Какво трябва да знаете за загубата на слуха и болестта на Алцхаймер

Загубата на слуха може да влоши когнитивния спад при възрастни хора и да увеличи риска от болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Лечения като слухови апарати и помощни устройства за слушане могат да помогнат за забавяне на този спад.

здравен помощник, седнал на кухненска маса с възрастен възрастен, който държи молив, двамата се гледат и се усмихват
Гети изображения/Maskot

Загубата на слуха е често срещано сензорно увреждане, което възниква, когато не можете да чувате звуци и да общувате ефективно. По-често се среща сред възрастните хора.

За разлика от това, болестта на Алцхаймер е инвалидизиращо невродегенеративно разстройство, засягащо паметта, мисленето и поведението. Това е една от водещите причини за деменция при възрастни хора.

Въпреки че тези две състояния може да изглеждат несвързани, някои проучвания са открили връзка между загубата на слуха и болестта на Алцхаймер.

Тази статия изследва връзката между загубата на слуха и болестта на Алцхаймер. Той също така обсъжда възможните възможности за лечение и подкрепа за загуба на слуха при хора с Алцхаймер.

Има ли връзка между Алцхаймер и загубата на слуха?

Въпреки че много хора вярват, че загубата на слуха е естествена част от стареенето, някои проучвания откриват връзка между загубата на слуха и болестта на Алцхаймер.

Изследванията показват, че хората с нелекувана загуба на слуха може да са на по-висок риск за развитие на когнитивен спад и болестта на Алцхаймер. Механизмите зад тази връзка не са напълно разбрани, но съществуват няколко теории. Възможни механизми включват:

 • Хората със загуба на слуха използват по-голямата част от когнитивните си ресурси, за да им помогнат да разберат и обработват звуци, оставяйки по-малко ресурси за памет и други когнитивни функции.
 • Дългосрочното намалено слухово въвеждане (чуване на по-малко звуци) може да допринесе за отслабена когнитивна способност.
 • Същите механизми, които причиняват загуба на слуха, могат да допринесат и за болестта на Алцхаймер.

Освен това социалната изолация и намалената комуникация поради загуба на слуха могат да доведат до когнитивен спад, тъй като поддържането на социални връзки и умствената стимулация са важни за здравето на мозъка.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере специфичната връзка между загубата на слуха и болестта на Алцхаймер. Но тези констатации подчертават важността на управлението на загубата на слуха, особено при по-възрастни хора, за намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Следователно, ранно откриване и интервенция за загуба на слуха чрез слухови апарати или други помощни устройства може да помогне запазване на когнитивната функция и цялостното здраве на мозъка.

Етап на деменция ли е загубата на слуха?

Загубата на слуха е не стадий на деменция. Това са отделни състояния, но те могат да съществуват едновременно и да си влияят едно на друго.

Загуба на слуха може да се влоши когнитивен спад при хора с деменция. Трудното чуване и обработка на звуци може да натовари мозъка, което води до умствена умора и влошаване на когнитивните способности.

Беше ли Ви полезно?

Какви са страничните ефекти от загубата на слуха при по-възрастни хора?

Загубата на слуха при възрастни хора може да има няколко усложнения, включително:

 • социална изолация и оттегляне
 • трудности в комуникацията и недоразумения
 • повишен стрес и умора
 • промени в настроението, включително депресия и тревожност
 • когнитивен спад или влошаване на съществуващи психични състояния

 • нарушено равновесие и повишен риск от падане
 • повишен риск от злополуки и наранявания поради затруднено чуване на аларми или предупреждения

Как мога да разбера разликата между загуба на слуха и Алцхаймер или деменция?

Разграничаването между загуба на слуха и болест на Алцхаймер или деменция може да бъде предизвикателство. Някои симптоми се припокриват, като затруднения в комуникацията и социално отдръпване. Основните разлики обаче включват:

 • Памет и когнитивна функция: Болестта на Алцхаймер или деменцията засяга предимно паметта и когнитивните способности, докато загубата на слуха засяга способността да чувате с едното или двете уши и да общувате.
 • Начало и прогресия: Свързана с възрастта загуба на слуха прогресира постепенно с възрастта. Болестта на Алцхаймер и деменцията се проявяват с прогресивно влошаване на паметта и мисловните умения, обикновено след 65 години.
 • Комуникация: Хората със загуба на слуха може да имат затруднения при чуването и разбирането на речта. Тези с Алцхаймер или деменция Може да се наложи затруднено формиране на съгласувани изречения или разбиране на разговори.
 • Информираност: Хората със загуба на слуха често осъзнават затруднения си със слуха, докато тези с деменция може да не разпознаят когнитивния си спад.

Ако сте загрижени за слуха или когнитивната си функция, помислете за разговор със здравен специалист, за да получите правилна диагноза и подходящо лечение.

Какви лечения могат да помогнат при загуба на слуха при хора с Алцхаймер или деменция?

Използването на слухови апарати е обичайна възможност за лечение на загуба на слуха при хора с Алцхаймер или деменция.

Слуховите апарати усилват звуците, което ви улеснява да чувате и общувате. Други помощни устройства за слушане, като услуги за надписи и персонални усилватели, може също бъдете от полза.

Получаването на слухов апарат помага ли при Алцхаймер?

Докато слуховите апарати не могат да излекуват или предотвратят болестта на Алцхаймер, изследвания показа, че те могат да подобрят когнитивната функция и да забавят когнитивния спад, свързан със загубата на слуха.

Чрез намаляване на напрежението върху мозъка, причинено от загуба на слуха, носенето на слухови апарати може да ви помогне да запазите когнитивните си способности по-дълго.

Беше ли Ви полезно?

Как мога да подкрепя някой с Алцхаймер и загуба на слуха?

Подкрепата на някой с Алцхаймер и загуба на слуха изисква търпение, разбиране и ефективни комуникационни стратегии. Някои съвети включват:

 • Поддържайте зрителен контакт: Уверете се, че имате вниманието на човека и поддържайте зрителен контакт, когато говорите.
 • Говори ясно: Говорете бавно и ясно, но избягвайте да крещите. Използвайте прости, кратки изречения.
 • Намалете фоновия шум: Минимизирайте разсейването и фоновия шум, за да им помогнете да се съсредоточат върху разговора.
 • Използвайте визуални елементи: Използвайте визуални средства или жестове, за да допълните комуникацията.
 • Повторете и потвърдете: Повторете информацията, когато е необходимо, и ги насърчете да потвърдят своето разбиране.
 • Помислете за помощни устройства: Разгледайте слухови апарати или други помощни устройства, за да подобрите слуха им.

Загубата на слуха и болестта на Алцхаймер са често срещани състояния, които могат значително да повлияят на качеството ви на живот. Въпреки че тези две състояния може да не изглеждат свързани, няколко проучвания показват потенциална връзка между нелекуваната загуба на слуха и повишения риск от болестта на Алцхаймер.

Въпреки това, управлението на загубата на слуха чрез правилна диагноза и лечение, като например използване на слухови апарати, може да помогне за намаляване на когнитивното напрежение и да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss