Какво е анхедония?

Анхедония е дума, която описва намален интерес към дейности, на които индивидът е обичал да се наслаждава, както и намалена способност да изпитва удоволствие. Това е основен симптом на голямо депресивно разстройство, но може да бъде и симптом на други разстройства на психичното здраве.

Не всеки, който изпитва анхедония, има диагностициран проблем с психичното здраве.

Какви са симптомите на анхедония?

Докато изследователите все още спорят дали анхедонията наистина може да бъде категоризирана в два основни типа, в някои литератури се предполага, че този проблем с психичното здраве може да бъде разделен на социална анхедония и физическа анхедония.

Социалната анхедония често се определя като повишена незаинтересованост към всички аспекти на междуличностните отношения и липса на удоволствие в социалните ситуации. Физическата анхедония е невъзможност за изпитване на тактилни удоволствия като ядене, докосване или секс.

Симптомите на анхедония могат да включват:

 • социално оттегляне
 • намалено удоволствие, получено от ежедневните дейности
 • липса на връзки или оттегляне от предишни връзки
 • по-малък интерес към предишни хобита
 • загуба на либидо или липса на интерес към физическата интимност

Примери за анхедония

Някои примери за това какво е усещането да изживееш анхедония:

 • Преди обичахте да играете във футболна лига вечер, но сега вече нямате желание да играете играта или да общувате с някой от вашия отбор.
 • Готвенето е било любимо ваше хоби, но сега вече не се интересувате от него и понякога трябва да си напомняте да ядете.
 • Вече не се вълнувате да излизате с приятели.
 • Чувствате се безразлични или оттеглени от партньора си и имате силно понижено либидо.
 • Дейност, която преди ви изпълваше с щастие, като например да гледате музика на живо, вече не носи положителни чувства.

Докато анхедонията може да е признак на сериозно психично състояние, важно е да се противопоставяте на самодиагностиката. Ако смятате, че може да имате работа с анхедония, говорете с Вашия лекар или специалист по психично здраве възможно най-скоро.

Какви са причините за анхедония?

Анхедонията е основен симптом на депресия и шизофрения, но също така е идентифициран при лица, страдащи от хронична болка и болест на Паркинсон.

Освен това може да бъде причинено от злоупотреба с вещества (като обичайно използване на незаконни наркотици).

Една важна бележка за диференциация: Анхедонията не е същото като социалната тревожност, която се категоризира като оттегляне от социални ситуации поради страх от това как биха могли да преминат тези ситуации. Ако човек се занимава с анхедония, той избягва социални ситуации, защото изглежда няма награда или смисъл да участва.

Какви са рисковите фактори за анхедония?

Ако сте били диагностицирани с депресия или шизофрения, има повишен риск от развитие на анхедония. Други рискови фактори включват:

 • живеещи с посттравматичен стрес от травматично събитие или събития
 • хронично заболяване, което засяга качеството на живот
 • ан хранителни разстройства

Как се диагностицира анхедонията?

Вашият лекар ще Ви зададе въпроси относно симптомите и общото Ви настроение. Те могат също да попитат дали имате история на употреба на вещества като незаконни наркотици.

Вашият лекар може да извърши физически преглед, за да определи дали имате някакви физически проблеми.

Освен това Вашият лекар може да назначи вземане на кръв за изследване дефицит на витамин (като витамин D) или проблем с щитовидната жлеза, който може да допринесе за симптоми на депресия.

Как се лекува анхедонията?

Анхедонията може да бъде предизвикателство за лечение. В много случаи лечението започва с инструменти, които да ви помогнат да управлявате проблема с психичното здраве, който вероятно причинява симптома, като депресия.

Първата стъпка във вашето лечение трябва да бъде да потърсите помощта на медицински специалист. Специалист по първична медицинска помощ трябва да бъде първият ви избор, за да изключите медицинска причина за вашите симптоми. Ако не открият никакви медицински проблеми, може да ви препоръчат да посетите психиатър, психолог или друг специалист по психично здраве.

Специалист по първична медицинска помощ може да ви насочи към терапевт или можете да помолите вашата застрахователна компания да ви помогне да намерите някого.

Медикаменти и терапия

Вашето лечение може да включва разговорна терапия, заедно с лекарства, отпускани с рецепта, като антидепресанти. В някои случаи могат да бъдат препоръчани други класове лекарства, Вашият лекар ще Ви помогне да създадете план за лечение, който е подходящ за Вас.

Трябва да приемате лекарството, както е предписано и да уведомите Вашия лекар, ако имате някакви странични ефекти. Може да се наложи да коригират Вашата доза или лекарство.

Тези лекарства влияят на хората по различни начини. Лекарство, което работи за вас, може да не работи за някой друг със същите симптоми.

ECT терапия

Друг вид лечение, което може да се използва в някои случаи, е електроконвулсивната терапия (ECT). ECT е едно от най-ефективните лечения за тежка депресия, която не е била облекчена чрез терапия или медикаменти. Някои експерти смятат, че трябва да се използва рано или късно – особено при хора, които имат неусложнена депресия.

По време на това лечение лекарят поставя електроди върху главата и прилага електрически ток, докато лицето, подложено на процедурата, е под обща анестезия. Това предизвиква малък мозъчен припадък.

TMS

Транскраниалната магнитна стимулация (TMS) използва магнитно поле за стимулиране на нервните клетки. Използва по-малък електрически ток от ECT и не изисква обща анестезия. TMS може да лекува тежка депресия при хора, които имат депресия, която не се повлиява от лекарства.

VNS

Трета възможност за лечение е стимулация на блуждаещия нерв (VNS). Вашият лекар ще имплантира в гърдите ви медицинско устройство, подобно на пейсмейкър. Проводниците на това устройство създават редовни електрически импулси, които стимулират мозъка ви. Както при ECT и TMS, VNS може да лекува депресия при хора, които имат депресия, която не е реагирала на други лечения.

Опции за онлайн терапия

Прочетете нашия преглед на най-добрите опции за онлайн терапия, за да намерите най-подходящия за вас.

Каква е перспективата?

Неспособността да изпитвате удоволствие и/или намаленият интерес към неща, които са ви правили щастливи, може да повлияе на качеството ви на живот. Не е нужно да живеете с тези чувства и помощта е налична.

Ако сте забелязали намаляващ интерес към неща, които някога са ви носили радост, свържете се с лекар или специалист по психично здраве.

Добрата новина е, че след като започнете лечение, трябва да можете да започнете отново да изпитвате удоволствие и щастие. Обикновено анхедонията изчезва, след като основното състояние се управлява.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss