Какво представлява хипербарната кислородна терапия и как действа

Getty Images/ER Productions Limited

Кислородната терапия е лечение, което ви дава кислород за вдишване. Известно е също като допълнителен кислород.

Един вид кислородна терапия е хипербарната кислородна терапия (HBOT). Осигурява високи концентрации на кислород в пространство с високо въздушно налягане.

Повишеното въздушно налягане може да подобри начина, по който тялото ви усвоява кислород. Това може да помогне за справяне с различни състояния, включително отравяне с въглероден окис, незаздравяващи рани и др.

В тази статия ще обсъдим как работи HBOT и какво да очакваме по време на лечението. Ще разгледаме също ползите, възможните странични ефекти и условията, при които може да помогне.

Какво представлява хипербарната кислородна терапия?

Вашите клетки се нуждаят от кислород, за да функционират. Това е особено важно по време на заболяване и възстановяване.

HBOT е лечение, което увеличава количеството кислород, което тялото ви приема. То включва седене или лежане в машина, известна като хипербарна камера.

Въздухът в хипербарната камера е 100% чист кислород. Обикновено въздухът, който дишаме, е само 21% кислород.

Налягането на въздуха в камерата също е по-високо от обикновеното налягане. Това насърчава белите дробове да поемат повече кислород. В резултат на това вашите тъкани получават повече кислород, което помага на тялото да се възстанови и да се справи със здравословните проблеми.

Защо се използва тази терапия?

The Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрен HBOT за следните условия:

 • емболия, която включва въздушни или газови мехурчета в кръвоносните съдове

 • отравяне с въглероден окис
 • тежка анемия
 • декомпресионна болест поради гмуркане
 • тежки или големи изгаряния
 • наранявания от смачкване
 • газова гангрена
 • загуба на слуха без известна причина
 • тежка кожна или костна инфекция
 • кожно присадено ламбо с висок риск от тъканна смърт
 • загуба на зрение поради блокиране на кръвния поток
 • незаздравяващи рани, като свързани с диабет язви на краката
 • радиационно увреждане

Работи ли хипербарната кислородна терапия при COVID-19?

Според FDA изследователите в момента изучават HBOT за COVID-19.

По-конкретно, може да бъде полезно при тежки или дългосрочни случаи, известни също като „дълъг COVID“. Смята се, че помага чрез увеличаване на циркулацията на кислород и намаляване на възпалението.

В момента обаче няма достатъчно изследвания в подкрепа на HBOT за COVID-19. Експертите се нуждаят от повече изследвания, за да определят неговата ефикасност и безопасност.

Какви са предимствата?

Основната полза от HBOT е увеличаването на усвояването на кислород. Това може да помогне на тялото ви да се възстанови от определени здравословни състояния.

Вторичната полза е способността за управление на оксидативния стрес. При HBOT повишеният кислород произвежда реактивни кислородни видове (ROS) или нестабилни молекули. Високите нива на ROS могат да доведат до оксидативен стрес.

Но в HBOT този процес е по-управляем. ROS действат като сигнални молекули в процесите, участващи в заздравяването и възстановяването на рани.

Как работи

Медицински специалист трябва да извърши HBOT в акредитирано медицинско заведение. Това е така, защото терапията включва голяма машина, която хората не могат да използват у дома.

Хипербарните камери могат също така да поемат един човек или няколко души. Процесът зависи от вида на камерата, която медицинските специалисти използват.

Едноместната камера е за един човек. Това е машинна тръба с форма на тръба, съдържаща сгъстен кислород. Многоместна камера може да достави HBOT на няколко души наведнъж. Това е стая с множество столове.

Етапи на хипербарна кислородна терапия

Като цяло HBOT включва следните стъпки:

 1. Медицински специалист ще ви помоли да се преоблечете в болнична рокля или ексфолианти.
 2. Ако използвате едноместна камера, ще легнете в машина с форма на тръба.
 3. Ако използвате многоместна камера, ще седите изправени на стол и ще носите качулка на главата си. Качулката ще се свърже с тръба.
 4. Сгъстеният въздух ще влезе в тръбата или капака.
 5. В същото време налягането в камерата бавно ще се увеличи.
 6. Сесията ще продължи около 2 часа.
 7. В края на сесията налягането бавно ще намалее.

Броят на сесиите, от които се нуждаете, зависи от вашето състояние и как тялото ви реагира на лечението.

Ако получавате HBOT по спешност, като отравяне с въглероден окис, може да се нуждаете от няколко сесии. Ако лекувате по-хронично заболяване, може да са ви необходими поне 30 сесии.

Вашият лекар може да ви помогне да определите колко сесии може да са ви необходими.

Има ли рискове или странични ефекти?

HBOT обикновено е безопасна, когато здравните специалисти я използват за условията, одобрени от FDA. Сериозните нежелани реакции обикновено са нечести.

Въпреки това, високият кислород и налягане, включени в HBOT, могат да представляват някои рискове. Те могат да включват:

 • болка в ухото или синусите
 • наранявания на средното ухо
 • временни промени в зрението
 • белодробен колапс, който е рядък

Високите нива на кислород също могат да причинят пожар. Ето защо е важно да използвате камери, одобрени от FDA, в акредитирано съоръжение. Камерите извън етикета обикновено причиняват пожари и експлозии.

Съвети за намиране на грижи за хипербарна кислородна терапия

HBOT изисква рецепта от Вашия лекар. Те вероятно ще препоръчат клиника или болница за HBOT, с които обикновено работят.

Друг вариант е да търсите „хипербарна кислородна терапия близо до мен“ в Google. Това ще ви помогне да намерите HBOT клиники във вашия район.

В повечето случаи здравната застраховка ще покрие частично разходите за HBOT. Това зависи от съоръжението, вашето местоположение и дали вашият доставчик на застраховка счита лечението за необходимо от медицинска гледна точка.

Преди да получите HBOT, обадете се на вашия доставчик на застраховка, за да определите дали той ще покрие частично или изцяло лечението. Те вероятно ще проверят предписанието на Вашия лекар и диагнозата на Вашето състояние.

Можете също така да попитате медицинското заведение дали има планове за плащане. Това може да улесни плащането на лечението.

Хипербарната кислородна терапия осигурява допълнителен кислород в пространство с повишено въздушно налягане. Високото налягане кара белите дробове да поемат повече кислород, което повишава нивата на кислород в кръвта. Здравните специалисти извършват тази терапия с рецепта в акредитирано от FDA съоръжение.

FDA все още не е одобрила HBOT за лечение на COVID-19. Изследователите все още проучват неговата ефикасност и безопасност за състоянието. Въпреки това, терапията може да помогне за лечение на много други състояния, включително тежка анемия и отравяне с въглероден окис. Страничните ефекти също не са чести, но можете да ги обсъдите с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss