Колко разпространен е ракът на устната кухина?

Орален рак е термин за рак на устата и задната част на гърлото. Честотата на рака на устната кухина се е увеличила от 70-те години на миналия век, въпреки че те все още съставляват само малка част от всички диагнози на рак в Съединените щати.

Според Националните институти по здравеопазване (NIH), ракът на устната кухина представлява приблизителна оценка 3% от всички диагнози рак всяка година в Съединените щати.

Най-често срещаният тип рак на устната кухина е плоскоклетъчният карцином. Този вид рак засяга тънките, плоски клетки, които изграждат кожата ви от вътрешната страна на устата ви, като венците или езика. Изследователите установяват, че този вид рак съставлява около 90% от всички случаи на рак на устната кухина.

Всеки може да получи рак на устната кухина, но той е два пъти по-разпространен при хора, определени като мъж по рождение, които са над 40-годишна възраст.

Продължавайте да четете, за да научите повече за разпространението на рака на устната кухина според възрастта, расата, пола и географията.

Бързи факти за рака на устната кухина

Според Национален институт по дентални и краниофациални изследвания:

 • Приблизително 10 от всеки 100 000 възрастни ще развият рак на устната кухина.
 • Рискът от развитие на рак на устната кухина е по-висок при мъжете, отколкото при жените.
 • Испанците и черните мъже са по-склонни да развият рак на устната кухина, отколкото белите мъже.
 • Рискът от развитие на рак на устната кухина се увеличава с напредване на възрастта.
 • Повечето хора развиват рак на устната кухина на възраст между 60 и 70 години.

Световен процент на заболеваемост по географски региони

Честотата на рака на устната кухина варира в световен мащаб в зависимост от възрастта, пола и расата. Глобалната ракова обсерватория съобщи за 476 125 нови случая на рак на устната кухина през 2020 г. в световен мащаб, като повече от половината от тези случаи са в Азия.

А проучване от 2022 г. отбелязва, че регионът с най-много случаи на рак на устната кухина в световен мащаб е Южна Азия.

Таблицата по-долу показва случаите на рак на устната кухина, както на устата (устна кухина), така и на гърлото (орофарингеален), по света през 2020 г. според Глобалната ракова обсерватория.

Географски регион Инциденти
Азия 290,536
Европа 94,518
Северна Америка 41,495
Латинска Америка и Карибите 26,772
Африка 17,199
Обща сума 470,520

Световен процент на заболеваемост по пол

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други данни в тази статия, е доста двоичен, вариращ между използването на „мъже“ и „жени“ или „мъже“ и „жени“. Въпреки че обикновено избягваме език като този, конкретността е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и констатациите.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не включват данни за или включват участници, които са били транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или genderless.

В световен мащаб мъжете развиват рак на устната кухина и орофарингеалния рак по-често от жените.

Изследователи смятат, че това може да се дължи на разликите в употребата на тютюн или алкохол и излагането на слънце между половете.

В Съединените щати доживотният риск от рак на устната кухина при мъжете е около 1 на 60 в сравнение с 1 на 141 за жени.

Пол Заболявания в световен мащаб през 2020 г
Мъжки 343,256
Женски пол 132,869

Световен процент на заболеваемост по възраст и раса

Докато ракът на устната кухина може да се развие по всяко време, той е по-често срещан при възрастни с напредване на възрастта. Според Американско дружество за борба с рака (ACS)средната възраст на хората, които получават диагноза рак на устната кухина, е 64 години.

Орален рак може да се появи при по-млади хора. Приблизително 1 на 5 души с рак на устната кухина са на възраст под 55 години.

А Проучване от 2019 г отбелязва, че черните популации имат по-висок процент на рак на устната кухина, отколкото белите популации. Проучването също така установи по-висок процент на смъртност при чернокожите хора с орален рак в сравнение с техните бели колеги. Изследователите приписват това несъответствие на рака, който се диагностицира на по-късни етапи, съчетан с неравенството в здравеопазването.

Таблицата по-долу показва нивата на заболеваемост по раса и възраст.

състезание Възраст 20–29 (%) Възраст 40–49 (%) Възраст 50–59 (%) Възраст 60–69 (%) Възраст 70–79 (%) Възраст 80+ (%)
Бяло 0,8 8.5 21.8 34.7 41.7 41.2
черен 0,9 10.2 25.9 35.8 37,0 27.6
Индианец 2.1 6.6 17.5 28.9 22.6 16.6
испанец 1.3 4.4 11.4 20.1 25.4 27.8

Прогноза за хора с рак на устната кухина

Успехът на лечението зависи от стадия на рака в момента на поставяне на диагнозата. Колкото по-рано се постави диагнозата рак, толкова по-ефективно е лечението.

Вашата възраст и общо здравословно състояние, когато ракът е диагностициран, също могат да повлияят на това как реагирате на лечението.

Таблицата по-долу изброява 5-годишна преживяемост според възрастта и стадия на рака при диагностицирането.

Етап при диагностициране Възраст 15–39 (%) Възраст 40–64 (%) Възраст 65–74 (%) Възраст 75+ (%)
Етап 1 94.1 88.2 85.6 78.9
Етап 2 75.5 73.7 66 48.8
Етап 3 61 44.8 36.5 22.5

Причини за рак на устната кухина и рискови фактори

Ако употребявате тютюн, вие сте по-вероятно да развият рак на устната кухина. Пушенето на цигари, пури, vapesи тютюн за дъвчене са водещите причини за рак на устната кухина в Съединените щати.

Тютюнът е канцерогененкоето означава, че съдържа химикали, които могат да причинят рак, като увреждат вашето ДНК.

Други причини за рак на устната кухина включват:

 • Прием на алкохол: Ако пиете големи количества алкохол, може да сте изложени на повишен риск от рак на устната кухина. Въпреки това, всеки човек е различен и това, че от време на време се наслаждавате на чаша вино с вечеря, не означава непременно, че ще получите рак на устната кухина.
 • Инфекция с човешки папиломен вирус (HPV): Тази полово предавана инфекция може причиняват рак на орофаринкса, особено HPV-16. Ако сте изложени на риск от HPV, уверете се, че сте получили ваксинация, за да предотвратите заразяването му.
 • Прекомерно излагане на слънце: Неизползването на ултравиолетова (UV) защита, като например балсам за устни със слънцезащитен фактор (SPF), и прекарването на много време на слънце може да причини рак на устната кухина. Повтарящите се слънчеви изгаряния на устните са честа причина за рак на устните.
 • Фамилна анамнеза за рак на устната кухина: Ако имате брат или сестра с анамнеза за рак на устната кухина, може да сте почти два пъти по-вероятно да развият същото състояние. Въпреки това изборът на начин на живот, като избягване на употребата на тютюн, може да ви помогне да намалите риска.

Стратегии за превенция на рака на устата

Най-добрият начин за предотвратяване на рак на устната кухина е да се откажете от пушенето или дъвченето на тютюн. Това не само ще бъде от полза за цялостното ви здраве, но и ще намали риска от развитие на рак на устната кухина.

Други начини за предотвратяване на рак на устната кухина включват:

 • Използвайте SPF: Защитата на устните и лицето ви от вредното излагане на слънце може да предотврати рак на кожата, както и някои видове рак на устната кухина. Опитайте шапка с широка периферия и слънцезащитен крем.
 • Хранене на богати на антиоксиданти храни: Антиоксидантите могат да помогнат предотврати повреда към вашите клетки, така че увеличаването на приема ви чрез диета или добавки може да намали риска от развитие на рак.
 • Ограничете приема на алкохол: Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), трябва да се опитате да ограничите консумацията си до 2 питиета на ден ако сте мъж и 1 напитка на ден ако си жена.

Рискът от развитие на рак на устната кухина нараства с възрастта и е по-разпространен сред мъжете. Чернокожите хора може да са изложени на повишен риск от развитие на рак на устната кухина.

Плоскоклетъчният карцином е най-разпространеният тип рак на устната кухина, който може да се появи върху кожата на всяка област на устата ви, като устните, венците или езика.

Пушенето или дъвченето на тютюн и пиенето на прекомерни количества алкохол могат да причинят рак на устната кухина. Две от най-ефективните неща, които можете да направите, за да предотвратите много видове рак, са да намалите приема на алкохол, ако пиете, и да намалите употребата на тютюн, ако пушите.

Получаването на лечение, докато ракът на устната кухина е в етап 1 или 2, може да подобри перспективите ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss