Коя е най-добрата поза за сън при ишиас?

Седалищният ви нерв е най-големият нерв в тялото ви. Започва от гръбначния ви мозък, минава през бедрата и задните части и продължава надолу по задната част на всеки от краката ви.

Ишиасът е удар на ишиасния ви нерв. Това е Най-често причинена от дискова херния в долната част на гърба. Отличителният симптом на ишиас е прострелваща болка по протежение на нерва. Болката може да варира от лека до мъчителна и обикновено засяга едната страна.

Получаването на добър нощен сън при ишиас може да бъде трудно. Лежането в определени позиции може да окаже натиск върху раздразнения ви нерв и да предизвика обостряне на симптомите. Въпреки това, някои позиции е по-малко вероятно да причинят болка.

Научете как да спите най-добре с ишиас.

Най-добрите позиции за сън при ишиас

Ишиасът и други източници на болки в кръста могат да имат опустошителен ефект върху качеството на съня ви. Проучванията са установили до 55 процента от хората с хронична болка в долната част на гърба се справят с нарушенията на съня.

Намирането на най-добрата позиция за облекчаване на ишиас може да бъде въпрос на опит и грешка. Но като общо правило е добра идея да се придържате към позиции, които поддържат естественото подравняване на гръбначния ви стълб.

На твоя страна

Може да откриете, че спането на ваша страна помага за намаляване на болката, като премахва натиска върху раздразнения си нерв.

Как да настроите:

 1. Легнете на матрака си с наранената страна отгоре.
 2. Ако има празнина между талията и матрака, може да искате да поставите малка възглавница тук, за да намалите страничното огъване.

Поставете възглавница между коленете си

Поставянето на възглавница между коленете ви помага да поддържате таза и гръбнака в неутрално положение. Освен това предотвратява въртенето на краката ви през нощта.

Как да настроите:

 1. Първо поставете рамото си на матрака и след това настанете останалата част от тялото си върху матрака.
 2. Свийте леко коленете и поставете тънка възглавница между тях.
 3. Можете също да поставите малка възглавница под кръста си, ако има празнина.

Позиция на плода

Позицията на плода отваря пространство между прешлените ви и може да намали болката в гърба, причинена от дискова херния. Някои хора обаче смятат, че това влошава болката им.

Ако изпитвате дискомфорт в позата на плода, опитайте една от другите позиции в този списък.

Как да настроите:

 1. Легнете на една страна и приближете коленете си към гърдите, така че тялото ви да направи „С“.
 2. Можете също да добавите възглавница между коленете или под кръста.

По гръб с възглавница под коленете

Лежането по гръб помага да разпределите теглото си равномерно по гърба. Поставянето на дебела възглавница под коленете ви може да ви помогне да поддържате извивката на гръбначния ви стълб, като отпуснете флексорите на бедрата.

Как да настроите:

 1. Легнете по гръб с възглавница под главата за опора.
 2. Поставете една или две възглавници под коленете си и облегнете петите си удобно в матрака.

С кърпа или възглавница под долната част на гърба

Поставянето на кърпа или тънка възглавница под долната част на гърба може да ви помогне да запазите гръбнака в неутрално положение, като намали пролуката между гърба и матрака.

Как да настроите:

 1. Легнете с лице нагоре с удобна възглавница зад главата.
 2. Плъзнете тънка възглавница или кърпа под долната част на гърба, за да можете удобно да държите таза си в неутрално положение.
 3. Можете също да комбинирате тази техника с възглавница под коленете си, ако ви е по-удобно.

Спете на пода

Меките повърхности могат да накарат гръбначния ви стълб да се огъва от правилното подравняване. Може да откриете, че спането на пода ви помага да поддържате правилно гръбнака си.

Как да настроите:

 1. Поставете тънка постелка като постелка за йога или постелка за къмпинг на пода, където възнамерявате да спите.
 2. Легнете в някоя от горните позиции или в друга позиция, която намирате за удобна.

Най-добрата поза за сън при ишиас по време на бременност

Лекарите често препоръчват да спите на една страна по време на бременност.

Спането на лявата ви страна често се нарича идеалната позиция, защото се смята, че позволява оптимален приток на кръв през долната куха вена. Въпреки това, а Преглед на проучванията за 2019 г установи, че спането на лявата или дясната ви страна е еднакво безопасно за вас и вашето бебе.

Ако имате работа с ишиас, може да откриете, че спането на ненаранена страна помага за намаляване на симптомите. Поставянето на възглавница между кръста и матрака или поставянето на възглавница между коленете може също да помогне за намаляване на натиска върху увредения си нерв.

Избягвайте тези позиции за сън при болка при ишиас

Обикновено се препоръчва да избягвате да спите по корем, ако страдате от ишиас или други форми на болки в долната част на гърба.

Когато спите по корем, гръбнакът ви има тенденция да се извива към матрака. Тази кривина може да натовари мускулите или ставите ви, особено ако спите на мек матрак.

Независимо в каква поза спите, добра идея е да избягвате усукването на гръбначния стълб или бедрата, тъй като това може да окаже натиск върху седалищния ви нерв.

Съвети за облекчаване на седалищната болка по време на сън

Ето начини да помогнете за управлението на седалищната болка по време на сън.

 • Избягвайте меките матраци. Прекалено мекият матрак може да накара тялото ви да потъне в него и да измести гръбнака ви.
 • Опитайте средно до твърд матрак. А Преглед на проучванията за 2015 г установи, че матраците, които сами се определят като средно твърди, са най-добри за насърчаване на качеството на съня и подравняването на гръбначния стълб. Опитайте тези матраци най-добре за ишиас.
 • Поставете шперплат под матрака си. Ако смятате, че матракът ви е твърде мек, опитайте да поставите шперплат между матрака и пружината. Можете също да опитате да поставите матрака си на пода.
 • Помислете за възглавница за тяло. Възглавницата за тяло може да ви предпази от преобръщане отстрани на корем посред нощ.
 • Помислете за разтягане или йога. Добавянето на леко разтягане или йога към рутината ви преди лягане може да ви помогне да разхлабите мускулите и да намалите натиска върху нервите.
 • Вземете топла вана. Някои хора с болки в долната част на гърба смятат, че топла вана помага за успокояване на болката им.
 • Спазвайте добра хигиена на съня. Следването на добри навици за сън като поддържане на комфортна температура в стаята, лягане по едно и също време всеки ден и избягване на кофеин преди лягане може да помогне за подобряване на цялостното качество на съня.

Какво прави болката в седалищния нерв по-лоша в леглото?

Някои хора с ишиас забелязват, че симптомите им се влошават, когато са в леглото. Лежането може да увеличи натиска върху раздразнения ви нерв, особено ако спите на мек матрак, който ви кара да огъвате гръбнака си, докато спите.

Кога да посетите лекар

Ако се справяте с болка при ишиас повече от седмица, важно е да посетите лекар за правилна диагноза. Те могат да ви помогнат да определите какво причинява болката при ишиас и могат да препоръчат най-добрите възможности за лечение.

За вкъщи

Много хора с болка при ишиас намират лежането за болезнено. Като цяло спането на една страна или по гръб обикновено е по-добре, отколкото да спите по корем.

Ако спите настрани, може да ви бъде полезно да поставите възглавница между коленете и/или между кръста и матрака.

Ако обичате да спите по гръб, може да откриете, че поставянето на възглавница под долната част на гърба и/или коленете помага за намаляване на болката.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss