Лечение на язви на роговицата

Важно е бързо да се лекуват язви на роговицата, за да се избегнат трайни белези или слепота.

Язвата на роговицата (кератит) е отворена рана, която се развива върху роговицата.

Роговицата е прозрачен слой тъкан, който покрива предната част на окото ви. относно 30 000 до 75 000 хората в Съединените щати развиват язви на роговицата всяка година.

Повечето се развиват поради инфекция. Повечето инфекции са причинени от бактерии, но могат да бъдат причинени и от други микроорганизми като:

  • гъбички
  • вируси
  • протозои (паразити)

Лечението на язва на роговицата трябва да започне в рамките на 12 до 24 часа на появата на симптомите. Забавянето или избягването на лечението може да доведе до трайни белези и слепота.

Нека да разгледаме най-често срещаните възможности за лечение на язви на роговицата и кога всяко лечение може да се използва.

антибиотици

Антибиотичните капки за очи помагат при лечението на бактериални инфекции. Повечето инфекции на роговицата са причинени от бактерии.

Лечението от първа линия за бактериални язви на роговицата често са широкоспектърни антибиотици, съдържащи флуорохинолони като ципрофлоксацин или офлоксацин.

Лекарите обикновено вземат тампон от окото ви за микробиологична култура, за да могат да определят коя конкретна бактерия причинява вашата инфекция и кой антибиотик ще бъде най-ефективен. Може да ви бъде предписан различен антибиотик, когато резултатите от вашата култура са готови за по-добро насочване към този специфичен тип бактерии.

Тежките инфекции, които не реагират на капки за очи, може също да се нуждаят от антибиотици, прилагани чрез IV. Нелекувани бактериални инфекции може да се разпространи в по-дълбоките тъкани на окото ви и да доведе до загуба на окото.

Антивирусни средства

Вирусите са честа причина за язви на роговицата и водеща кауза на инфекциозна слепота на едното око в развитите страни.

Антивирусните капки за очи се използват за лечение на вирусни инфекции. The най-използван антивирусно средство за тези инфекции в Съединените щати е трифлуридин. В Европа това е ацикловир.

Най-често срещаният вирус, който причинява вирусни язви на роговицата, е вирусът на херпес симплекс. относно 99% от случаите преминават в рамките на 2 седмици с лечение.

Противогъбични средства

Противогъбичните средства лекуват гъбични инфекции. Гъбичните инфекции съставляват около 5% до 10% на инфекции на роговицата. Те обикновено са по-трудни за лечение от бактериални или вирусни инфекции. Първите противогъбични лекарства, които лекарите предписват, често са натамицин капки за очи.

относно 30% гъбични инфекции не се повлияват от терапия. Хората, които не реагират, може да се нуждаят от операция или противогъбични средства, приложени чрез IV.

Антиамебна терапия

Някои инфекции на роговицата се причиняват от микроорганизми, наречени протозои, които живеят в сладка вода и почва. Лечението обикновено се състои в отстраняване на увредената тъкан и 3 до 4 месеца от лекарствата хлорхексидин и полигексаметилен бигуанид.

Навсякъде от 35% до 86% хора реагират на тези лекарства.

Кортикостероиди

Кортикостероидните капки за очи могат потенциално да помогнат за намаляване на възпалението и белези. Те често се прилагат заедно с други лечения като антибиотици и антивирусни средства, въпреки че употребата им при инфекциозни язви на роговицата остава спорна.

Кортикостероидите имат потенциала да намалят увреждането на роговицата ви, причинено от имунната ви система в отговор на инфекцията. Те обаче могат също така да отслабят имунния ви отговор и да увеличат тежестта на инфекцията.

Широко прието е, че употребата на кортикостероиди влошава изхода от гъбични язви на роговицата.

Имуносупресори

Имуносупресорите намаляват активността на имунната система за лечение на язви, причинени от автоимунни заболявания. Автоимунните язви на роговицата са често лекувани с лекарства, приемани през устата или чрез IV, като например:

  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
  • кортикостероиди
  • химиотерапия

Група лекарства, наречени биологични, са по-нова възможност за лечение. Тези лекарства се прилагат чрез IV или инжекция под кожата.

Болкоуспокояващи

Вашият очен лекар може да предпише лекарства, приемани през устата или с капки за очи или локален мехлем, за да намалите болката. Анестетичните капки за очи могат да се прилагат от медицински специалист в клиника по време на среща, но те няма да бъдат предписани за самообслужване, тъй като продължаващата употреба може да забави зарастването на язвата. Вашият лекар може да ви помоли да опишете болката си, за да разбере дали се подобрява или се влошава.

хирургия

Толкова колкото 30% до 40% на хора с инфекциозни язви на роговицата може да се наложи операция. До 50% случаите на гъбични инфекции може да се нуждаят от хирургично лечение.

Трансплантацията на роговица включва замяна на вашата роговица с роговица от наскоро починал донор. Може да се извърши трансплантация на роговица, ако не реагирате на лекарства. Те могат да излекуват 90% на бактериални инфекции, въпреки че те са по-малко ефективни при гъбични инфекции.

Какво можете да направите за язва на роговицата у дома?

Домашните средства могат да помогнат за поддържане на медицинското лечение на язви на роговицата. Те не трябва да се използват като заместител на медицинско лечение.

Може да сте в състояние да подпомогнете изцелението си или да облекчите симптомите чрез:

  • поставяне на хладен компрес върху очите за успокояване на болката
  • приемане на лекарства без рецепта (OTC), като ибупрофен или ацетаминофен
  • избягвайте да докосвате очите си с ръце
  • избягване на носенето на грим или контактни лещи, докато Вашият лекар не Ви каже, че е ОК

Как да разберете дали язвата на роговицата се лекува

Повечето язви на роговицата зарастват в рамките на няколко седмици. Язви, които не зарастват отвътре Две седмици често се наричат ​​„нелекуващи“ язви.

Трябва да започнете да забелязвате поне известно подобрение на симптомите си около няколко дни след началото на лечението. Ако симптомите Ви продължават да се влошават, Вашият лекар може да препоръча друго лечение.

Етапи на зарастване на язва на роговицата

Роговицата е много уникална. Неговата прозрачност идва от начина, по който вътрешните колагенови снопове са организирани и се поддържат много по-сухи от другите човешки тъкани.

Здравата роговица няма кръвоносни съдове, така че когато се появи язва, тя не може да се излекува сама като кожата и другите васкуларизирани тъкани. След като лечението успее да елиминира инфекцията или друга причина, възпалителните клетки ще усвоят мъртвите клетки и други остатъци.

Близкият здрав повърхностен епител (тънкият външен слой на тъканта) бавно ще мигрира и ще покрие леглото на язвата. В същото време фибробластите (клетките в съединителната тъкан) в роговицата започват да синтезират нови снопове колаген. Този нов колаген може да остави сивкаво-бял белег.

След като възпалението отшуми и епителният слой е непокътнат, роговицата ще продължи да се ремоделира. Когато подуването на тъканите отшуми, засегнатата роговица ще възвърне чистотата си. С течение на времето много хора ще видят как техните малки или умерени язви на роговицата изчезват. По-големите, по-сложни язви могат да оставят трайни белези. Може да е необходима допълнителна операция, за да се коригира това.

Често задавани въпроси относно лечението на язва на роговицата

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно лечението на язва на роговицата.

Какво е лечението от първа линия за язви на роговицата?

Язвите на роговицата най-често се развиват от инфекции. Антимикробните капки за очи често са лечение от първа линия.

Какво е най-доброто лечение за язва на роговицата?

В повечето случаи най-доброто лечение за язви на роговицата е да се насочите към основната инфекция с антимикробни капки за очи. При сериозни инфекции може да са необходими допълнителни лечения като интравенозни лекарства или операция.

За вкъщи

Язвите на роговицата обикновено се образуват поради инфекция. Повечето инфекции се причиняват от бактерии.

Лечението обикновено се състои от приемане на капки за очи за справяне с инфекцията. По-сериозните инфекции може да изискват операция или лекарства, приложени чрез IV.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss