Лумбална ламинектомия: Какво да очаквате след операцията

Лумбалната ламинектомия е операция, която лекува компресията на гръбначния мозък в долната част на гърба. Операцията включва премахване на целия или част от вашия прешлен, наречен ламина.

Ламината е частта от вашия прешлен, която свързва тялото с бодливата част, която можете да почувствате по протежение на врата и гърба.

Приблизително 200 000 или повече възрастни в САЩ имат притискане на гръбначния нерв в долната част на гърба, което също се нарича лумбална спинална стеноза. Лекарите обикновено се опитват първо да го лекуват с нехирургични методи, но могат да препоръчат ламинектомия или друга операция, ако тези методи не са ефективни.

Продължете да четете, за да научите повече за лумбалните ламинектомии, включително какво се случва по време на процедурата, колко време отнема възстановяването и дали има потенциални странични ефекти.

Какво представлява лумбалната ламинектомия?

Ламинектомията е един от най-често срещаните процедури за декомпресия на гръбначния мозък и нервните коренчета. Обикновено това е процедура на избор за хора на средна възраст и възрастни с компресия, причинена от дегенерация.

Централна спинална стеноза: Основи

Вашият гръбначен мозък е основният нерв, който минава от мозъка надолу по гръбнака. Той преминава през дупка в средата на всеки прешлен, наречена гръбначномозъчен канал.

Постепенното износване на вашите прешлени и състояния като дискова херния могат да притиснат гръбначния ви мозък. Компресията в долната част на гърба може да причини следните симптоми:

 • болка и скованост в долната част на гърба
 • пареща болка в краката ви
 • изтръпване и слабост в краката ви
 • загуба на чувствителност в краката
 • загуба на контрол върху пикочния мехур или червата
 • загуба на сексуална функция

Обикновено по време на ламинектомия хирургът премахва цялата задна част на прешлена. Тази процедура може да се извърши на един или повече прешлени. Ако се отстрани само една ламина, процедурата се нарича хемиламинектомия. Ако се отстрани само част от ламината, това се нарича ламинотомия.

Когато една от пластините е отрязана, но задната част на прешлена не е отстранена, процедурата се нарича ламинопластика.

Хирурзите използват няколко различни хирургични техники за извършване на ламинектомия. Те могат да го направят като отворена операция, която е най-често срещаната, или като минимално инвазивна процедура, наречена микроламинектомия, която се извършва под микроскопско увеличение с по-малък разрез.

В 2017 проучване, изследователите установиха, че микроламинектомията е свързана с по-кратък болничен престой и намалени разходи при малка група хора. Изследователите предполагат, че по-кратките болнични престои се дължат на намаляване на болката след операцията и избягване на необходимостта от дренаж на раната.

Какво да очаквате от процедурата за лумбална ламинектомия

Ето обща представа какво можете да очаквате по време на класическата отворена ламинектомия:

 1. Ще бъдете поставени с лице надолу и ще ви бъде поставена обща анестезия чрез IV, поставен във вена на ръката или ръката ви. Пластмасова тръба ще бъде поставена в гърлото ви, за да ви помогне да дишате по време на процедурата.
 2. Вашият хирург ще направи разрез в средата на долната част на гърба ви. Те ще използват специални устройства, за да задържат мускулите, кожата и мазнините, така че да имат достъп до костта.
 3. След като идентифицират правилното местоположение, те ще отрежат ламините и ще премахнат задната част на прешлена.
 4. Хирургът ще повтори процедурата на толкова прешлени, колкото е необходимо.
 5. След като приключат, ще затворят раните с шевове. Може да Ви бъде поставен дренаж за рана след операцията, който обикновено се изважда в рамките на няколко дни.

Кой трябва да получи операция за лумбална ламинектомия?

Според Американската асоциация на неврологичните хирурзи, може да сте кандидат за операция, ако имате:

 • болка в гърба и краката, ограничаваща нормалната активност или качеството на живот
 • прогресивни неврологични състояния като слабост на краката
 • загуба на функцията на червата или функцията на пикочния мехур
 • проблеми при ходене или стоене
 • няма облекчение от лекарства и физиотерапия
 • добро цялостно здраве

Лекарите обикновено се опитват да лекуват спиналната компресия с по-консервативни методи, преди да препоръчат операция. Ламинектомията е често срещана, но доста обширна операция.

За да отговаряте на условията, трябва да сте в добро цялостно здраве и да можете да се подложите на обща анестезия. Хората с множество здравословни проблеми или други заболявания на гръбначния стълб като сколиоза може да не отговарят на условията.

Микроламинектомията се счита за a минимално инвазивен процедура, защото изисква по-малък разрез.

Какво е времето за възстановяване при тази процедура?

Много хора изпитват облекчаване на болката след ламинектомия или друга декомпресивна операция.

В проучване от 2021 г. изследователите установиха, че 73% от 2699 души, които са претърпели операция за лумбална декомпресия, са имали клинично значими подобрения на симптомите в рамките на 2 години.

Същото проучване установи, че в рамките на 3 месеца 61% са постигнали клинично значимо подобрение след първична операция и 41% след повторна операция.

Препоръки за дейности след операция

Вероятно ще можете да се върнете към леки дейности в рамките на дни или седмици след операцията, но ще отнеме повече време, за да възобновите по-тежката, по-голяма физическа активност.

В Проучване от 2020 г които са изследвали 56 гръбначни хирурзи, изследователите докладват следните препоръки:

 • Шофирането може безопасно да се възобнови средно 1 седмица след едностепенна ламинектомия.
 • Повечето хирурзи препоръчват да изчакате 2 седмици, за да шофирате след многостепенна лумбална ламинектомия.
 • Леката работа, като например канцеларска работа, обикновено може да бъде възобновена след 2 седмици.
 • Имаше променливост в препоръките за възобновяване на средна работа, която включваше кърмене и шофиране на камион, но хирурзите препоръчваха средно 6 седмици.
 • Хирурзите препоръчват 8 седмици преди започване на тежка работа след едностепенна ламинектомия и 8 до 12 седмици за многостепенна. Тежката работа включва дейности като строителни работи или зидарство.
 • Упражнения с ниско въздействие, като каране на стационарно колело, могат да се възобновят средно след 4 седмици.
 • Безконтактните спортове могат да се възобновят след около 8 седмици.
 • Контактните и високорисковите спортове не трябва да се възобновяват поне 3 месеца.

Има ли усложнения от тази операция?

Ламинектомията обикновено се счита за безопасна процедура, но като всички операции, тя идва с някои рискове.

В голям Проучване от 2020 г, изследователите установиха, че рискът от развитие на усложнение в рамките на 30 дни след ламинектомия на едно ниво е 6,7% за болнични процедури и 1,9% за амбулаторни процедури. Рискът е 7,38% за стационарни процедури на две нива и 3,17% за амбулаторни процедури. Хората в амбулаторната група обикновено са по-млади и имат по-малко затлъстяване и по-малко здравословни усложнения.

Стационарен означава прекарване на една или повече нощи в болницата, а извънболничен означава прибиране вкъщи същия ден.

В 2015 проучванеизследователите съобщават за следните усложнения в група от 500 души:

 • разкъсване на дурата, външната обвивка на гръбначния мозък: 10%
 • изтекла гръбначно-мозъчна течност: 1,6%
 • дълбока венозна тромбоза: 0,2%

 • белодробна емболия (кръвен съсирек в белия дроб): 0,2%

 • инфекция: 2,4%
 • разделяне на шевовете: 0,4%
 • повторна операция: 14,4%

В много редки случаи операцията за декомпресия на гръбначния стълб може да доведе до увреждане на гръбначния мозък, което може да причини слабост и изтръпване на краката ви. Парализата е рядко, но сериозно усложнение.

Лумбалната ламинектомия е операция за лечение на спинална компресия в долната част на гърба. Това включва отстраняване на задната част на един или повече прешлени. Обикновено това е безопасно и ефективно лечение за спинална компресия, но трябва да сте в добро цялостно здраве, за да се подложите на обща анестезия.

Вашият лекар може да препоръча лумбална ламинектомия, ако други нехирургични лечения не помогнат за справяне с болката. Те също могат да ви помогнат да определите кой тип спинална декомпресивна хирургия е най-подходящ за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss