Какво да направите, ако симптомите на улцерозен колит стават все по-тежки

Ако симптомите Ви се появяват по-често или стават по-болезнени, може да се наложи да коригирате плана си за лечение с Вашия лекар или да отидете в болница, ако имате тежко обостряне.

Приблизително 600 000 до 900 000 души в Съединените щати имат форма на възпалително заболяване на червата (IBD), наречено улцерозен колит (UC). UC е хронично състояние, което може да причини различни неприятни симптоми, включително коремна болка и нередовни движения на червата.

Въпреки че все още няма лек за UC, освен пълното хирургично отстраняване на дебелото черво, леченията могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Хората с UC също могат да изпитат периоди на ремисия с малко или никакви симптоми. Но може също да изпитате пристъпи. Това е моментът, когато симптомите може да са по-тежки, дори ако получавате лечение.

Тази статия обяснява защо UC може да се развие и защо понякога симптомите може да изглеждат по-тежки и как можете да се справите с тези промени, ако ги изпитате.

Какво означава, ако симптомите на улцерозен колит са по-тежки?

Обострянето може да доведе до по-тежки симптоми на UC. Пристъпи могат да възникнат от стрес, ядене на определени храни или необходимост от промени в лекарствата.

Нормално е хората да преминават през периоди, когато техните UC изглежда имат минимални симптоми и моменти, когато е по-активен. Важно е да уведомите Вашия лекар, когато имате обостряне. Те могат да коригират лечението, за да управляват вашите симптоми и да донесат облекчение.

Симптомите на UC може също да станат по-болезнени, ако възпалението и раните са се разпространили в други части на дебелото черво.

Ако симптомите Ви са се променили, Вашият лекар може да пожелае да извърши допълнителни изследвания или да поиска сканиране, за да разбере по-добре какво се случва в червата Ви.

Има ли критерии за измерване на тежестта на улцерозния колит?

Няма едно общо определение за лек, умерен и тежък UC. С течение на времето а разнообразие от различни мащаби и са разработени начини за измерване на UC.

Класификацията на Truelove-Witts за тежестта на заболяването е използвана за първи път през 1955 г. за измерване на тежестта на UC. Той разглежда променливи като:

 • брой изпражнения на ден
 • кръв в изпражненията
 • телесна температура
 • пулс
 • нивата на хемоглобина
 • скорост на утаяване на еритроцитите (ESR)

Изследователите определят тежкия UC като:

 • шест или повече кървави изпражнения на ден
 • температура най-малко 2 от 4 дни
 • пулс над 90 удара в минута
 • анемия
 • повишена ESR

Оттогава са разработени други оценки за тежест. Един от най-популярните в клиничната практика е Mayo Score, наричан още Mayo Clinic Score и Disease Activity Index.

Ендоскопският индекс на тежест при улцерозен колит е разработен през 2012 г. и може да помогне за стандартизиране на ендоскопското оценяване за UC.

Може да се наложи операция при тежък UC. Индексът на Оксфорд (Травис) и индексът Хо могат да помогнат за прогнозиране на необходимостта от колектомия.

Как изчислявате тежестта на UC?

Три често използвани критерия за определяне на тежестта на UC са:

 • въздействието на болестта върху човека
 • степен на възпаление
 • протичане на заболяването

Лекарите обикновено оценяват тези критерии, като питат човек за неговите симптоми, извършват лабораторна работа и извършват ендоскопия.

За да определят въздействието на болестта върху дадено лице, лекарите ще вземат предвид вида и количеството на симптомите, както и влиянието, което имат върху качеството на живот на лицето.

Когато мисли конкретно за възпаление, лекарят ще разгледа не само размера на възпалението, но и къде се намира.

И накрая, когато оценяват хода на заболяването, лекарите ще вземат предвид всички структурни увреждания и честотата на пристъпите.

Как лекувате по-тежкия улцерозен колит?

Можете да лекувате лек или умерен UC у дома. Тежките обостряния на UC трябва да се лекуват в болница, за да се сведе до минимум вероятността от потенциално фатални усложнения и дехидратация.

В болницата здравните специалисти могат да дават лекарства като инфликсимаб или циклоспорин интравенозно. Те могат също да предложат биологични лекарства или JAK инхибитори.

Ако симптомите не се повлияват от лекарства и други форми на лечение, тежкият UC може да изисква операция за отстраняване на засегнатата част от дебелото черво. Тази операция се нарича колектомия.

Колектомията ще предотврати връщането на симптомите, свързани с UC, в бъдеще, но тя носи рискове. Научете повече за колектомията.

Кога да потърсите медицинска помощ

Винаги се свързвайте с Вашия лекар относно Вашия UC, ако се появят нови или влошаващи се симптоми.

Симптомите на тежък UC включват:

 • повече от шест изхождания на ден
 • диария с кръв или слуз за повече от 3 дни
 • треска и втрисане
 • гадене и повръщане
 • силна болка в корема

Може също да забележите симптоми другаде в тялото си. Те могат да включват:

 • обриви
 • подуване на очите
 • болка в ставите

Ако вашите симптоми на UC се появяват по-често или стават по-болезнени, важно е да говорите с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да определите какви промени трябва да се направят във вашия план за лечение, за да ви донесе облекчение.

Може да се наложи да получите лечение в болница, ако имате тежко обостряне, за да намалите риска от дехидратация и потенциално животозастрашаващи усложнения, като перфорация на дебелото черво.

Продължителността на вашия болничен престой ще зависи от това как вашият UC реагира на лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss