Колко бързо се развива ендометриозата?

Необходими са повече изследвания, за да се разбере наистина колко бързо расте ендометриозата. Ето какво знаем.

„Степента на растеж на ендометриозата варира драстично между отделните индивиди“, казва д-р Хю Тейлър, акушер-гинеколог, експерт от Yale School of Medicine, който специализира в ендометриозата и фиброидите.

Обикновено ендометриозата расте най-бързо, когато сте най-фертилни. При хора, определени като женски по рождение, това се случва през късните тийнейджърски години до края на 20-те години. Фертилитетът обикновено започва да намалява след 30-годишна възраст.

„Растежът на ендометриума често се забавя, тъй като плодовитостта спада на 40-те години на индивида“, обяснява Тейлър.

Има много малко изследвания, документиращи колко бързо расте ендометриозата, казва Мери Джейн Минкин, доктор по медицина, акушер-гинеколог, клиничен професор по акушерство, гинекология и репродуктивни науки в Медицинския факултет на Йейлския университет.

„Единственият реален начин да се документира растежът би бил да се гледа по време на лапароскопия, а никой не прави серийни лапароскопии, за да наблюдава ендометриозата“, добавя Минкин.

Има ли различни етапи на ендометриозата?

Експертите обикновено използват една от следните системи за класификация, за да диагностицират етапа на ендометриозата:

 • Американско дружество за репродуктивна медицина (rASRM)
 • ЕНЗИАН
 • Ендометриозен фертилен индекс (EFI)
 • Американската асоциация на гинекологичните лапароскописти (AAGL)

Системата rASRM е най-често срещаният показател за класификация. Има четири различни етапа.

Всеки етап е свързан с конкретен числов диапазон, който се определя от няколко фактора, включително местоположението, дълбочината и степента на подобни на ендометриума израстъци и сраствания.

Етап rASRM Алтернативно име резултат Прояви на ендометриоза
Етап 1 минимален 1–5 точки Малко повърхностни израстъци
Етап 2 лек 6–15 точки по-дълбоки израстъци
Етап 3 умерено 16–40 точки много дълбоки израстъци, малки кисти на яйчника, известно наличие на сраствания
Етап 4 тежка повече от 40 точки много дълбоки израстъци, големи кисти на яйчника, много дълбоки сраствания

Има ли някакви ограничения системата за поставяне на rASRM?

Да, има три основни ограничения.

Първо, вашето индивидуално ниво на болка не влияе върху дадения краен етап или класификация.

Някой, който получава диагноза ендометриоза в етап 1 или етап 2, например, може да има почти изтощителна болка, докато някой, който получава диагноза в етап 4, може изобщо да не изпитва болка.

„Тъй като болката не е свързана със стадия, стадирането не е полезно за прогнозиране на симптоми или рецидив“, казва Тейлър.

Системата също така не взема предвид дали болестта е повлияла на цялостната ви плодовитост.

И накрая, класификациите не са особено подробни. Това означава, че различни клиницисти могат да оценят един и същ случай на ендометриоза и да го диагностицират като два различни етапа.

Някоя от другите системи по-добра ли е от rASRM?

Не. Нито една от класификационните системи не се счита за златен стандарт.

The ENZIAN класификация е разработен, за да помогне на клиницистите да класифицират дълбоко инфилтриращата ендометриоза. Като такава, тази система може да бъде полезна за клиницисти, които обмислят хирургична интервенция за заболяването.

EFI е разработен за прогнозиране на резултатите от фертилитета при хора, които вече са претърпели операция за ендометриоза.

Разработено през 2021 г, класификацията AAGL е най-новата. Изследователи, изследващи ефикасността на тази система, установиха, че тя „надеждно разграничава нивата на хирургична сложност по-добре от системата за стадиране на ASRM“.

Те обаче добавят, че „етапът на тежест на AAGL корелира сравнимо с болката и симптомите на безплодие с етапа на ASRM.“

Но системата rASRM не е добра за измерване на болка или плодовитост. Така че системата AAGL все още е далеч от това да бъде всеобхватната система за стадиране, на която много клиницисти се надяват.

Как обикновено се диагностицира и поставя ендометриозата?

Ендометриозата обикновено се диагностицира чрез хирургична процедура, наречена лапароскопия.

Вашият хирург ще направи малък разрез в корема ви, за да може да вмъкне малка тръба с камера (лапароскоп). Ако видят необичайни израстъци или сраствания, те ще вземат малка проба (биопсия) за по-нататъшно изследване.

Много здравни специалисти се застъпват за начин за диагностициране на ендометриоза, без да се налага такава инвазивна интервенция.

Ако клиницистите можеха да диагностицират ендометриоза само от симптомите, „това би довело до по-ранна диагностика и лечение, което би могло да предотврати прогресирането на заболяването“, казва Тейлър.

Може ли етапът при диагностициране да повлияе на общата скорост на растеж?

Според Тейлър „Няма ясна връзка между стадия и скоростта на растеж.“ Но колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добре. Има различни възможности за лечение, които могат да помогнат на хората да се справят с болката си, както и да забавят прогресията на заболяването, казва той.

Някои от тези възможности за лечение включват:

 • лекарства за болка
 • хормонална терапия
 • операция

Кога трябва да се консултирате с лекар или друг медицински специалист?

Ако изпитвате някакви симптоми, които обикновено се свързват с ендометриоза, трябва да се консултирате със здравен специалист.

И помнете: болката не е единственият симптом на ендометриозата, нито е симптом, който всеки изпитва.

„Някои хора развиват ужасна ендометриоза и нямат абсолютно никаква болка – те могат да имат болест в стадий 4, разпространена навсякъде, без да знаят това“, обяснява Минкин.

други често срещани Симптомите на ендометриоза включват:

 • обилна или нередовна менструация
 • зацапване или кървене между менструалните периоди
 • подуване на корема или спазми
 • запек
 • гадене

Долния ред

Скоростта, с която ендометриозата расте, варира при всеки човек. Поради това няма начин да се предскаже колко бързо ще се развие заболяването при всеки един човек със заболяването.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss