Как да се справим с предизвикателствата на психичното здраве на пристъпа на екзема

Екземата е хронично възпалително състояние, което причинява суха, сърбяща кожа и други симптоми. Най-често срещаният вид екзема е атопичният дерматит.

Симптомите на екзема може да се влошат по време на обостряне. Това може да причини повишен дискомфорт, проблеми със съня и емоционален стрес, което може да повлияе негативно на вашето физическо и психическо здраве.

Повишеното възпаление по време на пристъп може също да има отрицателни ефекти върху вашето физическо и психическо благополучие.

Пристъпи и психично здраве

А Проучване от 2019 г установиха, че възрастните с атопичен дерматит имат повишен риск от симптоми на тревожност и депресия. Тези с умерени до тежки кожни симптоми съобщават за повече психични симптоми, отколкото тези с леки кожни симптоми.

„Колкото по-тежка е екземата, толкова по-вероятно е някой да има симптоми на тревожност и депресия“, казва Джонатан Силвърбърг, MD, PhD, MPH, водещ автор на изследването, пред Healthline. Силвърбърг е доцент по дерматология и директор на клиничните изследвания в Училището по медицина и здравни науки на университета Джордж Вашингтон във Вашингтон, окръг Колумбия.

Управлението на симптомите на екзема може също да помогне за намаляване на симптомите на психичното здраве при някои хора, живеещи с това състояние, казва Силвърбърг.

Някои хора също могат да се възползват от лечения за психично здраве, като консултация със специалист по психично здраве или лекарства като антидепресанти.

„Ако [mental health] симптомите не се подобряват с подходяща терапия, насочена към кожата, тогава следващата стъпка би била да се обърнете към специалист по психично здраве,” казва той.

Управление на симптомите на пристъп

За да управлявате симптомите на обостряне на екзема, е важно да следвате препоръчаното от Вашия лекар лечение и рутинна грижа за кожата. Идентифицирането и избягването на причините, които влошават симптомите, също е важно.

Научете повече за тези стратегии по-долу.

Лечение

Предлагат се множество лечения за атопичен дерматит, включително:

 • локални лечения, като медицински мехлеми, кремове и лосиони
 • системно лечение, включително перорални и инжектирани лекарства
 • светлинна терапия

Вашето препоръчано лечение отчасти ще зависи от това колко тежки са вашите симптоми. При леки симптоми често са достатъчни локални терапии. Умерените до тежки симптоми може да изискват допълнително лечение.

Ако сте развили по-лоши симптоми или симптомите ви не са се подобрили с лечението, уведомете Вашия лекар. Те може да препоръчат промени в плана ви за лечение.

Грижа за кожата

Ако имате екзема, нежната рутинна грижа за кожата може да помогне за предотвратяване и облекчаване на пристъпи.

За нежна рутинна грижа за кожата:

 • Измийте кожата си с хладка, а не с гореща вода.
 • Вземайте кратки, но редовни вани и душове.
 • Нежно потупвайте кожата си, вместо да я изсушавате.
 • Нанесете овлажняващ крем, докато кожата ви е още влажна.

Също така е важно да избягвате продукти за грижа за кожата, които съдържат дразнещи кожата съставки. Често срещаните дразнители включват аромати, оцветители и алкохол. Някои други съставки също могат да раздразнят кожата ви.

За да намерите продукти за грижа за кожата, които не съдържат често срещани дразнители:

 • Попитайте Вашия лекар, ако има някакви препоръки.
 • Потърсете в продуктовата директория на Националната асоциация по екзема (NEA).
 • Потърсете продукти, етикетирани с печата за приемане на NEA.

Нанасянето на грим върху кожата по време на обостряне може да влоши симптомите ви.

Тригери

Излагането на определени продукти или условия може да предизвика обостряне на вашите симптоми.

Например често срещаните тригери включват:

 • суха кожа
 • кожни инфекции
 • триене върху кожата ви
 • дразнители в някои продукти за грижа за кожата, хигиена или почистване
 • емоционален стрес

Тригерите могат да варират от един човек на друг. Вашият лекар може да ви помогне да идентифицирате и да се научите да управлявате вашите тригери.

Управление на стреса по време на пристъп

Има двупосочна връзка между екземата и стреса: Изострянето на симптомите на екзема може да причини емоционален стрес. На свой ред емоционалният стрес може да влоши симптомите на екзема.

Емоционалният стрес също може да повиши риска от проблеми с психичното здраве.

Научете за стратегиите за управление на стреса по-долу.

Идентифицирайте и ограничете стресорите

Симптомите на екзема може да не са единственият източник на стрес в живота ви.

Ако други предизвикателства добавят към емоционалния ви стрес, предприемането на стъпки за тяхното ограничаване или управление може да помогне за подобряване на вашето емоционално благополучие и психическо здраве. Намаляването на стреса може също да помогне за предотвратяване или облекчаване на пристъпите на екзема.

Помислете дали да не отделите време, за да обмислите източниците на стрес в живота си и стъпките, които можете да предприемете, за да избегнете или ограничите тези стресори. В някои случаи може да се наложи да се оттеглите от някои от ангажиментите си или да помолите други за помощ с някои от вашите отговорности.

Отделете време за грижа за себе си

Планирането на време за самообслужване може да ви помогне да посрещнете нуждите си от физическо, емоционално и психическо здраве.

Навиците за самообслужване включват:

 • достатъчно сън
 • получаване на физическа активност
 • хранене на добре балансирана диета

Участието в дейности, които харесвате, и прекарването на време с хора, на които държите, също може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на емоционалното ви благополучие.

Може също да намерите за полезно да практикувате техники за релаксация, като например:

 • упражнения за дълбоко дишане
 • медитация
 • йога
 • тай чи

Понякога хората прибягват до алкохол или наркотици, за да се справят със стреса, но това може да повлияе негативно на вашето физическо и психическо здраве. Ако ви е трудно да избягвате употребата на алкохол или наркотици, уведомете Вашия лекар. Те могат да препоръчат консултации за употреба на вещества или други помощни ресурси.

Обърнете се за подкрепа

Моленето на други хора за подкрепа може да ви помогне да се справите с предизвикателствата на справянето с пристъп на екзема. Потенциалните източници на подкрепа включват вашия лекар и други членове на вашата общност.

За вас например, разговорът с приятели и членове на семейството за предизвикателствата, пред които сте изправени, може да помогне за облекчаване на стреса ви. Можете също така да им помогнете с ежедневни отговорности, като например грижи за деца. Това може да освободи време в графика ви за медицински прегледи и практики за самообслужване.

Ако можете да си позволите да възложите някои от рутинните си отговорности на детегледачка, чистачка или друг платен помощник, това също може да помогне за намаляване на стреса.

Свързването с други хора, които имат екзема, също може да бъде от полза. Обмислете да се присъедините към група за подкрепа на екзема или да се свържете с други чрез социалните медии.

В някои случаи може да се възползвате от разговор със специалист по психично здраве, който има опит в подкрепата на хора с екзема или други хронични заболявания. Те могат да ви помогнат да развиете стратегии за справяне.

Ако мислите, че може да изпитвате симптоми на тревожност, депресия или други проблеми с психичното здраве, уведомете Вашия лекар. Лечението на симптомите на екзема може да помогне за облекчаване на някои психични симптоми. Също така е възможно да имате основно психично заболяване, което изисква лечение.

Вашият лекар може да ви насочи към специалист по психично здраве за диагностика и лечение.

Обострянето на симптомите на екзема може да бъде физически неудобно и емоционално тревожно. Колкото по-тежки са вашите симптоми, толкова по-висок е рискът от проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.

Предприемането на стъпки за справяне със симптомите на екзема може не само да намали сърбежа и дискомфорта, но и да облекчи стреса. Важно е да следвате препоръките на Вашия лекар за лечение, грижа за кожата и избягване на задействания. Уведомете ги, ако симптомите ви се влошат или не се подобрят.

Ограничаването на източниците на стрес, отделянето на време за грижа за себе си и достигането до други за подкрепа също може да ви помогне да поддържате добро физическо и психическо здраве, докато управлявате пристъпа на екзема.

В някои случаи може да се възползвате от професионално консултиране или други лечения за психично здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss