Как да разпознаем сексуалния нарцисизъм и какво да правим след това

Майкъл Хефернан/Гети Имиджис

Сексуалният нарцисизъм, понякога наричан сексуално право, включва до голяма степен егоцентричен поглед върху сексуалната активност.

Хората с черти на сексуален нарцисизъм обикновено имат надута представа за своите сексуални умения и представяне в спалнята и се фокусират предимно върху това, което те искам.

Те също така са склонни да не се интересуват от култивиране на емоционална интимност и проявяват малък интерес към това, което техните партньори биха искали. Не е необичайно тези хора да манипулират или принуждават партньорите си, за да задоволят нуждите си.

Всъщност експертите имат свързани лица, които проявяват принудително поведение към изневяра, сексуална агресия и други вредни поведения.

Независимо дали имате връзка с някой, който показва признаци на сексуален нарцисизъм, или преоценявате собствените си идеи относно секса, ние имаме отговори на въпросите ви по-долу.

Какво точно означава сексуалният нарцисизъм?

Няма нищо лошо в това да сте уверени в сексуалните си способности. Всъщност сексуалното самочувствие може дори да има положително въздействие върху цялостното благосъстояние.

Също така е напълно нормално от време на време да се увличате в момента по време на секс и да се фокусирате върху собственото си удоволствие. Тези неща не предполагат автоматично сексуален нарцисизъм, особено когато се интересувате от желанията на партньора си и искате да се свържете и на емоционално ниво.

Ключова разлика се крие във факта, че хората със сексуален нарцисизъм обикновено вярват, че имат право на секс, особено в контекста на романтична връзка.

Те се стремят към секс за физическо удоволствие, а не за емоционална връзка и могат да експлоатират или манипулират партньори, за да правят секс.

По-стари изследвания показват, че този модел на поведение има своите корени в несигурност и ниско самочувствие.

Чертите на сексуалния нарцисизъм се проявяват в нечии сексуални връзки, не само с един партньор или за кратък период от време.

Хората със сексуален нарцисизъм преследват секса, защото им е от полза. Наред с физическото удоволствие, сексът предлага потвърждение на тяхната физическа сила. Все пак те може да не са непременно заети със сексуални мисли или поведение.

Има ли разлика между сексуалния нарцисизъм и обикновения нарцисизъм?

Накратко, да. Сексуалният нарцисизъм и това, което експертите наричат ​​глобален нарцисизъм са две свързани, но различни понятия.

Сексуалният нарцисизъм се отнася до нарцистични черти, като правоспособност, ниска емпатия или превъзходство, които се проявяват конкретно в сексуалното поведение.

Този термин описва модел на поведение, който се проявява в отношението и вярванията на някого относно секса. Това не се счита за разстройство на личността или специфично психично здраве.

Нарцисизъм е разстройство на личността (NPD). Експертите са постигнали общ консенсус относно типичните му черти и ще намерите специфични диагностични критерии в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства.

Чертите и поведенията, свързани с това състояние, обикновено се проявяват в множество области на живота.

Със сигурност е възможно някой с нагласа за сексуално право също да отговаря на критериите за NPD, но това може да не винаги е така.

Изследователите отбелязват, че хората с нарцисизъм често показват някакъв вид сексуално право, но критериите, които специалистите по психично здраве използват за оценка на нарцистичните черти, не споменават конкретно сексуално поведение.

Друга ключова разлика между двете се крие във връзката между сексуалния нарцисизъм и сексуалната агресия. За разлика от сексуалния нарцисизъм, NPD само по себе си не предполага непременно по-голяма вероятност от поведение по сексуално агресивни начини.

Как изглежда сексуалният нарцисизъм?

Най-общо казано, сексуалният нарцисизъм включва много от същите черти, свързани с NPD.

Тези поведения продължават, като се появяват последователно, а не от време на време, но се появяват в контекста на сексуалните взаимодействия и взаимоотношения вместо във всички области на живота.

Партньор със сексуален нарцисизъм може:

 • вярват, че заслужават секс и имат право да го изискват, когато пожелаят, дори ако работите, спите или сте заети с нещо друго
 • очаквайте секс в замяна на подаръци или услуги
 • чувствайте се напълно готови да ви измамят, измамят или манипулират да правите секс
 • малко се интересува от това, което искате в леглото
 • се нуждаят от много потвърждение и възхищение за сексуалното си представяне
 • вярват, че имат превъзходни сексуални умения и че всички останали ги смятат за фантастични сексуални партньори
 • реагират зле, когато откажете секс или не предложите достатъчно похвала и одобрение
 • слагат те, често, за да те манипулират по-лесно

 • чувстват се притеснени или неудовлетворени от идеята, че другите правят повече секс или по-добър секс от тях

Вярата, че заслужават секс, когато го искат, може да ги накара да правят секс извън връзката ви. Те може да оправдаят това поведение и може да се почувствате така, сякаш вината е ваша, че не сте се предоставили за секс.

Въпреки че искаме да подчертаем, че не всеки със сексуален нарцисизъм ще изневери или ще опита сексуално насилие, експертите откриха доказателства, които предполагат връзки между сексуалния нарцисизъм и изневяракакто и сексуална агресиявключително сексуална принуда и изнасилване.

Хората с черти на сексуален нарцисизъм често нямат съпричастност, така че може да не се чувстват особено обезпокоени от своето поведение или грижа, че са наранили другите.

Има ли различни видове сексуален нарцисизъм?

Съществуващите доказателства не очертават конкретни подтипове сексуален нарцисизъм, но е важно да се разбере, че този модел на поведение може да се прояви по различни начини.

Подобно на нарцисизма, той се среща в нещо като спектър. По-високите нива на сексуален нарцисизъм обикновено се превръщат в по-тежък, постоянен модел на поведение.

Не всеки със сексуален нарцисизъм ще покаже всички потенциални признаци или ще се опита да експлоатира или принуждава партньори. Някои хора може просто да изглеждат по-невнимателни, отколкото агресивни, когато става въпрос за секс.

Може би те изискват много възхищение и одобрение, за да засилят чувството си за собствено достойнство, или настояват да правят секс по начина, по който им харесва, вместо да питат за вашите интереси.

Когато не ги хвалите, те могат да отговорят, като задържат обичта и интимността.

Все пак това със сигурност не са здравословно или положително сексуално поведение и тази липса на емпатия може да доведе до много страдания.

Какво трябва да направите, ако разпознаете това в себе си?

Може би няколко от предишните ви партньори са споменали някои от горните признаци или вие сами сте ги забелязали и се чудите как можете да започнете да изграждате по-здравословни сексуални отношения.

Признаването на тези характеристики е чудесна първа стъпка към промяна. Без желание за промяна е по-малко вероятно да видите подобрение, така че сте на прав път.

Не забравяйте, че партньорският секс отнема поне двама души. Няма нищо лошо в това да искате да се насладите на определен вид секс, но за да се насладите на здравословни, уважителни сексуални взаимодействия, ще трябва да вземете предвид и нуждите на другите хора.

Друг начин да погледнете това може да включва да попитате себе си (и тях) какво можете да направите, за да им помогнете да се насладят и на срещата.

Никога не е зле да проведете разговор за границите и това, което и двамата търсите, сексуално казано, преди да правите секс с някой нов.

Редовното обсъждане на тези неща с дългогодишни партньори също може да има положително въздействие върху връзката ви.

Също така си струва да проучите как чувството на сексуална увереност или превъзходство може да повлияе на основните ви мотиви за преследване на секс. Сексът е нещо повече от начин да спечелите възхищение и одобрение.

Разбира се, това е забавно и се чувства добре, но освен това предлага възможност да се свържете с партньори на по-дълбоко емоционално ниво и да развиете по-пълноценни взаимоотношения.

Когато сте готови да положите усилия, засилването на емпатията е абсолютно възможно. По-голямата съпричастност и внимание към партньора ви може да предложи няколко предимства, включително по-добър секс и по-силна връзка.

Една по-здравословна връзка може от своя страна да доведе до подобрено благосъстояние и цялостно удовлетворение от живота.

Ами ако разпознаете това в партньор?

Да имаш егоцентричен партньор е едно. Справянето с последиците от сексуалния нарцисизъм е съвсем друго.

Най-добрият начин да се справите със ситуацията може да зависи от партньора ви, както и от типичното му поведение спрямо вас.

Ако изглежда, че те обикновено се грижат за вас и проявяват интерес към поддържането на връзката ви, откровеният разговор може да предложи място за начало.

Можете например да кажете нещо като:

 • „На мен ми е приятно да правя секс с теб и смятам физическата интимност за важна част от връзката ни. Но е разочароващо, когато ти кажа, че не го усещам и ти моментално ме изключиш. Не те отхвърлям, но и аз не съществувам само за да обслужвам сексуалните ти нужди.”

Можете също да зададете някои граници:

 • „Ако тази връзка ще работи, имам нужда от уважение и разбиране от ваша страна, когато не съм в настроение за секс. Не искам да имам връзка с някой, който ме третира мълчаливо или заплашва да спя с някой друг.”

Може също така да им помогне внимателно да им напомните, че вашите сексуални интереси също имат значение:

 • „Много се забавляваме по време на секс, но забелязах, че почти винаги избираш къде и какво да правим. Чудя се дали следващия път можем да опитаме някои от моите идеи.”

Само знайте обаче, че няма да можете сами да ги промените. Поведението им вероятно няма да се промени, освен ако не желаят да се справят с него.

Ако те продължат да игнорират или отхвърлят вашите предложения, обаждането до съветник по взаимоотношения за подкрепа може да има ползи.

Терапията предлага безопасно пространство за работа върху дългогодишни модели на поведение, които влияят на връзката ви, но специалистите по психично здраве обикновено няма да препоръчват консултации за взаимоотношения, ако изпитвате злоупотреба във връзка.

Сексуалният нарцисизъм може абсолютно да включва насилие, включително сексуална принуда и други манипулативни тактики. Преследването на индивидуална терапия и работата по разработването на план за безопасност може да бъде по-добър вариант, когато показват обидно, гневно или насилствено поведение към вас.

Как може това да ви се отрази в дългосрочен план?

Липсата на съпричастност и внимание към сексуалните нужди на други хора не вещае добро за пълноценни или удовлетворяващи взаимоотношения.

Сексуалният нарцисизъм, който води до изневяра, може да сложи край на връзките. Злоупотребата или принудителното поведение може да причини болка и травма за вашия партньор и правни последици за вас.

Дори при липса на изневяра и агресивно поведение, може да преминете от една връзка към друга, чувствайки се недоволни, без наистина да знаете защо. Ако започнете да се съмнявате в себе си и в уменията си, може да се окажете с чувство на тревожност, депресия, празнота или гняв.

Имайте предвид обаче, че помощта винаги е на разположение. Специалист по психично здраве може да предложи насоки и подкрепа, без преценка, ако продължите да се борите с:

 • ниска самооценка или самочувствие
 • несигурност, като цяло или конкретно свързана със секса
 • трудности във взаимоотношенията
 • съпричастни или свързани с партньори

Каква е изводът?

Сексуалната увереност е страхотно нещо (и напълно здравословно) – докато тази увереност не се превърне в чувство за право, което води до отрицателни резултати за другите.

Терапията с професионалист, който е специализиран в консултациите за секс и взаимоотношения, може да ви помогне да започнете да изследвате и работите чрез проблемни, озаглавени или потенциално вредни идеи за сексуалното поведение и да развиете умения за здрави и пълноценни взаимоотношения.

Терапевтът може също да предложи подкрепа и насоки, когато партньорът ви смята, че заслужава секс, опитва се да ви манипулира или показва други признаци на сексуален нарцисизъм.


Кристал Рейпол преди това е работила като писател и редактор за GoodTherapy. Нейните интереси включват азиатски езици и литература, японски превод, готвене, природни науки, сексуална позитивност и психично здраве. По-специално, тя се ангажира да помогне за намаляване на стигмата около проблемите с психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss