Какво трябва да знаете за кистозната фиброза и диабета

Свързаният с кистозната фиброза диабет (CFRD) е често срещано усложнение на кистозната фиброза. Споделя някои характеристики с диабет тип 1 и тип 2, но е отделно състояние. Може да съкрати продължителността на живота, но може да се лекува с инсулин.

Кистозната фиброза (CF) е наследствено заболяване, което причинява проблеми с различни органи в тялото, включително панкреаса. В резултат на това може да причини усложнение, известно като диабет, свързан с кистозна фиброза (CFRD), което се счита за отделно състояние и засяга 40% до 50% на възрастни с CF.

CFRD стана повече често срещани през годините, тъй като продължителността на живота на хората с CF се е увеличила. Хората с CFRD могат да изпитат някои от същите ефекти като хората с диабет тип 1 или тип 2, включително повишаване на нивата на кръвната захар (нивата на глюкозата) и възможна необходимост от използване на допълнителен инсулин за регулиране на кръвната захар.

Тази статия ще обясни повече за CFRD и как се свързва с диабета като цяло, както и аспекти на управлението на състоянието, които може да искате да обсъдите с вашия здравен екип.

Каква е връзката на CFRD с диабета?

CFRD има характеристики както на диабет тип 1, така и на тип 2. Това обаче е отделно състояние, което започва по различен начин и може да има различни симптоми.

Диабет тип 1 се причинява от тялото, което атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, и може да бъде предизвикан от вируси или фактори на околната среда.

Диабет тип 2 се причинява от начина на живот и генетични фактори, които водят до инсулинова резистентност.

Какви са симптомите на CFRD?

Повечето хората с CFRD нямат симптоми, когато получат диагноза.

Например, въпреки че прекомерното уриниране (полиурия) и прекомерната жажда (полидипсия) са симптоми на захарен диабет, хората с CFRD не го правят обикновено имате някой от тези симптоми.

Възможните симптоми на CFRD включват:

  • отслабване
  • проблеми с наддаването на тегло
  • забавен растеж
  • проблеми с белодробната функция
  • умора

Докато просто 2% от децата и 20% от юношите с CF развиват CFRD, симптоми на растеж обикновено започва няколко години преди диагнозата и може да се появи дори ако детето получава подходящо хранене.

Важно е да наблюдавате растежа на дете с CF, за да наблюдавате тези промени.

Повечето случаите на CFRD започват в зряла възраст. Вашият лекар може да предложи всяка година да си правите орален тест за глюкозен толеранс, за да наблюдавате това състояние.

Какво причинява CFRD?

Точните физиологични процеси, които причиняват CFRD не са напълно разбрано.

Въпреки това, изследователите смятат, че нарушената функция на панкреаса може да произхожда от проблеми с CFTR ген. Проблеми с този ген може да играят роля в способността на тялото да освобождава инсулин в подходящи количества, за да регулира кръвната захар.

„Диабет“ е общ термин, използван за описание на метаболитни заболявания, причинени от промени в нивата на кръвната захар. При CFRD тези промени са причинени от възпаление на панкреаса. Засегнатите CFTR причинява гъсти и лепкави секрети в панкреаса, което води до мастна инфилтрация и белези (фиброза) на панкреаса.

Когато функцията на панкреаса е нарушена, той не може да отделя ефективно инсулин за понижаване на кръвната захар. Високите нива на глюкоза в тялото с течение на времето могат да доведат до инсулинова резистентност и от своя страна до диабет.

Стероидните лекарства, използвани за лечение на CF, също могат да доведат до инсулинова резистентност и диабет.

Можете ли да развиете CFRD усложнения?

Можете да развиете усложнения на диабета с течение на времето, особено ако имате повишени нива на глюкоза с течение на времето. Подобно на диабета, CFRD може да доведе до усложнения.

Основните усложнения, свързани с CFRD, са намалена белодробна функция и скъсена продължителност на живота.

Въпреки това, други усложнения на CFRD са подобни на тези, които хората с диабет тип 1 или тип 2 могат да развият:

  • невропатия (нервни проблеми)

  • гастропатия (стомашни заболявания)

  • ретинопатия (проблеми с очите)

  • микроалбуминурия (високо съдържание на протеин в урината)

Как се лекува CFRD?

Целта на лечението на CFRD е да регулира кръвната захар, да подобри наддаването на тегло и да защити белодробната функция.

Лекарите лекуват CFRD, като наблюдават нивата на глюкозата и предписват инсулин, който е същият хормон, който се произвежда от панкреаса. Инсулинът се инжектира или доставя чрез инсулинова помпа в мазнината под кожата ви. В зависимост от вида инсулин, който приемате, той ще регулира кръвната Ви захар за определен период от време.

Количеството инсулин, което приемате преди хранене, ще зависи от съотношението на въглехидратите в храната. Ако изпитвате хипергликемия на гладно или получавате непрекъснато хранене през гастростомна тръба (G-тръба), може да имате други нужди от инсулин според указанията на Вашия лекар.

Вашият лекар може да Ви насърчи да поддържате определена диета (стабилно ниво на калории), преди да започнете инсулин, за да получите повечето да се възползвате от инсулиновата терапия.

Какви са перспективите за хората с CFRD?

CFRD е хронично състояние, което изисква постоянни медицински грижи.

Хората с CFRD може да имат съкратена продължителност на живота и най-честата причина за смърт сред тях е белодробна недостатъчност.

По-малко от 25% от хората с CFRD живеят след 30-годишна възраст, докато 60% от хората с CF и типични нива на кръвната захар живеят след 30-годишна възраст.

Въздействието върху продължителността на живота обикновено засяга по-често жените.

CFRD е a често срещани усложнение на CF. Може или не можете да изпитате класически диабетни симптоми, така че е важно да имате рутинни медицински прегледи, за да оцените нивата на кръвната си захар. Ранната диагностика и подходящото лечение с инсулин могат да подобрят перспективите, но CFRD може да съкрати продължителността на живота или да доведе до други здравословни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss