерол за астма

Албутерол принадлежи към клас лекарства, наречени бронходилататори. Одобрен е за лечение на астма и често е първият избор при астматични пристъпи. Помага за отваряне и отпускане на дихателните пътища, за да увеличи притока на въздух в белите дробове, което прави дишането по-лесно.

Въпреки че епинефринът се счита за безопасен за случайна употреба при хора с астма, експертите смятат, че албутеролът действа по-добре. А Проучване от 2019 г показват, че албутерол може да бъде по-ефективен за лечение както на леки, така и на тежки симптоми на астма, в сравнение с епинефрин.

Други лекарства, използвани за лечение на астма

Други лекарства, които лекарите могат да предписват за астма, включват:

 • лекарства за бързо облекчаване като албутерол, перорални кортикостероиди и ипратропиум
 • лекарства за астма, предизвикана от алерген, като лекарства за имунотерапия
 • дългосрочни лекарства за лечение на астма, включително комбинирани инхалатори, модификатори на левкотриен и теофилин
 • лекарства за спиране на основните биологични реакции, които предизвикват възпаление на белите дробове, като омализумаб, меполизумаб и бенрализумаб

Създаване на план за действие при астма

Планът за действие при астма е изпълним, стъпка по стъпка, персонализиран план, който показва какво можете да направите вие ​​и вашият здравен екип, за да помогнете за справяне с астмата, предотвратяване на астматични пристъпи и предотвратяване на влошаване на състоянието.

Ето няколко съвета за създаване на индивидуализиран план за действие при астма:

 • Включете раздел за разпознаване, когато симптомите ви се влошават.
 • Включете подробности за лекарствата, които трябва да приемате и кога да ги приемате.
 • Планът трябва да очертае какво трябва да направите в извънредна ситуация.
 • Трябва да подчертае кога трябва да се обадите на лекар или да наберете 911 или местните служби за спешна помощ.
 • Здравни организации като Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и AAFA имат шаблони за изтегляне, които може да намерите за полезни за създаване на ваш собствен план за действие за астма.

Епинефринът действа чрез стягане на кръвоносните съдове и отпускане на мускулите в дихателните пътища. Лекарите често го предписват за лечение на тежки алергични реакции при хора, страдащи от анафилаксия. Но можете да го използвате и ако имате астма, тъй като може да осигури известно облекчение на симптомите на астма като затруднено дишане и стесняване на дихателните пътища.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss