Колко често е ендометриозата и кой е изложен на риск?

Всеки може да развие ендометриоза. Въпреки това, процентите варират значително в зависимост от пола на лицето, определен при раждането.

Ендометриозата засяга грубо 190 милиона души които са били определени като жени при раждане (AFAB) по целия свят. Това са около 10% от хората на AFAB в световен мащаб.

Ендометриозата засяга в много по-малък мащаб хората, определени като мъжки по рождение (AMAB). Общо 16 случая са документирани. Това е значително по-малко от 1% от хората на AMAB в световен мащаб.

„Много рядко е, но е възможно хората, които по рождение са мъжки, да получат ендометриоза“, казва Лора Пърди, MD, акушер-гинеколог, главен медицински директор в Wisp, платформа за телездраве, фокусирана върху сексуалното и репродуктивното здраве.

Интерсекс хората също могат да имат ендометриоза. Към момента на публикуване има само един документиран случай на ендометриоза при интерсексуален човек.

Въпреки това, като се има предвид, че ендометриозата не е специфична за пола и че голяма част от изследванията на състоянието са съсредоточени върху cisgender жени, разумно е да се предположи, че състоянието засяга повече интерсексуални хора от това.

Чакай, значи мъжете и жените могат да развият ендометриоза?

да Хората с всякаква полова идентичност могат да развият ендометриоза. Това означава, че хората, които са небинарни, възрастови, двуполови, омниджендър или всяка друга идентичност, също могат да развият ендометриоза.

Тъй като голяма част от докладите и научните изследвания на ендометриозата са насочени изключително към cisgender жени, честотата на заболяването сред мъжете, транссексуалните и хората от друг пол не е добре докладвана.

Кой е най-застрашен от развитие на ендометриоза?

Точната причина за ендометриозата не е известна. Експертите обаче смятат, че е замесен хормонът естроген.

един Проучване от 2020 г установиха, че високи нива на естроген често се наблюдават при хора с ендометриоза. Cisgender жените и други хора от AFAB обикновено имат по-високо ниво на естроген от хората от друг пол и е възможно това да повлияе на индивидуалния риск.

Наистина, в случаите, когато пациентите на AMAB развият ендометриоза, „това най-вероятно се дължи на [estrogen] хормонална терапия“, отбелязва Пърди.

Вие също може да сте по-вероятно да развиете ендометриоза, ако:

 • да имате близък член на семейството със състоянието
 • започнала менструация преди 11-годишна възраст

 • имате кратък менструален цикъл (под 27 дни)
 • имате обилен менструален цикъл (повече от 7 дни)
 • изпитват безплодие

Какви са ранните симптоми на ендометриозата?

„Признаците и симптомите, както и интензивността, местоположението и продължителността на тези симптоми, варират от човек на човек“, казва Хедър Джефкоат, доктор по физикална терапия, специалист по сексуална дисфункция, болка и инконтиненция и автор на „ Секс без болка: Ръководство за самолечение към сексуалния живот, който заслужавате.

„Най-честият начин, по който се проявява ендометриозата, независимо дали сте мъж или жена при раждането, е коремна и тазова болка“, отбелязва Джефкоут.

Други симптоми могат да включват:

 • умора
 • болки в кръста
 • болезнена менструация
 • болка по време на вагинално или анално проникване
 • болка по време на уриниране или движение на червата
 • кървене между менструалните периоди
 • затруднено заспиване
 • запек и диария

 • гадене и повръщане

 • затруднено забременяване

Въпреки това е възможно да имате ендометриоза, дори ако не изпитвате нито един от гореспоменатите симптоми, обяснява Джефкоат. Или, ако не ги изпитвате през цялото време.

„Не всеки с ендометриоза има симптоми“, казва тя. „Понякога състоянието се открива случайно, когато пациентът има друга процедура, например.“

Как се диагностицира ендометриозата?

Златният стандарт за диагностика на ендометриоза е нещо, наречено лапароскопска хирургична биопсия, казва Джефкоут.

Тази операция позволява на лекарите да премахнат всички израстъци, сраствания или анормални тъкани, които ендометриозата може да е причинила, и да ги тестват, за да видят дали е ендометриоза.

Докато лапароскопията е единственият начин да сте сигурни дали имате ендометриоза, тя е инвазивна.

Като такива, понякога клиницистите ще се опитат да съберат допълнителна информация с преглед на таза, ултразвук или ЯМР, преди да препоръчат лапароскопия.

Какво можете да направите, за да намалите риска от ендометриоза?

Ендометриозата е идиопатично състояние. Това означава, че няма известни причини, както и конкретни начини за предотвратяването му.

Нивата на естроген са мисъл да бъде по-висок при хора с ендометриоза, което кара някои експерти да вярват, че правенето на неща за понижаване (или управление) на нивата на естроген може да помогне за контролиране на заболяването и забавяне на растежа му.

Има някои мисли, че ограничаването на животинските продукти и алкохола, редовното движение на тялото и поддържането на умерено телесно тегло може да помогне за намаляване на нивата на естроген.

Както винаги, най-добре е да се консултирате със здравен специалист, преди да направите каквито и да било големи промени в диетата или рутинните си упражнения – особено с намерението да промените нивата на хормоните си.

Долния ред

Ендометриозата е най-често срещана сред хора с AFAB с менструални нередности, които имат близки членове на семейството с болестта.

Ендометриозата обаче не прави разлика въз основа на пол, пол, гениталии, генетика или нещо друго. С други думи, всеки може да развие ендометриоза.

Така че, ако смятате, че имате или може да имате ендометриоза, консултирайте се с медицински специалист. Те ще могат да поставят диагноза ендометриоза или да разберат дали има друго основно заболяване, което причинява вашите симптоми.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss