Какво трябва да знаете за ЯМР на жлъчния мехур

MRI е образен тест, който създава подробни изображения на органи. Може да помогне на лекарите да открият състояния, които засягат жлъчния мехур, като камъни в жлъчката и рак на жлъчния мехур. ЯМР обикновено е безопасен тест, който лекарите извършват като амбулаторна процедура.

ядрено-магнитен резонанс, който помага на човек да получи ядрено-магнитен резонанс на жлъчния мехур
Уили Б. Томас/Гети изображения

MRI е тест, който използва радиовълни и магнити за създаване на подробни изображения на тъкани и органи. Може да помогне на лекарите да диагностицират широк спектър от състояния и наранявания. Някои включват състояния, които засягат жлъчния мехур, като камъни в жлъчката и рак на жлъчния мехур. ЯМР на жлъчния мехур обикновено е амбулаторна процедура.

Тестът обикновено е безопасен с малко известни рискове. Но някои хора може да се почувстват неудобно или да имат клаустрофобия по време на ЯМР на жлъчния мехур. Стъпки като приемане на успокоително с рецепта от Вашия лекар могат да ви помогнат да се подготвите и да се отпуснете по време на ЯМР на жлъчния мехур.

Научете повече за състоянията, които засягат жлъчния ви мехур.

Защо се нуждаете от ЯМР на жлъчния си мехур?

ЯМР може да помогне на лекарите да диагностицират състояния, които засягат жлъчния ви мехур. Той може да осигури подробни и точни изображения на околностите на жлъчния мехур.

Може да помогне, когато образните тестове като компютърна томография и ултразвук не могат да дадат достатъчно ясни снимки.

Какво може да диагностицира ЯМР на вашия жлъчен мехур?

Въпреки че е по-често да имате ултразвуков преглед на жлъчния си мехур по време на преглед на жлъчния мехур, има няколко често срещани причини да имате ЯМР на жлъчния мехур. Често лекарите използват образен тест, когато подозират рак на жлъчния мехур.

Това е така, защото може да помогне на лекарите да открият дори малки тумори. Лекарите също могат да използват ЯМР, за да търсят камъни в жлъчката, тъй като камъните в жлъчката, които мигрират от жлъчния мехур и в каналите на жлъчните пътища, могат да бъдат видими на ЯМР.

Какво да очаквате по време на ЯМР на жлъчния мехур

ЯМР на вашия жлъчен мехур обикновено е амбулаторна процедура. Може да го имате в радиологична лаборатория, център или клиника. Когато пристигнете в клиниката в деня на ЯМР, първо ще се преоблечете в болнична рокля.

След това медицински специалист ще ви помоли да премахнете метала, който сте носили или донесли на срещата си, включително ключове, бижута и очила.

След като се преоблечете и сте готови, ще легнете на мека маса в стаята за ЯМР. Голяма машина, подобна на тунел, ще обгражда тази маса. Това е апаратът за ЯМР. Масата ще се плъзне в машината по време на вашия тест.

Медицински специалист може да инжектира специализирана боя, наречена контрастна среда, във вените ви, преди да започнете теста. Това багрило може да помогне на вашите органи и канали да изглеждат по-ясно на ЯМР изображенията. Медицинският специалист ще ви каже дали вашият ЯМР на жлъчния мехур изисква боя.

По време на теста масата ще се плъзне в машината. ЯМР техникът ще бъде в съседната стая и ще управлява машината. Ще имате микрофон, за да общувате с тях, ако имате нужда. ЯМР не е болезнено, но може да бъде неудобно за някои хора.

Ще трябва да останете неподвижни по време на целия тест и машината често ще издава силни звуци, докато прави изображения. Ще получите слушалки, за да блокирате шума.

Някои хора може да намерят ЯМР неприятни и може да имат епизоди на клаустрофобия или паника. Ако това се случи по време на ЯМР, можете да предупредите техника за ЯМР. Веднага ще спрат теста.

Уведомете Вашия лекар дали се притеснявате от чувство на тревожност или паника по време на ЯМР. Често лекарите могат да предпишат успокоително или друго еднократно лекарство, което да ви помогне да се отпуснете по време на теста.

Как се подготвяте за ЯМР на жлъчния мехур?

MRI е неинвазивен амбулаторен тест. Обикновено не е необходимо да правите нищо, за да се подготвите. Но Вашият лекар може да има конкретни инструкции за Вас. Вашият лекар може да ви каже да избягвате приема на определени лекарства в деня на теста или да ви даде информация колко да ядете и пиете през 24-те часа около теста.

Какви са рисковете от ЯМР на жлъчния мехур?

MRI обикновено е безопасна процедура. Въпреки че ЯМР обикновено са с нисък риск, всички медицински тестове и процедури носят известни рискове.

Възможните рискове от ЯМР на жлъчния мехур включват:

  • синини или подуване на мястото на иглата, ако получите контрастно багрило
  • алергична реакция към контрастно багрило
  • паника или клаустрофобия

Често задавани въпроси

Мога ли да направя ЯМР на жлъчния си мехур, ако съм бременна?

Обикновено е безопасно да имате ЯМР по време на бременност. Но често е добра идея да си направите други тестове през първите 3 месеца от бременността, ако е възможно. Говорете с Вашия лекар относно бременността и ЯМР.

Колко време ще отнеме получаването на резултатите от ЯМР на жлъчния мехур?

Точното време за получаване на вашите резултати зависи от това къде сте направили теста и защо медицински специалист го е поръчал. Някои професионалисти могат бързо да ви уведомят за резултатите, а други може да се нуждаят от повече време, за да прочетат вашите резултати. Като общо правило трябва да отнеме около седмица.

Колко време отнема ЯМР на жлъчния мехур?

Обикновено са необходими между 15 и 30 минути на MRI апарат, за да заснеме всички необходими изображения. Точното време ще зависи от спецификата, като например защо медицински специалист е поръчал теста.

MRI е образен тест, който може да създаде подробни изображения на вътрешността на тялото, включително вътрешността на органите и телесните канали. Лекарите често го използват за диагностициране на състояния и наранявания, които засягат тъкани и органи, включително жлъчния мехур.

Когато медицински специалист назначи ядрено-магнитен резонанс на жлъчния мехур, често се търсят камъни в жлъчния мехур. ЯМР тестовете създават ясни и подробни изображения на вътрешните органи, така че могат да помогнат на лекарите да открият различни заболявания, засягащи жлъчния мехур и други органи.

MRI обикновено е безопасен тест. Обикновено е безболезнено и има малко странични ефекти. Но някои хора може да намерят MRIs неприятни.

Уведомете Вашия лекар дали смятате, че може да изпитате клаустрофобия по време на ЯМР. Те могат да предпишат лекарства, които да ви помогнат да се отпуснете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss