Как да работите с Вашия лекар за предотвратяване на сърдечни заболявания

Един от най-добрите начини да намалите риска от сърдечни заболявания е да ходите на редовни медицински прегледи при Вашия лекар. Рутинните тестове и прегледи могат да помогнат за откриване на сърдечни проблеми и предупредителни знаци, преди да причинят по-сериозни усложнения.

Кобус Луу/Гети изображения

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в Съединените щати, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Въпреки това, приблизително 80% случаи на сърдечно-съдови заболявания са предотвратими.

И така, как да разберете откъде да започнете, когато става въпрос за поддържане на сърцето ви здраво и предотвратяване на сърдечни заболявания?

Работата с вашия лекар е ключова. Те могат да ви помогнат да разберете всички рискове, които може да имате, и как вашите рискови фактори могат да повлияят на здравето на сърцето ви. Те могат също така да предложат съвети относно избора на интелигентен начин на живот и да ви наблюдават, за да сте сигурни, че всички рискови фактори са под контрол.

Важността да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар

Един от най-добрите начини да избегнете заболяване е да се опитате да предотвратите появата му на първо място. Това е известно като превантивно здраве. Това е решаващ начин за намаляване на риска от хронични заболявания или ранно диагностициране на проблеми, преди те да причинят по-сериозни проблеми, които са по-трудни за лечение.

Това е особено вярно за сърдечните заболявания, тъй като някои основни рискови фактори като високо кръвно налягане (хипертония) и висок холестерол нямат очевидни признаци или симптоми. Може да имате едно или и двете от тези състояния в продължение на години, без да знаете за това. Други видове сърдечни заболявания също могат да останат недиагностицирани, докато не причинят сериозни усложнения.

Най-добрият начин да разберете дали имате някакви рискови фактори за сърдечни заболявания е да посетите Вашия лекар и да се прегледате и тествате. След като научите резултатите си, можете да работите с вашия лекар и вашия здравен екип по всички стъпки, които трябва да предприемете, за да поддържате сърцето си възможно най-здраво.

Симптоми, за които Вашият лекар трябва да знае

Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всички симптоми, които могат да бъдат признак на сърдечно заболяване. Докато някои симптоми може да се дължат на някаква друга причина, все пак е важно да уведомите Вашия лекар, ако имате:

 • болка в гърдите, какво е усещането и колко често я изпитвате

 • замаяност или замаяност

 • сърцебиене или други промени в сърдечния ритъм

 • гадене
 • умора или слабост

 • припадъци
 • задух
 • главоболие

Бъдете честни с Вашия лекар

Въпреки че вашата възраст и тегло са важни части от информацията, свързана с риска от сърдечни заболявания, също толкова важно е вашият лекар да има ясна представа за пълната ви медицинска история и навици на живот. Единственият начин вашият лекар да събере тази информация е, ако я споделите с него. Важно е да бъдете открити и честни с Вашия лекар относно:

 • хранителни навици
 • ниво на физическа активност
 • модели на сън
 • употреба на алкохол и/или наркотици
 • история на тютюнопушене (и настоящи навици за пушене, ако е приложимо)
 • лекарства и добавки, които приемате
 • фамилна здравна история (особено свързана със сърдечни заболявания)
 • предишни или текущи здравословни състояния или заболявания

Заедно с всички резултати от теста, тази информация ще ви помогне да създадете ясна представа за вашето здраве и начин на живот. Освен това може да помогне на Вашия лекар да състави безопасен и ефективен план за лечение за Вас.

Например, пиенето на твърде много алкохол може да повиши кръвното Ви налягане. Но ако Вашият лекар смята, че се въздържате от алкохол или консумирате много малко, може да Ви бъдат предписани антихипертензивни лекарства, които могат да взаимодействат с алкохола. Същото важи и за други лекарства или добавки, които приемате.

Как редовните прегледи могат да намалят риска от сърдечни заболявания?

Редовният преглед позволява на Вашия лекар внимателно да оцени здравето на сърцето Ви. По време на рутинен преглед Вашият лекар вероятно ще оцени:

 • вашия индекс на телесна маса (ИТМ), измерване, използвано за определяне на риска от сърдечни заболявания
 • кръвно налягане
 • пулс
 • ниво на насищане с кислород
 • сърцето си, като го слушате със стетоскоп за признаци на аритмия, клапно заболяване или други сърдечни състояния

Въз основа на информацията, събрана при рутинен преглед, Вашият лекар може да назначи определени тестове или прожекции, за да получи по-ясна картина на здравето на сърцето Ви.

Ако вашият лекар диагностицира сърдечни проблеми или рискови фактори за сърдечно заболяване, той може да работи с вас, за да създаде план за лечение, за да подкрепи здравето на сърцето ви.

Те могат също така да ви наблюдават, за да се уверят, че сърцето ви остава здраво. Ако нещо се промени, те ще могат да променят плана ви за лечение, преди да възникнат сериозни усложнения.

Какви видове тестове или прожекции могат да помогнат за диагностициране на сърдечни заболявания?

Много лекари препоръчват годишните кръвни изследвания да съвпадат с годишния ви физически преглед. Тези тестове могат да открият маркери за сърдечни заболявания, както и задълбочена информация за цялостното ви здраве.

За да получите точна картина на вашето сърдечно здраве, Вашият лекар може да назначи следните кръвни изследвания:

 • Холестерол тест (липиден панел): Този тест измерва нивата на мазнини (липиди) в кръвта ви, включително LDL (липопротеини с ниска плътност), HDL (липопротеини с висока плътност), триглицериди и общ холестерол.
 • Пълна кръвна картина (CBC): Кръвният тест CBC е общ кръвен тест, който измерва нивата на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите в кръвта ви. Този тест може също да измерва нивата на хомоцистеин, аминокиселина, която при високи нива може да повиши риска от сърдечни заболявания и инсулт.
 • Цялостен метаболитен панел (CMP): Кръвният тест CMP измерва нивата на вещества в кръвта ви, които са свързани с бъбречната и чернодробната функция, както и нивата на електролити и течности. Тестът за CMP също тества нивата на глюкоза, както и нива на креатинин, което е част от теста за бъбречна функция. Ако нивата са извън нормалните граници, това може да е индикатор за сърдечно заболяване.
 • Глюкоза (захар) на гладно: Глюкозен тест на гладно може да открие високи нива на глюкоза в кръвта ви, което може да е признак на диабет тип 2, рисков фактор за сърдечни заболявания.
 • Кръвен тест за креатинин: Кръвният тест за креатинин измерва нивото на креатинин в кръвта – отпадъчен продукт, който се елиминира от бъбреците. Високите нива могат да показват намалена бъбречна функция, което може да повлияе на здравето на сърцето ви.

Ако са ви предписани лекарства за понижаване на холестерола, може да бъдете посъветвани да правите по-често кръвни изследвания, за да прецените дали лечението ви работи.

Други скринингови тестове за сърдечно здраве

Проверката на кръвното налягане също е ключова, когато става въпрос за оценка на здравето на сърцето ви. Това е така, защото високото кръвно налягане (хипертония) често няма очевидни симптоми, но е основен рисков фактор както за сърдечни заболявания, така и за инсулт.

Какво е здравословно отчитане на кръвното налягане?

За възрастен човек здравословното кръвно налягане е това, което е по-долу 120/80 mm Hg и отгоре 90/60 mm Hg.

Въпреки че електрокардиограмата (ЕКГ или ЕКГ) не е част от стандартния преглед, Вашият лекар може да назначи този тест, ако иска да получи по-подробна информация за това как бие сърцето Ви. ЕКГ използва електроди, поставени върху кожата, за измерване на електрическата активност на сърцето, разкривайки полезна информация за честотата и ритъма на сърцето.

ЕКГ може също да се извърши като част от сърдечен стрес тест. Този тест се прави, като ви карат да ходите на бягаща пътека или да карате стационарен велосипед, за да ускорите сърдечната си честота. Основната цел е да се оцени как функционира сърцето ви, когато е натоварено.

Как вашият лекар може да помогне с профилактиката или лечението на сърдечни заболявания?

Ако скрининговите тестове предполагат, че може да сте изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, Вашият лекар вероятно ще направи препоръки за промени в начина на живот или евентуално ще Ви предпише определени лекарства и други лечения.

Вашият лекар може да ви помогне да създадете план за превенция на сърдечни заболявания чрез:

 • Поставяне на цели за отслабване (ако е необходимо) или ежедневни упражнения: Наличието на конкретни цели може да ви помогне да останете отговорни, но отново е важно да сте честни относно това, което правите между посещенията при лекар.
 • Осигуряване на хранителна подкрепа: Вашият лекар може да предпише услугите на диетолог, който да ви помогне да планирате храненията си и да промените храните, които ядете.
 • Помага ви да се откажете от пушенето, ако пушите: Тютюнопушенето е водещ рисков фактор за сърдечни заболявания и лекарите са наясно, че много хора се нуждаят от помощ, за да се откажат окончателно. Вашият лекар може да предпише лекарства и да препоръча програми, които да ви помогнат да се откажете завинаги.
 • Предписване на лекарства: Ако промените в начина на живот не помогнат за намаляване на рисковите фактори, Вашият лекар може да реши да предпише определени лекарства, за да намали вероятността от усложнения на сърдечните заболявания.

Ако се нуждаете от лечение поради запушване на една от вашите коронарни артерии – състояние, известно като коронарна артериална болест (CAD) – вашият лекар може да обсъди опции, като байпас или стентиране, за подобряване на кръвния поток в сърцето.

След това Вашият лекар ще Ви насочи към кардиолог (лекар, специалист по сърдечни заболявания), който ще наблюдава лечението на Вашето сърце и съдова система.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

Ако вашият лекар ви уведоми, че сте изложени на висок риск от сърдечни заболявания, има важни въпроси, които трябва да зададете. Например ще искате да знаете:

 • Какъв точно е рискът ми от инфаркт?
 • Какви промени в начина на живот мога да предприема, за да подобря здравето на сърцето си?
 • Какви диетични промени трябва да направя, като например да наблюдавам приема на натрий?
 • Трябва ли да отслабна? Ако е така, какво трябва да бъде моето целево тегло?
 • Колко упражнения трябва да правя всеки ден или седмица и има ли някакви ограничения за това какво мога да правя?
 • Можете ли да ми помогнете да спра да пуша? Как да започна?
 • Трябва ли да започна да приемам лекарства, като статини, лекарства за кръвно налягане или разредители на кръвта?
 • Трябва ли да следя кръвното си налягане у дома и колко често? Какво трябва да бъде показанието ми за кръвно налягане?
 • Трябва ли да започна да посещавам кардиолог?

Ако получите диагноза сърдечно заболяване, ще бъде полезно да попитате Вашия лекар или кардиолог следното:

 • Има ли други тестове, от които се нуждая?
 • Какви са моите възможности за лечение?
 • Мога ли да продължа да върша всичките си обичайни ежедневни дейности или трябва да направя промени?
 • Имам ли нужда от операция?
 • Ако имам операция, какво ще бъде възстановяването ми и трябва ли да участвам в сърдечна рехабилитация?
 • Как сърдечните заболявания ще повлияят на цялостното ми здраве, включително неща като бъбречната ми функция?
 • Каква е моята прогноза?

Долния ред

Получаването на редовни прегледи е от ключово значение, когато става въпрос за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Прегледите и тестовете, които вашият лекар назначава, могат да помогнат за откриване на сърдечни проблеми и предупредителни знаци на ранен етап, преди да причинят сериозни усложнения.

Освен това, ако имате рискови фактори извън вашия контрол, като напредване на възрастта или фамилна анамнеза за сърдечно заболяване, съветът и грижите, които получавате от вашия лекар, могат да бъдат животоспасяваща интервенция, която надхвърля това, което можете да управлявате сами.

Имайте предвид, че предотвратяването на сърдечни заболявания е нещо повече от това да посещавате редовно Вашия лекар. Задължително е да следвате съветите на Вашия лекар и да се уверите, че получавате ясни отговори на всичките си въпроси.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss