Как да разберете дали метотрексатът действа при ревматоиден артрит

Според Фондацията за артрит 1,5 милиона души в Съединените щати имат ревматоиден артрит. На хората с ревматоиден артрит често се предписва лекарство, наречено метотрексат, за лечение на симптомите.

Как действа метотрексат за лечение на RA

Метотрексат принадлежи към клас лекарства, наречени антиметаболити. Този тип лекарства забавят растежа на кожни клетки или ракови клетки и потискат имунната система.

В допълнение към лечението на ревматоиден артрит, метотрексат се предписва на хора с тежък псориазис, както и на някои видове рак.

Наричан също модифициращо заболяването антиревматично лекарство (DMARD), метотрексатът действа като намалява болката и подуването. Като забавя прогресията на заболяването, метотрексатът може да работи и за предотвратяване на увреждане на ставите.

Може да отнеме 12 седмици или повече, за да получите пълната полза от лечението с метотрексат, но може да започнете да се чувствате по-добре само след 3 до 6 седмици.

Какви са признаците, че метотрексатът действа?

Метотрексатът е основното лекарство за лечение на ревматоиден артрит, защото е и двете ефективни и поносими. И така, как можете да разберете дали работи за вас?

През седмиците и месеците след началото на лечението може да забележите:

 • намалена болка
 • по-малко болезнени стави
 • по-малко сутрешна скованост
 • по-малко подуване на ставите

Колко добре работи метотрексатът за вас може да бъде повлияно от вашата възраст, пол, етническа принадлежност, генетика и други здравословни условия.

Вашите резултати може също да зависят от това колко дълго сте имали ревматоиден артрит и колко тежък е той.

Какво да очаквате, когато приемате метотрексат

Метотрексат се предлага под формата на таблетки и се приема перорално по схема, предписана от Вашия лекар, в зависимост от Вашето състояние. Първоначално може да Ви бъде дадена ниска доза с инструкции за увеличаване на дозата с течение на времето.

Важно е да следвате указанията на Вашия лекар относно времето и дозирането на метотрексат.

Може да получите следните нежелани реакции:

 • световъртеж
 • главоболие
 • сънливост
 • болезнени, подути венци
 • червени очи
 • не се чувства гладен
 • косопад
 • язви в устата
 • диарични изпражнения
 • умора
 • гадене

Приемът на фолиева киселина може да намали често срещаните нежелани реакции.

Трябва да избягвате алкохола, тъй като рискът от увреждане на черния дроб се увеличава, докато приемате лекарството. Трябва също да избягвате пушенето, тъй като има малък шанс от възпаление на белите дробове.

Метотрексатът може да причини вродени дефекти, така че хората, които се опитват да забременеят, трябва да спрат приема на метотрексат поне 3 месеца, преди да опитат да забременеят. Метотрексатът трябва да се спре и по време на бременност и кърмене.

Ако при раждането Ви е назначена жена и сте били на метотрексат, трябва да говорите с Вашия лекар, преди да опитате да забременеете.

Въпреки че ниските дози метотрексат обикновено се понасят добре, възможни са сериозни нежелани реакции. Те включват:

 • промени в зрението
 • гърчове
 • объркване
 • слабост
 • изпадам в безсъзнание

Необходими са редовни кръвни изследвания, докато сте на метотрексат, тъй като могат да възникнат проблеми с черния дроб или бъбреците в резултат на приема на лекарството. Могат да бъдат открити фини аномалии в кръвните изследвания и Вашият лекар може да промени дозировката, преди да възникне сериозен проблем.

Хапчета срещу инжекции

Метотрексатът се предлага и под формата на инжекция, въпреки че страничните ефекти обикновено са еднакви както за таблетната, така и за инжекционната форма.

С инжекционната форма на лекарството го инжектирате под кожата на корема или бедрото. Хиподермичните игли или предварително напълнените писалки са методите за доставка.

Понякога се предписва инжекционен метотрексат, ако формата на хапчето не изглежда да работи. Тази форма на лекарството се използва и при хора, които изпитват стомашни странични ефекти с формата на хапчета.

Когато се инжектира, метотрексатът може да повиши кръвните нива на лекарството, което може да доведе до подобрени реакции.

Колко време отнема да се почувствате по-добре на метотрексат?

Вашите симптоми трябва да се подобрят в рамките на 3 до 6 седмици след започване на режим на метотрексат. Може да отнеме 12 седмици или повече, за да видите пълната полза.

Когато приемате метотрексат през устата, той циркулира в кръвта ви през следващите 24 часа. Въпреки това, истинската полза се случва, когато метотрексатът се натрупва във вашите възпалени стави с течение на времето.

Поглъщането на лекарството в клетките ви е бавен процес, което обяснява защо може да отнеме седмици или месеци, преди да стане напълно ефективен.

Но метотрексатът може да намали способността на имунната ви система да се бори с инфекциите. Свържете се с Вашия лекар, ако развиете инфекция, тъй като тежките инфекции, които изискват хоспитализация, може да са причина за безпокойство.

Колко време преди метотрексатът да намали възпалението?

Ревматоидният артрит е автоимунно или възпалително заболяване. Това означава, че имунната ви система атакува здрави клетки, причинявайки възпаление. Признаците на възпаление обикновено са подуване и болка.

Хората, приемащи метотрексат, обикновено виждат подобрение на подуване, болка и признаци на възпаление след приема на лекарството в продължение на 12 седмици. Като намалява възпалението в ставите, метотрексатът помага за предотвратяване на трайно увреждане на ставите.

За тези, които приемат метотрексат в продължение на 3 месеца или повече и не показват признаци на подобрение, може да са необходими други лекарства.

Съвети за начина на живот за живот с РА

Докато чакате облекчение от вашия режим на метотрексат, можете да говорите с вашия лекар за други начини да намерите облекчение на симптомите на вашия ревматоиден артрит.

Редовното движение може да помогне. The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва на хората с ревматоиден артрит да правят умерени дейности като колоездене, ходене или плуване в продължение на 150 минути седмично.

Фондацията за артрит препоръчва тези съвети за самообслужване:

 • Включете движение в деня си, дори ако това е просто ходене малко по-далеч или леко разтягане.
 • По време на обостряне почивайте, за да намалите възпалението.
 • Използвайте горещи или студени компреси, за да успокоите болката или да намалите подуването.
 • Опитайте медитация, масаж, акупунктура или акупресура, за да намалите стреса и болката.
 • Обмислете приема на куркума или добавки с рибено масло, които могат да намалят възпалението.
 • Обърнете се към приятели, семейство и общност за емоционална подкрепа.

Преди да направите някакви диетични промени или да започнете да приемате добавки, важно е да говорите с Вашия лекар.

Метотрексатът често е лечение от първа линия за контролиране на симптомите на ревматоиден артрит, намаляване на възпалението и предотвратяване на трайно увреждане на ставите.

Вашите симптоми трябва да се подобрят в рамките на 3 до 6 седмици след започване на метотрексат, но може да отнеме 12 седмици или повече, за да видите пълната полза.

Говорете с Вашия лекар за това как се променят симптомите Ви и какво можете да направите, за да получите облекчение, докато чакате метотрексатът да подейства напълно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss