Когато прошката стане достатъчно: Синди Дженкинс говори за OCD

Гети изображения/Ричард Друри

Добре дошли отново в You’re Not Alone: ​​поредица за психично здраве, в която се стремим да подчертаем състоянията на психичното здраве, които засягат ежедневния живот на хората и какви продукти, приложения и услуги използват, за да направят всеки ден по-лесен. Този месец се чуваме с Синди Дженкинс (както беше казано на Наташа Бъртън), писател и преподавател с обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Не си сам

Предупреждение за съдържание

Тази статия обсъжда чувства на мании, компулсии, разстройство с дефицит на вниманието (ADD), тревожност, депресия и травма.

Ако мислите да се нараните или имате мисли за самоубийство, моля, обадете се на Националната телефонна линия за предотвратяване на самоубийства на телефон 988.

Можете също така да се обадите на 911 в случай на спешен психичен здравен проблем.

Особено стресиращ период от живота накара 43-годишната Синди Дженкинс да потърси отговори за психичното си здраве.

Синди, писател, педагог и образователен съветник, се беше сблъсквала с перфекционизъм, трудности при довършване на проекти, натрапчиво съставяне на списъци и спираловидни мисли за известно време. Нещата обаче стигнаха до върха, когато тя и съпругът й се върнаха в Орландо, Флорида, след 2-годишен престой в Китай по работа, и всички получиха COVID-19 по едно и също време.

„Направих някои наистина безотговорни неща – като например да оставя фурната включена по-дълго, отколкото трябваше – и тогава си казах: „Добре, слушай, трябва да разбера какво се случва“, казва тя.

Първоначално тя подозираше, че има хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD).

„Попаднах на няколко видеоклипа, които изглеждаха много в унисон с начина, по който се отнасям към света“, обяснява тя. „Но в дъното на ума ми, че не исках да гледам мем и да се самодиагностицирам.“

Като се има предвид това, тя наистина знаеше, че й е трудно да довършва задачи: „Исках да разбера как да поправя това, което наричам „синдром на рамката на вратата“: знаете, когато имате едно нещо, което ще направите и след това минавате през рамката на вратата, забравяте за нея и виждате нещо друго“, казва тя.

„Това просто се случваше през цялото време. Бих си казал: „Ще отида да пера. О, чакай, преди да изпера, трябва да разчистя леглото си и да го оправя, за да мога да сгъна цялото пране. И тогава, по пътя към прането, искам да почистя хола. Но аз просто никога не съм правил нищо от това.

Синди успя да посети онлайн психиатър, който й помогна да изясни какво се случва. В този първи сеанс психиатърът попита защо Синди иска да я види.

„Вдигнах бележника си – четири страници с бележки с един интервал, които бях направила, преди да говоря с нея“, казва тя. „Едно от нещата, които тя каза на първата среща, беше: „Така че предполагам, че имате плановик и подробно описвате всичко, което трябва да направите, като например да вземете химикала, за да запишете това в плановият.’”

Когато Синди каза „да“ и навлезе в подробности за това колко подробни са тези списъци, психиатърът диагностицира Синди с OCD и ADD, обяснявайки, че тези състояния са като двете страни на една и съща монета. Тя също така посъветва Синди да спре да използва хартиени планери и супер подробни списъци.

„И първите няколко дни бях бърбореща бъркотия и се чувствах много незакотвена“, обяснява тя. „Буквално живях живота си със списъци и дневни планове и какво трябваше да направя кога.“

Оттам Синди започна да разопакова някои от така наречените си „странни“ навици – гореспоменатия синдром на рамката на вратата, нейния перфекционизъм и нейната склонност към съставяне на подробни списъци – за да разбере по-добре диагнозата си и да работи за разчупване на моделите, които не са обслужвайки я.

Какво е OCD?

Обсесивно-компулсивното разстройство е хронично състояние на психичното здраве, което включва мании, компулсии или и двете. Според Американската психиатрична асоциация около 2% до 3% от хората в Съединените щати имат това състояние и около 90% от хората, живеещи с ОКР, също имат друго психично състояние, като тревожни разстройства, ADHD, хранителни разстройства или тежко депресивно разстройство.

OCD включва два основни вида симптоми: мании и компулсии. Докато много хора, живеещи с обсесивно-компулсивно разстройство, изпитват както мании, така и компулсии, някои хора изпитват само едното или другото.

Обсесиите се определят като натрапчиви мисли, докато компулсиите са поведението в отговор на тези натрапчиви мисли. Например, някой с мания за микроби или болест може да има принуда да измие ръцете си и да дезинфекцира дома си.

Някои други симптоми на OCD включват:

  • стрес или травма
  • определени личностни черти, включително трудности при справяне с несигурността и перфекционизъм
  • злоупотреба или травма в детството, като тормоз или тежко пренебрегване
  • черепно-мозъчна травма

Обикновено лечението на OCD ще зависи от индивида. Някои могат да се възползват от комбинация от медикаменти и психотерапия, докато други може да предпочетат превенция на реакцията на експозиция, когнитивна поведенческа терапия или терапия на приемане и обвързване.

Какво означава ОКР за Синди

За Синди обсесивно-компулсивното разстройство не само се отрази на нея, но и на начина, по който тя взаимодейства с най-близкото си семейство. Тя казва, че ставайки майка е направила условията й по-трудни за живеене, тъй като да си родител е постоянна работа и тя не винаги е можела да си прави почивки, когато е необходимо.

Когато децата й бяха по-малки, например, й беше трудно да ги подготви за училище.

„Имах заповед в главата си как ще вървят нещата. И ако искаха да си обуят обувките, преди да си измият зъбите, това щеше да ме накара да им крещя“, казва тя. „И съпругът ми често казваше: „Мога ли да се включа за секунда, защото прекаляваш?“

Тя също осъзна, че училището е стимул за нея. „Не съм ходила на терапия за това, но гледайки какво причинява OCD, това често е травма“, обяснява тя. „И едва когато разбрах, че тормозът в училище е травма [that I understood how] Имам склонност към ОКР „как мога да контролирам това?“ с всичко, свързано с училище или нещо, което може да накара децата ми да се подиграват.“

Нейното планиране и съставяне на списъци дори се превърна в болезнена точка в отношенията й със съпруга й.

„Когато му казах, че трябва да спра да правя списъци, някак си се пошегувах, но той започна да плаче, защото моето планиране го стресира“, казва тя. „Той има много различен начин да организира нещата, така че винаги съм смятал, че трябва да наблегна прекалено много на планирането, почти за да компенсира липсата му на записване на нещата.“

Той също така изрази поразен от това как плановете на Синди я възпират: „Огромна част от нашето привличане на първо място беше нашата креативност и съответните ни проекти“, обяснява тя. „Планирах толкова много, но тогава той нямаше да ме види да завършвам проекти, на които много държах. Беше много, много разочароващо и за двама ни.”

Днес Синди е намерила инструменти и собствено съзнание, за да управлява своето ОКР, най-важното от които са лекарствата.

„Почти веднага психиатърът ми назначи ниска доза Wellbutrin. Това е антидепресант, но задейства същите хормони, от които имам нужда“, казва тя. „Това работи страхотно. Първият път, когато наистина си помислих, че това може да се е случило, се почувствах сякаш имам нова рецепта за очила – това ми позволява да се дръпна малко назад, да спра перфекционизма и да задам параметри за себе си.“

Докато преди имаше спираловидни пристъпи на припомняне на срамни времена или грешки, които е направила, сега те също са много по-добри.

Тя също така си позволява да си прави почивки, когато е необходимо, независимо дали лежи в леглото, чете книга или гледа нещо безсмислено по телевизията.

„Това ми дава гледната точка на „Няма нищо лошо, че имах нужда от този час“, казва тя. „Умът ми се нуждае от тази почивка, в противен случай няма да може да има това съзнание, за да ме спре от паническа атака.“

Синди знае, че нейното обсесивно-компулсивно разстройство и добавено разстройство няма да изчезнат, но тя става все по-внимателна към своите пристъпи и задействания и след това си прощава.

„Постоянно е. Няма лек“, казва тя. „Има само моето съзнание и трябва да направя бърза прошка, за да не го видя като недостатък на характера или нещо, което не е наред с мен. Това е просто непрекъснато управление и прощаване.

Как тя управлява своето OCD

За Синди лекарствата и прекъсването на вредните навици са от ключово значение за управлението на ОКР. Но тя казва, че следните неща също са направили разлика в нейното ежедневно управление на психичното й здраве.

Календар на Google

Цена: Безплатно

Синди осъзна, че нейният хартиен календар е по-скоро патерица, а не всъщност полезен инструмент за управление на ежедневието й. Въпреки че й отне време, за да премине към цифрово, сега тя с удоволствие използва Google Calendar.

„Мога да оцветя кода, което обичам. Позволих си тази малка радостна мания“, казва тя. „Много мои приятели го използват, той е съвместим с приложенията, които използвам за различни работни клиенти, а съпругът ми го използва с Outlook, за да можем да координираме семейните неща.“

Започнете с Google Календар

Всички книги Book Riot Podcast

Цена: Безплатно

За да спре мозъка си да спира, докато се разхожда, Синди обича да слуша този седмичен подкаст, в който домакините обсъждат новите книги.

„Само двама души говорят за книги и макар да знам, че имат структура, просто се чувствам като разговор и мога да се включвам и изключвам, когато ми е интересно“, казва тя.

Слушайте сега в Book Riot

Скъпи Ханк и Джон Подкаст

Цена: Безплатно

Воден от братята Ханк и Джон Грийн, съответно музикант и автор и автор за млади възрастни, този популярен комедиен подкаст се фокусира главно върху отговорите на въпросите на слушателите.

„Наистина обичам да ги слушам как говорят“, казва Синди. „Те са двама творци, на които се възхищавам за начина, по който се отнасят към публиката си и гледат на света комплексно, без да изпускат от поглед какво е добро в света.“

Тя казва, че подкастът й помага да се чувства по-мотивирана. Тя също така се възхищава на начина, по който Джон Грийн обсъжда собственото си психично заболяване, което помага да се чувствате по-малко самотен като колега творческа личност.

Слушайте сега в Apple Podcasts

Още в Не сте сами
Виж всички

Как този писател на свободна практика се освобождава от срама, свързан с депресията

Имам ADHD, но това не е цялата ми идентичност

Моят опит с психоза — и моето пътешествие за възстановяване

Медикаментите и самосъзнанието са допринесли много, за да помогнат на Синди да управлява живота с ОКР. Когато работи по проект в наши дни, тя често може да се отдръпне и да осъзнае, че не е необходимо да прави нещата перфектно, за да ги види докрай.

„Докато преди правех цели чернови на книга и се страхувах да я покажа на никого, сега мога да кажа „това е толкова добро, колкото мога да направя, и това е добре“.“

Можете да се свържете със Синди чрез нея уебсайткакто и на Twitter.


Наташа Бъртън е писател на свободна практика и редактор, която е писала за Cosmopolitan, Women’s Health, Livestrong, Woman’s Day и много други публикации за начина на живот. Тя е автор на Какъв съм моят тип?: 100+ теста, които да ви помогнат да намерите себе си – и вашия партньор!, 101 теста за двойки, 101 теста за BFFs, 101 теста за булки и младоженции съавтор на „Малката черна книга на големите червени знамена.” Когато не пише, тя е изцяло потопена в #momlife с две хлапета и едно космато бебе.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss