Как да се справим с рискови интернет тенденции като предизвикателството NyQuil Chicken на TikTok

изображение на nyquil до тиган, пълен с пиле на сив фон
Кийт Хоман/Shutterstock (NyQuil); Евгений Томеев/Shutterstock (пиле)

Тенденциите в TikTok идват и си отиват постоянно. Някои, като „Hot Girl Walk“, си струва да се обмислят – те могат да се похвалят с ползи за физическото и психическото здраве.

Но най-новото предизвикателство, известно като NyQuil Chicken, привлича вниманието на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и то не по основателни причини.

Всъщност FDA публикува изявление по-рано този месец предупреди за предизвикателството, което, както подсказва името, включва готвене на пиле с помощта на лекарството за кашлица и настинка NyQuil, което се продава без рецепта.

„Варенето на лекарство може да го направи много по-концентрирано и да промени свойствата му по други начини“, се казва в съобщението. „Дори и да не ядете пилето, вдишването на изпаренията на лекарството по време на готвене може да доведе до навлизане на високи нива на лекарството в тялото ви. Може също да нарани белите ви дробове.

Доставчиците на здравни услуги недвусмислено се съгласяват: Не опитвайте това предизвикателство.

„Това е ужасна идея, защото лекарствата трябва да се използват само според указанията“, казва Бети Чой, доктор по медицина, педиатър и автор на „Лаборатория за обучение на човешкото тяло“.

В същото време имаше известна обратна реакция относно предупреждението, като се каза, че привлича вниманието към сравнително неизвестно предизвикателство.

Но лекарите и доставчиците на психично здраве споделят, че все още е важно да се обсъжда безопасната употреба на наркотици, особено с деца, тийнейджъри и възрастни в началото на 20-те.

Прочетете, научете рисковете, какво да правите, ако изглежда, че някой е предозирал NyQuil и как да обсъждате злоупотребата с наркотици с млади хора.

Опасностите от злоупотребата с NyQuil

Кели Джонсън-Арбър, MD, FACEP, FUHM, FACMT, медицински токсиколог и помощник-медицински директор в National Capital Poison Center, обяснява, че NyQuil се състои от комбинация от съставки:

 • ацетаминофен, активната съставка в Tylenol®

 • декстрометорфан, подтискащо кашлицата

 • доксиламин, антихистамин

Обикновено се използва за облекчаване на симптоми на:

 • настинки
 • Грипът
 • алергии
 • синузит
 • други състояния, които затрудняват дишането

Въпреки че може да е ефективен начин за облекчаване на болести и алергии, злоупотребата му крие няколко риска.

Хауърд Прат, DO, медицински директор по поведенческо здраве в Community Health of South

Florida, Inc. (CHI) казва, че тези рискове включват:

 • затруднено дишане
 • повишено уриниране
 • гърчове
 • световъртеж
 • халюцинации
 • разширени зеници
 • чернодробно заболяване
 • смърт

Pratt се съгласява с FDA, че простото нагряване на NyQuil дори без да се консумира може да го направи по-мощен, както и Johnson-Arbor.

„Когато тиганът се нагрее, алкохолът и другите летливи съединения в NyQuil ще се изпарят, оставяйки след себе си концентрирано количество потенциално отровни съставки на NyQuil“, предупреждава Джонсън-Арбър.

Ако смятате, че някой е предозирал NyQuil, FDA ви съветва да се обадите на 911 или на токсикологичен контрол на 1-800-222-1222.

Защо младите хора са уязвими към тенденции като NyQuil Chicken

Предвид многобройните рискове от злоупотреба с NyQuil, особено чрез готвене, какво би подтикнало някого да го направи?

Доставчиците споделят няколко фактора, особено при тийнейджъри и възрастни под 25 години.

Развитие на мозъка

Експертите отбелязват, че човешкият мозък не се развива напълно, докато човек не навърши около 25 години.

„Частта от мозъка, която се развива последна, е фронталният кортекс, който е отговорен за познанието и преценката“, отбелязва д-р Джулиан Лагой, психиатър от Mindpath Health.

Младите хора са по-склонни да участват в рисково поведение, тъй като мозъците им все още се развиват.

„В този момент на развитие те са склонни да поемат рискове и да участват в предизвикателства и смелости, които възрастните хора не биха опитали“, казва Сара Сидикуи, MD FAAP от NYU Langone Huntington Medical Group и асистент клиничен професор в NYU Hassenfelds Children’s Hospital .

Разбира се, публиката в TikTok е насочена към младите.

Според 2022 PEW Research около две трети от тийнейджърите споделят, че са използвали платформата. Това означава, че тийнейджърите и младите хора са особено изложени на риск от „предизвикателни“ тенденции като пилето NyQuil.

Партньорски натиск

Натискът от другите отдавна се свързва със злоупотребата с наркотици, особено при тийнейджъри, но изследванията показват, че може да продължи и в зряла възраст.

А Проучване от 2020 г от 359 лица на възраст от 18 до 29 предполага, че натискът от връстници е свързан със злоупотребата с наркотици (или въздържането от нея).

А качествен преглед от 2020 г от хора на възраст от 18 до 52 години посочват, че натискът от връстници да пият алкохол може да предизвика чувство на изолация и решение да се предадат и да пият.

Чой се съгласява, че натискът от връстници е рисков фактор за участие в NyQuil Chicken Challenge, особено при хора, които търсят одобрение от другите.

Изглежда безопасно в социалните медии

Потребителите на TikTok, които участват в предизвикателството NyQuil, изглежда не страдат от негативни последици, давайки на другите фалшиво чувство за сигурност.

Това усещане за сигурност обаче може да не е единственото нещо, което е фалшиво.

„Това, което много деца и дори възрастни често не осъзнават за много от тези предизвикателства в социалните медии, е, че хората симулират това и всъщност не правят това, което изглежда, че правят“, казва Прат.

Джонсън-Арбър посочва, че видеоклиповете обикновено не показват хора, които ядат пиле, приготвено в NyQuil, въпреки че могат да бъдат редактирани, за да изглеждат така. Видеоклиповете също могат лесно да избегнат показването на отрицателни странични ефекти.

Обсъждане на NyQuil Chicken Challenge с млади хора, които познавате

Експертите споделят, че е важно да обсъдите NyQuil Chicken Challenge с хора, които може да са изложени на риск от участие.

Родителите и други доверени възрастни могат особено да стимулират тези дискусии с тийнейджъри и възрастни на 20 години.

Но споменаването на NyQuil Chicken Challenge рискува ли да привлече ненужно внимание към него? Вече FDA получи известна реакция за издаване на предупреждение.

Според данните, които TikTok предостави на BuzzFeed News, има само пет търсения на NyQuil Chicken преди предупреждението. Оттогава са хиляди.

Чой казва, че обсъждането на злоупотребата с наркотици, дори като цяло, може да помогне.

„Дори детето ви да не знае за видеоклиповете на TikTok, добра идея е да говорите за лекарствата и безопасността на лекарствата“, казва тя.

Чой и други споделиха как да подходят към разговора.

Модел на безопасна употреба на наркотици

Освен че не участват в тези предизвикателства, възрастните могат също да служат като модели за подражание, когато използват лекарства или ги дават на дете.

„Моделът чете етикета на лекарството и проверява повторно дозата“, предлага Чой. „Говорете къде държите лекарствата и защо това е безопасно място за съхранение.“

Чой също препоръчва да използвате това време, за да обсъдите целта на лекарството.

Подход от място на грижа и уважение

Седящата лекция „просто кажете не на наркотиците“ от родителите, когато децата им наближават гимназията, се промени.

Siddiqui предлага да изберете време, когато младият човек е готов и отворен за разговор. След това задайте отворени въпроси за това какво знаят за определени наркотици и поведението на приятелите.

Lagoy казва, че е важно човекът да знае защо искате да обсъждате наркотиците по-нататък – не за да го плашите, а за да го напътствате.

„Първо кажете на децата си, че ги обичате и им казвате това, защото искате да са в безопасност и ги обичате“, казва Лагой. „Когато децата чуят това, те са по-склонни да ви слушат и да уважават и уважават вашето мнение.“

Моменти за обучение

Ако вашето дете или приятел вече е участвал в предизвикателството, естествено е да се чувствате загрижени.

„Продължавам да говоря с тях и да ги уважавам с цел да не го правят отново“, казва Лагой. „Понякога е по-вероятно децата да направят нещо, ако ги разстроите или унижите, за да могат да бъдат „бунтовници“. Ако говорите с децата си с уважение и любов, е по-вероятно те да ви изслушат и да уважат вашата преценка и мъдрост.

Търсете да разберете защо те са го направили, обясняват опасностите и обсъждат по-добри начини за оценка на предизвикателствата на социалните медии, като например да поискат съвет от доверен възрастен.

Обсъждайте социалните медии

Злоупотребата с наркотици е част от предизвикателството NyQuil Chicken Challenge. Социалните медии са другото.

NyQuil Chicken Challenge не е първото опасно нещо, което се появява в TikTok, и няма да е последното.

Прат предлага да се напомни на младите хора, че не всяко видео в социалните мрежи е истинско.

„Също така искате да сте сигурни, че те разбират, че… това не е пример за това какво всъщност се случва в реалния свят, където често има реални последствия“, казва Прат.

Накратко, NyQuil Chicken Challenge е още един пример за буйство в социалните медии.

Злоупотребата с NyQuil може да доведе до множество здравословни проблеми, от затруднено дишане до гърчове и в някои случаи дори смърт.

Въпреки че тенденцията може да е спаднала преди предупреждението на FDA, все пак си струва да обсъдите с младите хора в живота си като „поучителен“ момент.

Можете да го използвате като възможност да обсъдите как да използвате отговорно социалните медии и лекарствата без рецепта.


Бет Ан Майер е базирана в Ню Йорк писателка на свободна практика и стратег по съдържание, която е специализирана в писане за здраве и родителство. Нейната работа е публикувана в Parents, Shape и Inside Lacrosse. Тя е съосновател на агенцията за дигитално съдържание Lemonseed Creative и е завършила Syracuse University. Можете да се свържете с нея в LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss